Objave: 1198
Teme: 12
Ocena:
0
expanzija je dovolj velika, morda celo prevelika, za tako nizek pritisk in mali bojler, povečaj ga, to je edino, kar lahko storiš, lahko ga boš vrnil na prvotno stanje, če ti ne bo všeč. Drugo pa, da ga očistiš, lahko je tudi to.
Aha, kje je pa montirana, pred ali za protipovratnim ventilom, če je za njim, potem je dejansko samo za bojler, 100 litrski jo niti ne rabi, za razbremenitev celega sistema mora bit takoj za reducirnim , se pravi v hiši pri vstopu.
Lp
Objave: 201
Teme: 9
Ocena:
0
Prvič slišim, da bi z ekspanzijo kakorkoli uravnaval pritisk v vodovodu. Ekspanzija naj bi bila namenjena samo uravnavanju pritiska pri raztezanju vode zaradi egrevanja le te.
Za regulacijo pritiska v vodovodu pa naj bi skrbel reducirni ventil. Ko pritisk za ventilom doseže nastavljeno vrednost, bi moral ta "zapreti" in nič več dvigovati pritisk. Seveda razumem da notranji pritisk lahko niha, ker tudi pritisk v vodovodnem omrežju niha, ampak ne razumem, kaj pa bi lahko delala ekspanzija. Po mojem bi se ta enostavno napolnila v skladu s pritiskom, ki ga dopušča reducirni ventil in to je to. Še nisem videl, da bi imel kdo dve ekspanziji za vodovod.
Ali pa se motim.
Jasno pa je, da se pritisk v ekspanziji manjša samo v primeru, ko točim toplo vodo, pri hladni pa ne, ampak ne vem, kaj na bi to vplivalo na reducirni ventil.
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat:ne razumem, kaj pa bi lahko delala ekspanzija. Po mojem bi se ta enostavno napolnila v skladu s pritiskom, ki ga dopušča reducirni ventil in to je to.
Kolikor je meni znano, pri mehanskem reducirnem ventilu prihaja do hitrih sprememb pretoka, prisotna je vztrajnost toka vode po cevi, prihaja do udarcev pritiska zaradi vztrajnosti - "povratni udar". Ta je lahko znaten. Ekspanzijska posoda je amortizer spremembe pritiska, namešča se jo v bližino reducirnega ventila.
Nimam časa - sem v penziji!
Ocena:
0
Sedaj to malo bolje razumem. O kako veliki ekspanziji pa je govora? Se ekspanzija napolni z enakim pritiskom kot se ga nastavi na reducirnem ventilu?
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat:O kako veliki ekspanziji pa je govora?
V enodružinski hiši je treba kompenzirati nekaj deci vode. Zadošča ekspanzijska posoda kakšna 2 litra. Predpolnjenje plina je minimalni predvideni pritisk (1,5 do 2,5 bar).
Nimam časa - sem v penziji!
Ocena:
0
Aha. Sedaj mi je jasno kaj moram narediti.
Še to, kar sem že vprašal. Je lahko reducirni ventil montiran navpično, ali mora iz kakšnega razloga biti nujno vodoravno?
Objave: 247
Teme: 5
Ocena:
0
Naslov te teme je sicer reducirni ventil, vendar so nekateri vsebinski sklopi te teme le povezani z mojim vprašanjem, zato sem vprašanje vmestil prav semkaj.
Vprašanje je zelo laično postavljeno, zato prosim za strpen odgovor ali pomoč tako, da lahko ta odgovor posredujem tudi lastniku spodaj navedenih naprav (je starejša oseba).
Pred kratkim je bojler (na levi strani fotke) spuščal in dočakal zamenjavo z novim (na desni strani fotke). Poleg tega se je spremenila tudi vezava. Kot je razvidno iz fotke je dodana espanzijska posoda, ki je prej ni bilo. Razlika je tudi v volumnu bojlerja. Prej 100L, potem 80L, oba pa sta kombinirana. Prej je bojler deloval samo na centralno ogrevanje (nič na el. grelec), sedaj pa kombinirano. Po kakšnem tednu ali malo kasneje se je pojavil pisk ob odpiranju pip, ki ga prej ni bilo nikoli. V hiši ni reducirnega ventila, prav tako nimam podatka o tlaku vodovodnega omrežja.
Z mojstrom nisem bil v kontaktu, potrebujem "drugo mnenje".
Spoštovani mojstri, ali mi lahko pojasnite - pokomentirate spremenjeno stanje, v smislu ali je mojster pravilno povezal novo napeljavo in zakaj je sedaj dodana ekspanzijska posoda ter ali je pravilno povezana? In zakaj se je sedaj pojavil pisk ?[ATTACHMENT NOT FOUND]
Najlepša hvala za strokovno razlago vsem že v naprej.