PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Nastavitev krivulje ogrevanja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zanima me kako imate nastavljeno krivuljo pri TČ Z/V za ogrevanje?Ker smo končno v primernih pogojih, pa sem len in se mi ne ljubi študirat... Se mi zdi, da bom več prihranil z nižanjem temperature, kot pa s pripiranjem pretoka.

T.zunaja.min =
T.ogrevanja.min =
T.zunanja.max =
T.ogrevanja.max =
Lokacija =
Izolacija* =

*Naj bo to subjektivna ocena od 1-5, s tem da 1 pomeni brez izolacije, 5 pa pomeni >15cm na steni, >25cm na stropu in troslojna okna.
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
T.zunaja.min = -20 C
T.ogrevanja.min = 35 C
T.zunanja.max = 20 C
T.ogrevanja.max = 20 C
Lokacija = Logatec
Izolacija* = 5

Še par podatkov:
T.notranja = cca 21-23 C
TČ = Zubadan 11kW
Strošek ogrevanja lansko zimo = 450 evrov

[url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")telmosunichr("46")si/]TELMOS[/url] rulz!
T.zunaja.min = -20°C
T.ogrevanja.min = 55°C
T.zunanja.max = +20°C
T.ogrevanja.max = 30°C
Lokacija = Brezovica
Izolacija = 3 (izolacija je 4, ampak so visoki stropi)
T.notranja = 22~23°C
TČ = Zubadan 14kW, 1F

V mansardi talno + stensko v WC-ju. Včeraj pri 9°C je naračunal 37°C za ogrevanje. Ko pogledam termostat na razdelilni omarici kaže 28°C, kalibriran kalorimeter 36°C (povrat -3°C).
V zalogovniku je špirala za sanitarno vodo, ki je ob 'milejših' nastavitvah krivulje prehladna :-(
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
Potem takale krivulja pomeni, da ker so ponoci obicajno nizje temperature,krivulja da visjo temperaturo grelne vode ponoci ? In podnevi ko raste zunanja temperatura, je grelna temperatura nizja ?

Ni cisto logicno. No najbrz je gospodarno z vidika nizje in visje tarife elektrike (na poceni elektriko visje greje).
Zanimivo razmišljanje. Kolikor sem videl ima Zubadan čisto linearno krivuljo, kar pomeni, da zelo enostavno pridem do njegove "računice".
T.zunaj = 10, T.vode = 36,3 • T.zunaj = 5, T.vode = 39,4 • T.zunaj = 0, T.vode = 42,5 • T.zunaj = -5, T.vode = 45,6 • T.zunaj = -10, T.vode = 48,8

Predvsem zaradi radiatorjev v pritličju in tudi špirale za sanitarno vodo v zalogovniku (brez troportnega ventila), moram T vode držati malo višje. Sedaj sem dal brzino pumpe za talno iz III na II brzino in se nihče ne pritožuje že dva dni. Tudi max. temperaturo za talno imam omejeno s termostatsko glavo. So še rezerve, ampak za 100€ na letni osnovi se ne bom sekiral.
Pri Tzunaj=0 stopinj ti v dvižnega pošilja 42 stopinj?

Očitno imam jaz čisto pobrkano logiko ogrevanja preko TČ Z/V.

Namreč, z velikim cmokom sem včeraj zvečer dvignil temp dvižnega na 40 stopinj. Hočete reči, da je občasno čisto normalno, da je v kačah tako topla voda? Mene stalno daje občutek, da je z našim talnim ogrevanjem nekaj narobe, ker mi pri 30 stopinjah v tlakih ponoči pade temperatura v prostorih, TČ pa laufa non stop.

Nekaj o krivulji. Pri nas je zaenkrat sistem on/off, če prav razumem. In če prav štekam poste Nebomgabiksal, potem je nastavitev delovanja preko krivulje mnogo bolje, kot sistem on/off??

Vse skupaj je bolj linearno in ne rabiš sam spreminjat temp dvižnega. Če imam jaz v dvižnem 35 stopinj pomeni, da bo pri mrazu vse skupaj laufalo nonstop, pa sploh ne bo doseglo željene temperature, ob toplem zunanjem vremenu pa bo doseglo brez problema, a v mnogo krajših delovanjih, kar pa spet ni koristno za kompresor???

Očitno rabim enega guruja tu poleg, da mi bo v detajle razložil vse skupaj.......
Ne se name opirat, kot na nekega znalca. Imam preveč specifičen sistem:
Citat:Predvsem zaradi radiatorjev v pritličju in tudi špirale za sanitarno vodo v zalogovniku (brez troportnega ventila), moram T vode držati malo višje. Sedaj sem dal brzino pumpe za talno iz III na II brzino in se nihče ne pritožuje že dva dni. Tudi max. temperaturo za talno imam omejeno s termostatsko glavo.
Termostatske še glave nisem omejeval, bom pa verjetno nastavil na nekje 35°C. Imam pa povsod ploščice in se ne sekiram prav dosti. Lani ko sem sušil bajto sem v talno šibal tudi 45°C brez kakšnih hudih posledic ;-)
T.zunaj 2°C, T.vode 35°C, COP 2,70
T.zunaj 7°C, T.vode 35°C, COP 4,22
T.zunaj 7°C, T.vode 45°C, COP 3,24
Bom pa danes krivuljo malo omilil -20->45 in +20->35 ;-)

Če imaš samo talno/stensko in če imaš troportni ventil za gretje sanitarne vode, potem pa krivulja res pride do izraza. Potem bi jaz nastavil -20->35 in +20->25 ;-)

berghaus Napisal:Če imam jaz v dvižnem 35 stopinj pomeni, da bo pri mrazu vse skupaj laufalo nonstop, pa sploh ne bo doseglo željene temperature
Saj tudi če laufa non-stop še ne pomeni, da laufa na polno. Meni termostat nikoli ne pokaže več kot 23°C, pa nam je vsem toplo. Tako da je najboljši termostat tvoje telo - počutje.

Za tvoj primer je najenostavneje narediti: pozabi na termostat, ki bi ti pumpo izklapljal - naj dela non-stop. Nastavi krivuljo (ali pa kar fiksno T), da boš v talno dobil takšno temperaturo, da vam bo toplo. Če je to 45°C pač 45°C. Dokončajte fasado in uživajte v beli zimi; temperaturo dvižnega voda pa boš zniževal glede na učinek fasade. Naslednje leto pa kompliciraj, če te bo volja.
Hvala za vzpodbudne besede!

Višina temperature dvižnega me ne skrbi iz vidika tal, vse je v ploščicah, nobenih parketov pa to.
Zaskrbelo me je iz vidika porabe elektrike. Če dam v tlake 40 stopinj sem mislil, da števec zabriše ven v primerjavi s 30 stopinjami. Vendar je verjetno tudi res, da pri 30 stopinjah pa dela toliko dalj časa.....

Tole s krivuljami mi je dalo misliti. Do pred tvoje teme sploh nisem vedel za kaj takega. Zdaj besen po celi bajti iščem dokumentacijo TČ, da si preberem in se poučim glede tega. Kot nalašč, o navodilih ne duha ne sluha. Čeprav jih je za en fascikelj. Bom budno spremljal temo.

Še enkrat hvala.
Kaj ti ni logično?

Izgube hiše (toplotni tok v W) so proporcionalne temperaturni razliki med zunanjo in notranjo temperaturo. Če želiš imeti v hiši konstantno temperaturo, je potrebno v hišo dovajati energijo z močjo, enako toplotnemu toku (izgubam). To je vsa logika.

tekumze Napisal:Potem takale krivulja pomeni, da ker so ponoci obicajno nizje temperature,krivulja da visjo temperaturo grelne vode ponoci ? In podnevi ko raste zunanja temperatura, je grelna temperatura nizja ?

Ni cisto logicno. No najbrz je gospodarno z vidika nizje in visje tarife elektrike (na poceni elektriko visje greje).
da pojasnim..
"logika " je letela predvsem na stari nacin ogrevanja v zgradbah z radiatorji, katerim se temperatura ponavadi ponoci malo zmanjsa.

In na prvi pogled vremenska krivulja dela kontra temu...ponoci rajsi malo poveca temperturo dviznega voda (zaradi nizjih temperatur).

Ampak zaradi kumulativnosti estriha pa tako ravnanje po krivulji najbrz je pravilno, saj se sistem ponoci ogreje oz vsaj ne izgublja in to mu potem prav v obdobju visje temperature (cez dan).
Pistrix Napisal:T.notranja = cca 21-23 C
TČ = Zubadan 11kW

Kakšna površina??

LP
200m2

jgo Napisal:
Pistrix Napisal:T.notranja = cca 21-23 C
TČ = Zubadan 11kW

Kakšna površina??

LP
Samo še nekaj okoli števca za elektriko.
A veste kolikokrat se mora zavrtet oz. žmignit za 1 kwh? Cena recimo v NT je 0,08 EUR!
Torej je 10 kwh nekje cenovno primerljivo enemu litru kurilca. Ali kdo kdaj gleda v peč na olje kako vanjo teče gorivo????
Lokacija = Kresniške poljane
Izolacija* = 3

Bi bilo smiselno?

Najnižja zunanja minus 15
Najvišja zunanja 20
Dvižni vod max 45
Dvižni vod min 25
Dezinfekcija off
Auto restart on
Backup grelci vklopljeni in v prioriteti nad booster grelcem
Gretje prostorov do max zunanje temp 20 stopinj
Omogočeno delovanje backup grelcev pod temperaturo 0 stopinj, višje ne
Gretje prostorov v prioriteti pod temp minus 15, SV samo z elek grelcem
Korekcijska temp točka SV 10 stopinj (pojma nimam, kaj je to)
TČ prične greti SV, ko ta pade 5 stopinj pod nastavljeno
TČ neha greti SV ko preseže nastavljeno za 2 stopinj
Minimalen čas ogrevanja vode 5 minut
Maksimalen čas ogrevanja vode 30 minut

Kako je pri vas?
To so naše default nastavitve, spreminjal nisem še nič, razen elekto grelca in dezinfekcije.
Večino nastavitev je za vsako hišo specifičnih.
Velja pa nekaj.
Potrebno je pravilno nastavit minimalno pričakovano zunanjo temperaturo.
Druga pa je nastavitev minimalne temp vtoka. Za talno bil bilo bolje cca 20c. Drugače zna sistem pregrevat ali pa nihat ob višjih zunanjih temperaturah.
Nastavitev max. temperature pa je pogojena s hišo in v večini hiš bo za talno 35c premalo. Ta nastavitev se da pravilno nastavit komaj ko je zunaj povprečna temperatura pod ničlo.
Nastavitve krivulje ogrevanja je najbolje izvajat z izklopljenim notranjim korektorjem (vplivom)

Ne vem pa ali se te TČ ki jih uporabljate regulirajo na temp. vtoka ali povratka?
Če se na povratek bodo temp. in krivulja ustrezno previsoke.
1 2 3 4 5 ... 19 Pojdi na stran 
Iskanje po temi