PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Moralna dilema

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Z znano in renomirano firmo A sem sklenil pogodbo za neko fazo pri zidavi hiše. Firma A je za izvedbo del dobila podizvajalca B, ki zaposljuje delavce iz Bosne. Od lastnika firme B sem kasneje slučajno izvedel, da jih firma A izsiljuje s prav iskoriščevalskimi pogoji.

Firma B je svoje delo žal opravila nekvalitetno. Težko rečem, ali so to storili iz nemarnosti ali zaradi objektivne stiske. Verjetno to sploh ni bistveno.

Zdaj pa moralna dilema: če se pritožim in zahtevam sanacijo napak, bo firma A stroške sanacije naložila firmi B, ta pa bo bosanskim delavcem še za nekaj evrov znižala že itak mizerne plače. Če se ne pritožim, bom moral sam plačati cca 2000 EUR za sanacijo, kar bi bila zame finančna katastrofa.

Kaj bi storili vi?
Jaz bi reklamiral, ker sem moral vsak euro zaslužiti s svojim delom, ki sem ga moral kvalitetno opraviti, sicer plače ne bi dobil.
Če imajo delavci mizerne plače, so si sami krivi.
Vsak ima namreč natanko takšno plačo, kot si jo zasluži (če odmislimo zdaj tiste, ki imajo previsoko ;-)).
Vsak ima namreč natanko takšno plačo, kot si jo izpogaja... To je velika razlika!
medo9 Napisal:Jaz bi reklamiral, ker sem moral vsak euro zaslužiti s svojim delom, ki sem ga moral kvalitetno opraviti, sicer plače ne bi dobil.
Če imajo delavci mizerne plače, so si sami krivi.
Vsak ima namreč natanko takšno plačo, kot si jo zasluži (če odmislimo zdaj tiste, ki imajo previsoko ;-)).

Delavca tako slabo ne moreš plačati, kot ti lahko slabo naredi.
Bi pa vsak delavec moral biti osveščen, da je treba vsako delo opraviti kvalitetno. In potem ni razloga, da bi mu delodajalec trgal kaj od plače.
Tudi podizvajalec bi kljub temu, da ga je glavni izvajalec stisnil s cenami moral narediti kvalitetno, če je določen posel prevzel. Kaj bo jamral zaradi cene, sam si je kriv, da se pusti izsiljevati. Nikjer nista dorekla, da bo zaradi nizke cene, delo slabše kvalitete, ali pač?
Tu nima veze, ali so to bosanci ali slovenci. Pomembna je kvaliteta dela.
Vprašanje pa je, če ima ta podizvajalec dovolj sposobne delavce za kvalitetno delo, pa če jih redno plačuje itd...Lahko se mu z nekvalitetnim delom tudi maščujejo, ker mogoče nimajo več kaj izgubiti.
Je pa še v bivši jugi našel lastnik novega jugota, stoenke.., ko je odstanil tapeto iz vrat napis: kakva meni plata, takva tebi vrata.
Obvezno reklamiraj, zakaj bi imel moralnega mačka.

Lp
Dany
mucek4 Napisal:Vsak ima namreč natanko takšno plačo, kot si jo izpogaja... To je velika razlika!

In če si je izpogajal po njegovem mnenju prenizko, si višje ne zasluži :wink:
Reklamiraj! Kaj imata A in B med seboj ni tvoj problem. Sicer pa, kako si lahko prepričan, da B govori resnico. Tole jamranje ... mi je zelo znano.
Bosanski delavci v Sloveniji imajo plačo vsaj 562€ za poln delovnik. To je toliko, kot ima slovenski delavec v Sloveniji, ker je toliko v Sloveniji minimalna plača. Če se ti zdi, da je to malo se spomni, da 80% ljudi na svetu živi z nižjim dohodkom.
Poleg tega imajo po tvojem ti delavci nizko plačo, tebi bi pa pomenilo 2.000€ finančno katastrofo???
Lepo, da pomisliš tudi na delavce, samo to res ni tvoj problem.

Za večino ostalih komentarjev pa - pridite kdaj pogledat na realna tla. Saj ni treba, da tam ostanete, samo pogledat pridite.
Upam, da nimaš moralnih zadržkov tudi ob srebanju kave ali čaja, ker ta "zelišča" nabirajo mizerno plačani pobiralci. Enako pomisli tako pri čiščenju ušes z vatiranimi palčkami, kakor pri oblačenju bombažnih gat in ostalega tekstila.
Tudi ko sedeš v avto pomisli na livarje in ostale minimalno plačane kovinarje.
Da ne naštevam dalje, upam da si dojel bistvo.

Še vedno pa lahko volontiraš pri kakšni humanitarni organizaciji, če res ne moreš mimo takih prebliskov...
Postavljaš neumna vprašanja. Ne pritoži se, plačaj 2000€ pa še po 100€ daj vsakemu delavcu, da ne bo imel preslabe plače :roll:
Če naša država nima moralnega mačka, ne vem zakaj bi ga imel ti... reklamiraj!
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
:mrgreen: S kom že imaš pogodbo?

Mislim, da si omenil firmo "A".

Če delo ni opravljeno, kot to določa pogodba ( obseg ali kvaliteta ) se ve komu se reklamira. In seveda kako!

Kdo ali kaj je firma "B"? Pa kaj tebriga! :evil: :twisted:
Za koliko dela delavec v firmi "B"? Pa kaj te briga? :twisted:

Mimogrede - si prepričan, da "šefe" firme "A", ni slučajno bratranec lastnika firme"B"? :oops:

Morda sta v dogovoru, in na opisani način poiskušate le "nategniti naivnega Slovenčka"! :roll:
Te sploh ne razumem zakaj se s tem obremenjuješ.
A in B naj razčisti med sabo. Če B dela slabo, ga A pač več ne bo angažiral ali pa mu B ne bo več delal za tako mali denar.
Da bi pa moral sam nositi krivdo naše izkoriščevalske družbe (med drugim renomiranih izvajalcev) pa mi ne pade na pamet.
@Horch: Neumnih vprašanj ni, so pa neumni odgovori.

@andw: definitivno reklamiraj slabo opravljeno delo. Ker pa ti morala ne da miru (česar eni očitno ne morejo razumeti), ti preostane še opcija, da daš šefu firme B vedeti, da so dela neustrezno opravljena in da logično pričakuješ, da bodo pomanjkljivosti nemudoma odpravljene. V mirnem tonu, brez prepucavanja. V nasprotnem primeru mu pojasni, da se boš primoran obrniti na firmo A in bodo oni urejali med sabo - ti si pač ne moreš privoščiti, da je zadeva površno narejena oz. nedokončana. Če ne bo zaleglo tako mehko opozorilo in se firma B ne bo zganila, očitno niso tako nedolžni in ubogi, kot se delajo. V nasprotnem primeru pa bodo itak veseli, da jim je bila prihranjena kalvarija s firmo A, ki bi jim v tem primeru gotovo povzročala težave.
@trik
Pozabljaš na reklamacijski postopek, ki ima svoje zakonitosti in si kaj hitro po črki papirja prekludiran.
1 2
Iskanje po temi