PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Geodetska izmera gozda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mene pa zanima, kako se opravi izmera oz. postavitev meja gozda.
Z geodetom sem že zmenjen (pravi da je lažje, če je drevje brez listja; ne vem zakaj?), pa me zanima kako se to izvede, da ne bom izpadel totalni nevednež, ko bom zraven?
Odmera se naredi na klasičen način ali pa se poslužiš satelitov za slednje je bolje, da je neoviran signal (vse kar preprečuje viden stik prejemnika s sateliti načeloma slabi signal s satelita-ov). Saj veš kako deluje GPS :wink:
josi,
zato, da se vsaj približno vidi od mejnika do mejnika, zelo pomaga, da vmes ni listja in podrasti, ker so običajno že debla dreves kar velika ovira.

Mejaši boste povedali, kje so po vašem mnenju meje posameznih parcel in pokazali obstoječa mejna znamenja. Dobro je, da ta znamenja poiščete še pred prihodom geodeta, da bo delo na terenu teklo hitreje.
Kjer ne boste vedeli, kje poteka meja, vam jo bo pokazal geodet.
samo enkrat sem z geometrom hodil po obrobju gozzda, pa imam občutek da ne hodji oradi po njem, kaj šele da bi kaj delali.
Sicer pa v gozdu še nisem videl mejnikov (vsaj v naših koncih), razen če so mogoče bili v zadnjem času postalvjeni. V preteklosti se jih ni psotavljajo, ampak so se kopale jame in cahnalo po drevesih
Tudi v gozdovih se najdejo (betonski) mejniki in (naravni) mejni kamni.

Meje pa so v gozdu praviloma določene manj natančno kot drugje.
petea Napisal:Tudi v gozdovih se najdejo (betonski) mejniki in (naravni) mejni kamni.

Meje pa so v gozdu praviloma določene manj natančno kot drugje.

Za kakšno "dopustno natančnost" pa naj bi pri meji v gozdu šlo?
Odvisno je od tega, kdaj so bile opravljene zadnje meritve in na kakšen način so bile izvedene, od tega, kakšen je teren in od tega, kako je gozd poraščen.
Natančnost je lahko 10 cm - 5 m (v nekaterih premerih še več)
uf, če so na pet metrov natančni po kakšnih grapah in prepadih, ali jim vera . SPloh če imajo še karte od marije terezije.
sam imam izkušnjo ko gre cesta po obrobju gozda vsaj 5m drugje kot je narisana. Pa tam kjer je narisana po vsej verjetnosti ni šla nikdar(rob visok cca 3m, stara drevesa...)
Če ni listja na drevesih je bolje za geodeta in zate ... za geodeta za to, ker mu ne bo treba po šavju lest in vlečt poligona iz kake jase od koder ima pogled na vsaj 2 navezovalni točki in bo lahko po vsej verjetnosti mejo zakoličil kar z GPSjem, zate pa ker hitreje ko bo zadeva posneta in manj dela kot bo imel geodet na terenu, ceneje te bo prišlo vse skupaj :wink:

Kar se pa natančnosti tiče je pa tako, da če gre za hribovito območje in gozd, je natančnost lahko tudi par 10m ... in je ponavadi tako, da če mejaši vejo kje poteka meja (torej če je šlo ustno izročilo od dedov in pradedov od katerega do katerega drevesa je od koga) se jo ponavadi potem kar tam zabije ... ko pa ne vejo, pa geodet pokaže neko točko in reče da je v radiu toliko in toliko m meja, sedaj se pa dogovorite kam znotraj tega kroga zabijem mejnik ... tako pač je ...
Več glav, več ve ...
Hanzi Napisal:uf, če so na pet metrov natančni po kakšnih grapah in prepadih, ali jim vera . SPloh če imajo še karte od marije terezije.
sam imam izkušnjo ko gre cesta po obrobju gozda vsaj 5m drugje kot je narisana. Pa tam kjer je narisana po vsej verjetnosti ni šla nikdar(rob visok cca 3m, stara drevesa...)

Hanzi,
verjetno si gledal kak ortofoto posnetek in kataster - tisto je spet druga zgodba.
vem da je ortofoto ponavadi zamaknjen, ampak v mojem primeru so naredili kar nekakšne čudne "ovinke", kjer najbrž niti pred dvesto leti ni potekala cesta (stara drevesa, 3 metre visok usek)
Hanzi Napisal:vem da je ortofoto ponavadi zamaknjen, ampak v mojem primeru so naredili kar nekakšne čudne "ovinke", kjer najbrž niti pred dvesto leti ni potekala cesta (stara drevesa, 3 metre visok usek)

Ortofoto je fotografija slikana iz aviona in obdelana, tako da to je slika stanja v naravi, katasterske meje ali dkp, so pa meje parcel položene na artofoto in tukaj lahko pride do napake, odvisno, kako velik kos DKP-ja se je vklopil na ortofoto, ali pa na kako drugo podlago, karte v merilu 1:500, 1:1000,1:5000 itd.
To se ponavadi dogaja, ko gledate kake grafične pregledovalnike, ki jih imajo občine. tukaj je problem, da je kot podlaga pač ortofoto karta in celoten sloj katastra, mej parcel-DKP-ja za celotno občino in to je strokovno čisto napačno(s strani geodetske stroke), vendar pač je za ponudnike teh programov najenostavnejše, ljudje pa so po večini premalo izobraženi oziroma se ne dajo podučiti, kako pravilno brati podatke in pride do sporov in krega.
Iskanje po temi