Objave: 109
Teme: 14
Ocena:
0
Zanima me ali je sploh možno odkupiti del gozda oz. obrobje gozda, ki je sicer cca. do 3/4 v državni lasti, preostali del pa v lasti cerkve? Gre za jaso oz. obrobje ki ga s sosedom čistimo oz. Kosimo in bi ga radi uradno kupili, da ne bi šlo več komu v nos. Je pa ob naših hišah.
Objave: 393
Teme: 35
Ocena:
0
Seveda je možno odkupiti ampak najprej se pozanimaj kdo je dejansko lastnik, ko praviš država je to zelo širok pojem (mogoče misliš na sklad ali pa na občino ali pa ....) če je lastnik sklad je postopek dolgotrajen pa tudi zagotovila nimaš da ne bo neki uradnik zavrnil, če je lastnik občina se spet premoženje deli in kar je javno dobro načeloma spet ni naprodaj ......, kako je z Cerkvijo pa povprašaj na škofiji kamor spada ta parcela ti bodo precej natancno povedali kdo je lastnik (župnija, red, .......) in se potem pogovarjaš z njim.
Ocena:
0
Hm, na zemljiški knjigi so mi rekli da je last RS in... Mislim in kak zdaj naj vem kdo točno je lastnik v RS?
Objave: 1555
Teme: 7
Ocena:
0
Pogledati je potrebno v namensko rabo zemljišča na občini, če je opredeljeno kot gozdno zemljišče. Glede na to, da leži na obrobju gozda, bi bila možnost, da je tudi stavbno ali kmetijsko zemljišče.
Če je tudi po namenski rabi gozdno zemljišče, z njim najverjetneje upravlja Sklad kmet. zemljišč in gozdov, zato bo o tem, ali se ga da kupiti, potrebno preveriti na lokalnem skladu.
Je pa problem v tem, da ni dopustno deliti gozdnih parcel na parcele, manjše od 5 ha.
Če je namenska raba zemljišča stavbna, bi morala praviloma biti lastnina prenešena na občino, v kateri leži. Če se to ni zgodilo in sklad upravlja s tem, se da zemljišče normalno kupiti.
Če je namenska raba zemljišča kmetijska, se kupuje parcele po objavi na oglasni deski UE in imajo kmetje predkupno pravico.
V vseh primerih ima tudi solastnik (t.j. Cerkev) predkupno pravico ter se tudi lahko odloči, da svojega deleža ne želi prodati.
Ocena:
0
Hm, zadeva ni stavbno zemljišče in kar mislila sem si, da bi bilo morda potrebno kupiti celoten gozd, kar bi tudi teoretično nama tudi bilo vseeno, saj tudi gozd lahko pride prav... Hm bom poskušala dobiti natančnejše informacije....