PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Sluznost ali nakup deleza dovozne poti

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,
prosim za pomoc in sicer:
V letosnjem letu sem kupil parcelo za gradnjo svojega doma. Pri nakupu sem dobil tudi sluznostno pravico do uporabe dovozne poti (vse spisano v ZK). Parcelo sem kupil od starejsega gospoda, kateri je sedaj moj sosed in tudi lastnik dovozne ceste. Gre za okolico LJ, natancneje Komenda.

Preko vikenda me je klical in mi povedal, da bo svoje lastnistvo prepisal na otroke in mi ponudil moznost odkupa deleza dovozne ceste in sicer 1/6 (5 otrok in jaz). Gre za cca 360m2.

Ali se mi to splaca kupiti in kaksna bi bila realna vrednost?

Hvala za vas cas.
Ne razumem zakaj bi odkupoval del dovozne ceste, če je služnost vpisana v ZK. Običajno služnost ostane, ne glede na menjavo lastnikov.
Če ponuja prodajo deleža, je bolje postati solastnik, kot kasneje loviti pravice iz služnosti, ko gre kaj narobe. Lastnik je lastnik, upravičenec pa zgolj upravičenec.

Obvezno kupiti. Take prilike morda ne bo nikoli več.

lp
darkson Napisal:Pozdravljeni,
prosim za pomoc in sicer:
V letosnjem letu sem kupil parcelo za gradnjo svojega doma. Pri nakupu sem dobil tudi sluznostno pravico do uporabe dovozne poti (vse spisano v ZK). Parcelo sem kupil od starejsega gospoda, kateri je sedaj moj sosed in tudi lastnik dovozne ceste. Gre za okolico LJ, natancneje Komenda.

Preko vikenda me je klical in mi povedal, da bo svoje lastnistvo prepisal na otroke in mi ponudil moznost odkupa deleza dovozne ceste in sicer 1/6 (5 otrok in jaz). Gre za cca 360m2.

Hvala za vas cas.
Če je vpisana stvarna služnost v korist tvoje parcele ne vem zakaj bi kupoval? Če rabiš samo dostop te služnost pokriva za vekom vekomaj.
jaki79 Napisal:Če je vpisana stvarna služnost v korist tvoje parcele ne vem zakaj bi kupoval? Če rabiš samo dostop te služnost pokriva za vekom vekomaj.

No to pa ne drži ravno 100%. Če se "pojavi" kakšna nova alternativa namesto obstoječe dovozne poti, lahko lastnik zemljišča zahteva ukinitev služnostne pravice.
hipotetično: kaj pa če bi na tvoji parceli zraven tvoje hiše hotel zidat še otrok
On nima služnosti!
ponavadi naj bi se služnost pisala na upravičenca in vse njegove pravne naslednike.
Ali je to sedaj eden ali 100 in ali je kupil ali dedoval pa nima veze.
Zato pa bi mogoče tudi jaz razmislil o odkupu, sploh če bo kaka pametna cena.
Služnost se nanaša na številko parcele in ne na lastnike.

Lahko pa se spremeni služnost v primeru , da se je naredila nova cesta oz kakšen nov način dostopa do določene parcele.
Sluznost je pisana v korist moje parcele, tako da neglede nato ce potem moj otrok podeduje, ali pa se zadeva proda, sluznost ostane lastniku parcele.

Sepravi je dejansko bolje, da kupim delez in imam mir.
A imam potem kot solastnik tudi kaksne obveznosti do vzdrzevanja ceste, verjetno ja.
npr. kaj pa sedaj kot sluznostni upravivenec, ali moram tudi jaz vzdrzevati? Sprasujem v zakonskem smislu, ker vzdrzeval jo bom v vsakem primeru, ker je tudi meni v interesu.

Kaj pa vrednost mojega deleza? Namrec konec tedna se dobiva in se pogovoriva. Rad bi, da je za oba OK, ce drugega ne zaradi sosedskih odnosov in se nebi rad zapel z njim zaradi nekega 'drobiza'. Potem rajsi ostanem sluznostni upravicenec in je mir.
darkson Napisal:Sluznost je pisana v korist moje parcele, tako da neglede nato ce potem moj otrok podeduje, ali pa se zadeva proda, sluznost ostane lastniku parcele.

Sepravi je dejansko bolje, da kupim delez in imam mir.
A imam potem kot solastnik tudi kaksne obveznosti do vzdrzevanja ceste, verjetno ja.
npr. kaj pa sedaj kot sluznostni upravivenec, ali moram tudi jaz vzdrzevati? Sprasujem v zakonskem smislu, ker vzdrzeval jo bom v vsakem primeru, ker je tudi meni v interesu.

Kaj pa vrednost mojega deleza? Namrec konec tedna se dobiva in se pogovoriva. Rad bi, da je za oba OK, ce drugega ne zaradi sosedskih odnosov in se nebi rad zapel z njim zaradi nekega 'drobiza'. Potem rajsi ostanem sluznostni upravicenec in je mir.
Naredi kakor želiš. Ampak mislim, da boš imel večji mir, če ne kupuješ solastnega deleža. Drugače pa moraš vzdrževati cesto (če jo uporablja tudi lastnik jo pa mora tudi on v sorazmerju s koristjo, ki jo ima), kot lastnik gospodujočega zemljišča.
Bodi pa seveda pozoren kakšna služnost je vpisana v ZK!
Kar se tiče pa prenehanja služnosti pa tole:
Prenehanje na podlagi odločbe
222. člen
(1) Lastnik služeče stvari lahko zahteva, naj stvarna služnost preneha, če postane nekoristna za uporabo gospodujoče stvari ali če se bistveno spremenijo okoliščine, v katerih je bila ustanovljena.
(2) Stvarna služnost preneha z dnem, ko postane sodna odločba pravnomočna, odločba upravnega organa pa dokončna.

Prenehanje na podlagi zakona
223. člen
Stvarna služnost preneha:
– če se lastnik služeče stvari upre njenemu izvrševanju, lastnik gospodujoče stvari pa svoje pravice tri leta zaporedoma ne izvršuje;
– če se ne izvršuje v času, potrebnem za njeno priposestvovanje;
– če je gospodujoča oziroma služeča stvar uničena.
Kar pravi jaki79 popolnoma drzi. Se vecji hec pa je v tem, da ce kupite parcelo do 1/6, v Zemljiski knjigi ne bo pisalo, da je vasa pot, od Janeze leva stran,od Francelna sredina... pisalo bo solastni delez - 1/6,torej je vse od vseh in od nobenega nic. In se bo nekoc eden od solasnikov nekaj zamislil, pa bodo zopet kolobocije.
Nakup potegne za sabo prevec nepotrebnih stroskov in obveznosti.

Iz prakse: Enostranska odpoved sluznosti je v praksi skoraj nemogoca oziroma zelo tesko dosegljivo.
darkson,
- ali je dovozna cesta odmerjena (ima svojo parcelno št.) ali je samo del večje parcele?

- ali jo bodo uporabljali tudi lastnikovi otroci ali samo tvoja družina?

Če bo gradil ob tej cesti še kdo, je morda bolje predlagati lastniku, da jo proda občini in da se odsek kategorizira v občinsko javno pot. S tem bodo rešene težave glede vzdrževanja poti (pluženje, odvodnjavanje, asfaltiranje ...).

Če jo bo uporabljala samo tvoja družina, jo je verjetno bolje odkupiti v celoti.

Kupovanje dela ceste se tudi ne zdi najboljša rešitev, običajno se več lastnikov težje dogovori o upravljanju z nepremičnino. Če pa že greste v to, naj bodo stvari čim bolje dorečene v pogodbi - tako pravice kot obveznosti vsakega.
Dovozna cesta je odmerjena in ima v ZK vpisano svojo parcelno stevilko.
Trenutno so na tej dovozni cesti 3 hise + moja parcela in se dve prazni parceli.

U dober predlog za ponuditi obcini, bom se pozanimal.

Hvala vsem za trud pri predlogih, ker bi zadevo res rad spelja po fer poti, da se ne zapenjam po nepotrebnem z sosedi.
Iskanje po temi