PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja postopek v zvezi z davkom na kapitalski dobiček

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gledam davčne predpise pa mi ni najbolj jasno, kakšen je postopek pri odmeri davka na kapitalski dobiček.

Oče je podedoval nepremičnino, prvi dedni red.
Sodna taksa minimalna, klasika.
Čez 2 leti jo je sedaj prodal.
Na davčni je vse urejal nepremičninski agent in bi mu naj rekel, da je zadeva zaključena (tako glede davka na promet z nepremičninami kot glede davka na kapitalski dobiček, in sicer, da ne bo rabil plačati nič davka na kapitalski dobiček).

Na netu sem zasledil obveznost, da moraš v 15 dneh od sklenitve kupo-prodajne pogodbe obvestiti davčni organ oz. podati napoved za odmero dohodnine od dobička na kapital pri odsvojitvi nepremičnine.
Ali bi to moral storiti tudi moj oče oz. ali je možno, da bi davčni organ že odločil, da ni davka na kapitalski dobiček?
Ne drezaj, to je pogoj za štempiljko dursa na pogodbo, torej, če kaj ne bi bilo OK, vam ne bi izdali papirjev !
meni je nekako logično da na dediščino ne plačaš kapitalskega dobička.
2% na promet z nepremičninami in to je to....
definicija kapitalskega dobička je po moje razliko med nabavno in prodajno ceno.. oče pa ni nabavljal ampak je dedoval
Sam nekako razumem, da ti davčna v prvi rundi odmeri samo davek na promet z nepremičninami za potrebe prenosa lastnisnke pravice.

Imajo pa na netu obrazec (napoved za odmero davka na dobiček pri odsvojitvi nepremičnine), kjer je kot izvor nepremičnine opcija dedovanje. Sicer res dediščina, če gre za prvi dedni red ni obdavčena, vendar imajo tudi obrazloženo, da je vrednost ob pridobitvi vrednost ob sklepu o dedovanju, vrednost ob odsvojitvi pa vrednost po kupo-prodajni (če je realna). Sem našel odgovor davčne, da lahko z izvedencem dokazuješ, če je potrebno, vrednost na dan dedovanja (da ne gledajo tisto, ki je bila navedena za potrebe sodne takse), torej da to ni problem, vendar nikjer ne zasledim, ali je potrebno oddati to napoved za odmero ... ali ne, glede na to, da gre za prvi dedni red in da je logično, da vrednost v teh dveh letih ni narastla (nepremičninski krč ....).
matofill Napisal:Ne drezaj, to je pogoj za štempiljko dursa na pogodbo, torej, če kaj ne bi bilo OK, vam ne bi izdali papirjev !
@Hanzi. Oče je "dobil ali nabavil" z dedovanjem. Podedovano premoženje pa je po dveh letih prodal. Oče je bil torej lastnik samo dve leti. In je torej zavezanec za davek na kapitalski dobiček, če je prodal za kaj večjo ceno.

To ni pogoj za štampiljko dursa. Durs ti kot prvo odmeri davek na promet nepremičnin 2 % in na podlagi potrdila o plačilu ti da štampiljko na izvod pogodbe, katero ti nato notar overi in je podlaga za vpis v zemljiško knjigo z zemljiško knjižnim predlogom. Bi pa verjetno referentka na Dursu opozorila, če se bi ji zdel prodajni znesek premajhen, saj se od tega zneska obračuna 2 % davek in večji znesek je, več je davka državi.
Davek na kapitalski dobiček je pa druga zadeva in ga je treba prijaviti Dursu v 15 dneh, tudi če ni razlike med podedovano in prodajno ceno.
Oče je dedoval in takrat se je v sklep o dedovanju vpisal znesek vrednosti podarjenega.
Ponavadi se je pri dedovanju vpisal čim manjši znesek, čeprav je vrednost tega zneska vplivala le na višino sodne takse in stroške notarja, ki pa je vsemu navkljub zanemarljiv znesek. Če pa nepremičnino predčasno odtujiš ali prodaš, takrat pa je zelo pomembna višina podedovanega premoženja in prodajna cena sedaj. Za razliko med podarjeno in prodajno ceno plačaš davek na kapitalski dobiček.
Je pa res, da so sedaj v času recesije cene padle in je vrednost nekje enaka vrednosti iz pred dveh let. Ampak, to velja samo v primeru, da ste v sklep o dedovanju vnesli pravo vrednost takrat podarjenega premoženja.
V primeru, da je znesek podarjenega premoženja bil vpisan premali imate še vedno možnost, da vam sodno zapriseženi cenilec opravi cenitev na dan dedovanja in na današnji dan. Je pa ti v tem času šla na roke recesija in podedovano premoženje ni pridobilo na vrednosti. In tako tudi davka na kapitalski dobiček ne bo. Napoved pa moraš vseeno vložiti, da ne skasiraš še kakšne kazni, oziroma tvoj oče.
Nisem pravnik, mi pa te reči niso tuje.

Lp
Dany
Dany, hvala za info. Tako nekako sem si tudi sam razlagal, manjkalo mi je edino to, kaj je agent urejal (uredil) za očeta na davkariji (oče ni vedel povedati) in sem se bal, da bi oče kaj opustil.
Kot je ponavadi v življenju pa je oče ravno danes dobil pošto od davčne glede odmere in je nič. Agent je torej vse uredil, samo oče pač, ki ni v tem domač, ni vedel prenesti informacijo.
Hvala vsem.
Iskanje po temi