PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Prižiganje in ugašanje kompresorja TČ in overshoot setting

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
berghaus Napisal:Vd, pri nas da. Moti me tisto tvoje opozorilo o treh minutah po priklopu TČ. Pri nas je odziven takoj, ko ga recimo dvignem in potrdim, se takoj izvede.

Ja, očitno nisem dobro razložil. Pri nas tudi prime takoj, ampak nastavljaš pa lahko le 3 minute po vklopu TČ. Sicer je readonly.
Pri nas je ta postavka nastavljiva kadarkoli.
Včeraj zvečer smo pričeli ogrevati (T v hiši pred pričetkom ogrevanja je padla na 20 C) in zadeva zaenkrat dela BP. Setpoint=25, Overshoot=4, obtočna črpalka na najnižji hitrosti, T vode je bila včeraj cca. 21-22 C, danes zjutraj pa 24 C. Stvar dela zvezno, prižiga/ugaša se le ob odmrzovanju in ob spremembi porabnika (sanitarna voda). Če bo delalo takole potem mogoče sploh ne bom nabavljal termostata.

Me zanima kako bo popoldne, ko bodo zunanje T višje...
Koliko pa naj bo, če si imel zjutraj vodo na 24 stopinj?

Ker imaš zgleda ekstremno dobro izolirano masivno hišo in prezračevalnik je tvoja poraba oz. potreba po dovodu energije izredno nizka. Drugače povedano v kolikor boš držal estrih na konstantnih 22 stopinj ne boš imel niti v najhujšem mrazu manj kot 20 stopinj. Ravno tako pa tudi poleti, ne boš imel nikoli več kot 24 stopinje.

Da ima tvoj estrih stalnih 22 stopinj pa je potrebno vanj stalno dotakati vodo z ustrezno delta T, cel dan laufati črpalko, problematična je TČ z tako nizko močjo, potrebuješ zalogovnik, in podobno šaro. Ker je poraba tako nizka se je za vprašat ali je res vse to tudi potrebno oz. ali ne stane manj če zalaufaš enkrat na dan, akumuliraš toploto preko estrihov v masivno hišo in to je to.
Če pa ti je odstopanje za 0,5 do 1 stopinje od idelane temparature toliko pomembno pa "go for it" v čudo tehnike in nastavitve, vendar za tak način potem talno ne pride v poštev, pač pa eni simpl električni radiatorčki z zelo natančnim termostatom- recimo Glamox.
A, veš kaj me zanima? Ker imaš verjetno vse natrčunano me zanima koliko energije potrebuje tvoja hiša (skoraj 200 m2 al koliko si že napisal) ob normalnem zračenju pri delta T 40 stopinj?
vd Napisal:Naj še omenim, da so potrebe hiše minimalne cca. 12 W/m2 pri najslabših projektnih pogojih.

Tole bo zelo težko ogrevati brez izklopov.......V tej hiši je že kuhanje goveje nedeljske juhe preveč.

Vd, daj mi povej, koliko kilowatov vam TČ porabi zdaj v 24 urah, ko so temperature končno padle do ničle?

Pri nas bo šlo okoli 25kWh, pri vas pa ne verjamem da več kot 5-8. Še to sem verjetno pretiraval.....
vd Napisal:Včeraj zvečer smo pričeli ogrevati (T v hiši pred pričetkom ogrevanja je padla na 20 C) in zadeva zaenkrat dela BP

Ob zagonu, po daljšem obdobju brez ogrevanja, je odjem toplote vedno večji, še posebej, ker imaš masivno hišo. Za pravo sliko delovanja bo potrebno počakati še kakšen dan, da se estrihi ogrejejo na "delovno" temperaturo in potem videti, kako se zadeva obnaša.

Vsekakor me zanima, če bo pomagala nastavitev "overshoot".

bye
Bom poročal.

Sicer pa kolikor sem opazil do sedaj, je ključno, da vodo v ceveh segrejem nekoliko nad 25C (nad setpoint). Za to poskrbi overshot. Potem se pa kompresor ne vklopi vse dokler voda spet ne pade pod setpoint, pa spet dela do overshota. Morda ne bi bilo slabo, da bi se dalo overshoot nastavit tudi na več kot 4 C.

Zanimivo vprašanje je tudi, zaka altherma ne upošteva temperature vode povratnega voda, čeprav jo meri (izpiše se pod nastavitvijo E-??). To bi pri meni (verjetno?) rešilo marsikaj.
Naj še omenim, da so potrebe hiše minimalne cca. 12 W/m2 pri najslabših projektnih pogojih.

To pomeni max 2.400 W trenutne porabe. Koliko prostorov imaš? Kupiš 10 glamox radiatorjev od 400 do 800W oz. za enih 6.000W moči, kar pomeni enkratno investicijo okoli 2.000 EUR in imaš rešeno ogrevanje za celo hišo. Poraba elektrike pa bi bila tudi verjetno nekje tam tam kot s TČ dobrim COP in dodano mašinerijo za porivanje vode po ceveh.

Recimo, da v povprečju tvoja hiša rabi 1000 W/uro za ogrevanje, to pomeni 24 kw/dan oz. za recimo pet mesecev ogrevanja 24x150= 3.600 KW/h oz. med 300 in 400 EUR/letno - odvisno od časa koriščenja MT in VT.

Investicija v tvojo kurilnico in sistem ogrevanja se ti ne povrne niti v 100 letih.

Sorry, sem čisto "off topic". Moderator -po želji.
Za lažje tolmačenje dogajanja z mašinami, je na spodnjem linku servisni priročnik za velike (11-16kW) Altherme. Posebej zanimivo je od strani 121 naprej (Frequency regulating functions, start control...)

Verjamem da je za ta male Altherme (6-8kW) zadeva enaka, ali vsaj zelo podobna.

Glede na to, da je priročnik že nekoliko star (verjetno iz leta 2007) in še delovna verzija (oznaka -07 draft), zna biti, da se je od takrat že kar nekaj spremenilo. V tem priročniku niso omenjeni parametri kot je "compressor overshoot". Če najde kdo link do novejše verzije, prosim da ga objavi.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.4shared.com/document/XshKpa8c/altherma_11-16_service_manual.html">http://www.4shared.com/document/XshKpa8 ... anual.html</a><!-- m -->

bye
@Čojko; s tvojim izračunom bi se sicer strinjal, če ne bi upošteval še dveh dejavnikov. In sicer priprave tople vode (ki bo na letni ravni predvidoma porabila kar nekaj več energije kot ogrevanje; in tudi potrebuje večje moči in je ne morem rešit z lokalno TČ, ker nimam kleti - torej mora biti split sistem) in pa razpis subvencij ekosklada, ki takšnega električnega ogrevanja takrat ni dovoljeval, predvidevam, pa da jih tudi zdaj ne dovoljuje.

Zelo dobra vatianta pa bi bila tudi ogrevanje s klima napravo, ki prav tako malo porabi in je relativno poceni, vendar tudi to dvomim, da bi ekosklad požegnal, pa ostaja še problem ekstremnih temperatur.

Mimogrede - za takšne potrebe kot jih ima hiša so sicer predvidene kompaktne enote (Drexl Weiss; Paul Compact; itd.), ki vključujejo prezračevanje ogrevanje in pripravo sanitarne vode. Ko sem dal delat predračun so te enote prišle dražje kot ločena altherma in posebej prezračevanje.
Čojko Napisal:Naj še omenim, da so potrebe hiše minimalne cca. 12 W/m2 pri najslabših projektnih pogojih.
Pozabil si poudartiti, da tvoja hiša stoji v Kopru in ne v osrednji Sloveniji.
O bed..........
Saj je govora o vd-jevi koči. Čojko je samo nerodno "citiral"

12 W/m2 - soba 3x4m to pomeni 144W. Banalno povedano bi zadostovali dve navadni 75W žarnici, kjer gre večina energije v toploto ... pri najslabših projektnih pogojih ;-)
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
vd Napisal:Zanimivo vprašanje je tudi, zaka altherma ne upošteva temperature vode povratnega voda, čeprav jo meri (izpiše se pod nastavitvijo E-??).

Tole pa ne vem če bo držalo........
1 ... 5 6 7 8 9 Pojdi na stran 
Iskanje po temi