PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja babica-hčerka-vnuk-parcela ???

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pomoč, ker smo v dilemi.
Situacija, babica je podarila cca.20 let nazaj parcelo na kateri stoji hiša ( v tej hiši živi babica )
in vinograd ( ki ga obdeluje partner ), sedaj hčerka ( mama partnerja ) želi, da prepiše partner ( njen sin ) zemljo nase...
Vprašanje, babica ima še 3 hčerke, nobena še ni nič dedovala, drugih zemljišč ni, kakšne so posledice , če partner prenese zemljo z darilno pogodbo nase v primeru smrti babice ?
Ne me narobe razumet, ampak, je to družina, ki bi se še za zobotrebec tožila..
hvala za pomoč
op, zemljo je podarila hčerki..mami od partnerja
Darilna pogodba se lahko izpodbija in tisto, kar je bilo darovano, gre v zapuščino. Glede na vaše odnose, torej to ne bo rešitev.
hiško Napisal:Pomoč, ker smo v dilemi.
Situacija, babica je podarila cca.20 let nazaj parcelo na kateri stoji hiša ( v tej hiši živi babica )
in vinograd ( ki ga obdeluje partner ), sedaj hčerka ( mama partnerja ) želi, da prepiše partner ( njen sin ) zemljo nase...
Vprašanje, babica ima še 3 hčerke, nobena še ni nič dedovala, drugih zemljišč ni, kakšne so posledice , če partner prenese zemljo z darilno pogodbo nase v primeru smrti babice ?
Ne me narobe razumet, ampak, je to družina, ki bi se še za zobotrebec tožila..
hvala za pomoč

Malce nerazumljivo napisano, ali pa sem jaz bolj topoglav.
- babica je podarila - komu?
- kateri partner (tvoj ali babičin) obdeluje vinograd?
- sedaj hčerka, mama partnerja, njen sin - kdo je kdo?
- babica živi v hiši, katere parcela ni več njena last?
- kdo je zgradil hišo?

Lp
Dany
sorry za nerazumevanje..
1.babica podarila hčerki
2.moj partner=sin hčerke(vnuk babice)in ima na tej podarjeni zemlji vinograd, ki ga obdeluje
3.hčerka želi, da sin (moj partner) prepiše z darilno pogodbo to zemljo nase
4.na tej zemlji stoji tudi hiša v kateri živi babica
5.so še 3 sestre (hčerke te babice, ki še niso ničesar dedovale, je pa to edina parcela, ki jo je babica podarila celotno samo eni hčerki....kaj sledi vnuku v primeru smrti babice, če ostali potomci niso še ničesar dedovali ?lahko zahtevajo parcelo nazaj ali celo izplačilo in če koliko v procentih od vrednosti ?

upam, da sem sedaj malo bolj jasna, je malce zaštrikano..
hvala
hišo je zgradila babica in njen že pokojni mož..
je res, da če babica podari hčerki hčerka pa dalje sinu ostale sestre ne morejo več izpodbijat darilne pogodbe ?
hiško Napisal:hišo je zgradila babica in njen že pokojni mož..
je res, da če babica podari hčerki hčerka pa dalje sinu ostale sestre ne morejo več izpodbijat darilne pogodbe ?

Ali po možu babice ni bilo zapuščinske razprave in ali pokojni dedek ni imel premoženja?
Babičina hiša stoji na hčerkini parceli in ta hčerka oziroma mama bi sedaj zemljo podarila svojemu sinu, babičinemu vnuku, čeprav razumem. Zapleteno.
Kdaj se je gradila hiša in na koga je izdano gradbeno dovoljenje, kdo ima račune od nabave in gradnje?
Darilna pogodba se da izpodbijati.
Lahko pa naredite darilno izročilno pogodbo, kjer se babičine hčerke oziroma mamine sestre odpovejo deležu iz te pogodbe po smrti babice. Samo, če se že sedaj ne razumete najbolje, to ne bo šlo.

Lp
Dany
koliko vem je hišo kupila takrat babica,obnavljala sta skupaj z pokojnim možem, to vse leži že nekje 40 let nazaj, kolikor vem ni bilo nikoli zapuščinske obravnave, ena hčerka od 4 je to vse dobila v darilni pogodbi in je tudi kot lastnica sedaj vpisana že cca.30 let, sedaj pa želi, da njen sin, moj partner to zemljo prepiše na sebe ( se pravi parcela na kateri stoji hiša, ki jo je kupila babica in stoji vinograd, ki ga je zasadil moj partner in je v lasti njegove matere bi naj prešla z darilno pogodbo na njega), zanima nas pa, glede na to, da ostale hčerke niso ničesar dedovale, kaj se lahko zgodi , ko umre babica, in predvsem, kaj nas lahko čaka, ker vsaj ena hčerka bo sigurno zahtevala svoj delež, a bo to moral plačati partner ali se bo darilna pogodba izničila .
Problem je v tem, da si sedaj nakoplje stroške prepisa in overitev potem pa mogoče itak ne bo imel nič od tega, ker bo moral vse vrnit. Če je tako sploh ne bo šel v to, dokler se ostalo ne reši.
Odgovarjam na splošno, ker ne vem, kako je v primeru, da se podarjena nepremičnina podari naprej. Ker pa se daruje znotraj istega dednega reda, se bo verjetno vaša nepremičnina upoštevala v zapuščinski masi.

Na zapuščinski razpravi imajo pravico nujni dediči zahtevati 1/2 vrednosti, ki bi jim pripadala. Torej, če so 4 hčere, je vsaka upravičena do 1/4 premoženja po babici. Babica je svoje premoženje podarila eni hčeri, tako lahko na zapuščinski razpravi po babici vsaka zahteva 1/8 babičinega premoženja.
Glede na to bi v najslabšem primeru izgubili oz. morali izplačati 3/8 podarjene nepremičnine.

Možno je še dokazovati, da ker zadnja leta vlagate v nepremičnino svoja sredstva, se vaš delež poveča, ostalim pa ustrezno zmanjša.

V vsakem primeru mislim, da bo najbolje, da se družina čim prej pogovori in določi, kaj kdo želi, ker je zdaj vseeno lažje in ceneje reševati razmerja kot na zapuščinski razpravi.

In izročilna pogodba je boljša rešitev, ker ostali nujni dediči takoj soglašajo s prenosom lastnine na enega obdarovanca ter kasneje več nimajo pravic do tako prenešenega premoženja.
Menim, da je najboljša rešitev prodajna pogodba in ne darilna. Malce nerodno je, ker je hiša od babice, zemljišče pa po darilni pogodbi že mamino..hmmm???

Torej, če babica oz. mama proda zemljišče (komorkoli) do dedovanja tega zemljišča (in po vaših besedah edinega zemljišča) niti ne pride. Dedovanje se namreč uvede zgolj v primeru, da ima zapustnik nepremičnine.

Predlagam, da se obrnete na odvetnika, ki vam bo natančno pojasnil kako in kaj...Najverjetneje bo potrebno razveljaviti darilno pogodbo, potem pa vse skupaj prodati..ter zapisati tudi klavzulo o dožiljenjskem užitku prebivanja v tej hiši za babico..

Posvet pri odvetniku stane mnogo manj kot tožbe, ki vas lahko doletijo po zapustnikovi smrti.

lp, mateja
hvala za vse nasvete, glede na situacijo bomo najbolje kar počakali, ker očitno potegne partner kratko, in kot izgleda je to bil tudi cilj te horuk akcije, saj bi rada hčerka ( mama od mojega partnerja ) kar naenkrat nujno prenos z darilno pogodbo, stem se , sicer grdo rečeno reši iz zanke, ker je bila do sedaj ona edina koristnica. Od štirih hčerk je le ona dobila vse, čeprav ostale 3 niso odstopile od nujnega deleža..babica pa je preko 80..Upam, da se mi ne bo dogajalo kaj takega, ko bom sama stara, ni prijetno če te ljudje hočejo kar odriniti, da jim ne bi bil v breme in zato uporabljajo vsemogoče prijeme..
Iskanje po temi