PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja zemljišče brez lastnika?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
pozdrav,

stvar je sledeča: Rad bi kupil starejšo kmetijo, kmetija je resda potrebna obnove, ampak bo služila za skladišče lesa. Seveda sem gledal in iskal lokacije, potem pa sem po naključju našel takšno ki mi ustreza.
Sedaj pa vprašanje: Lastnika sem poiskal v zemljiški knjigi in ugotovil da je lastnik oseba ki je umrla že pred 2 letoma, ampak v zemljiški je naveden kot lastnik. Če nima dedičev čigava je potem kmetija, od koga jo naj odkupim.
Naslednji teden grem do mejaša ki ima v okolici večino zemlje in ga povprašam kako je z lastništvom tiste kmetije.
Ampak res me zanima kdo postane lastnik nepremičnine če lastnik umre in nima dedičev?
uprašanje če je bila zapuščinska obravnava .
če še ni bila bo nakup nemogoč, počakati boš moral na razpravo. Pojdi na ZK.
Oo dediči pa se bodo že našli Big Grin , vem za primer ko ni bilo nobenega dediča -nazadnje pa se jih je našlo 13
Laično:
Če ni dedičev, postane lastnik država.
Pri dedičih se gre za vse vrste krvnega sorodstva preko staršev - če se ne motim, tudi preko starih staršev.
Nimam časa - sem v penziji!
Če je lastnik država, kam moram iti, da pridobim podatke ali je najem oz nakup možen. Naj se oglasim na sklad kmetijskih zemljišč, kmetijsko zbornico ali na kakšno drugo institucijo. Sam razmišljam da bi se oglasil na občino in tam povprašal.
susa Napisal:uprašanje če je bila zapuščinska obravnava .
če še ni bila bo nakup nemogoč, počakati boš moral na razpravo. Pojdi na ZK.
Oo dediči pa se bodo že našli Big Grin , vem za primer ko ni bilo nobenega dediča -nazadnje pa se jih je našlo 13

Po kolikšnem času pa je zapuščinska razprava če ni dedičev in kdo da pobudo zanjo?
dediščine mislim da so stvar okrajnih sodišč. POjdi tja, oziroma na upravno enoto, kjer je imel preminuli zadnji veljavni naslov (najbrž)
pozabi da nima dedičev sigurni se bodo našli,zapuščinsko razpravo mora nekdo sprožiti mogoče tudi ti?
če iz zemljiške kjige ne morejo najti dedičev potem obesijo na oglasno desko na sodišču neko obvestilo da se iščejo dediči po tem lastniku in se mi zdi da ta oglas mora viseti eno leto na oglasni deski, če se nobeden ne javi postane lastnik država.

Moja soseda je umrla 1990. in zapuščinska za eno parcelo je bila 2003. Nobeden prej ni sprožil postopka.
foter je bil v dediščino "vpleten" pred kratkim po pokojnem bratu,ki je umrl med drugo svetovno vojno. Se pravi po 65 letih.

pa te parcele v dveh letih nihče ne obdeluje, ne kosi trave....?
Tako je, kot je napisala suza.

Pogodbo lahko skleneš le s tistim, ki je živ, zato je potrebno priti do osebe, ki je živa in vpisana v zemljiško knjigo. To pa narediš tako, da vložiš predlog za uvedbo zapuščinskega postopka. Kot je napisala suza, mora oklic dedičem viseti na oglasni deski 1 leto. Nato sodišče ugotovi obseg zapuščine in kdo so dediči in koliko komu gre ter opravi vpise v zk. Če se ne oglasi noben dedič, potem gre vse skupaj RS.
Možno je tudi, da so dediči lastniki znani, da je vse že urejeno, le v zemljiško knjigo ni vpisano. Pojdi na okrajno sodišče.
Iskanje po temi