Objave: 173
Teme: 26
Ocena:
0
Pozdravljeni
Kakšne so pa zahteve Ekosklada glede PHPP izračuna? Jaz nikjer nisem zasledil, da bi bilo kje napisano, kdo lahko PHPP izračun izdela, da ga potem oni sprejmejo kot ustreznega.
LP,
Grega
Objave: 222
Teme: 47
Ocena:
0
Po mojem najbolje, da jim pišeš po elektronski pošti.
Na www imajo informacije in naslove.
So sicer precej zasedeni a po mojih izkušnjah odgovorijo zelo hitro in korektno.
LP!
Preverjeno!
;-)
Objave: 6531
Teme: 76
Ocena:
5
Kdo običajno dela PHPP elaborat in kdaj?
Je to strojnik, projektant..?
Jaz imam pripravljeno arhitektovo idejno skico. Kako sedaj naprej?
Objave: 1514
Teme: 11
Ocena:
26
Obstaja PHVP02 – ta je zastonj in ga dobiš na
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")passivunichr("46")de/04_pub/Literatur/PHVP2002/PHVP_Funichr("46")htm[/url]
(Glej: PHVP02.zip zum Herunterladen (1200 kB))
»Passivhaus Vorprojektierung« je namenjen za hitro ocenjevanje, ali projekt izpolnjuje krtiterij za pasivno hišo (dosežena poraba manjša od 15kWh/m2 na leto). Ko imaš vnešene vse podatke, lahko zelo hitro vidiš, kako npr. sprememba debeline izolacije strehe vpliva na to porabo. Dobiš občutek, kje se splača malo izboljšati, kaj pa nima velikega vpliva.
Če pa želiš kandidirati za sredstva Ekosklada na razpisu za »gradnja ali nakup nizkoenergijske in pasivne stavbe« (Poglavje I:
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")ekoskladunichr("46")si/html/razpisi/main_6SUB-OB11unichr("46")html[/url]), obvezno potrebuješ PHPP'07. Ta je plačljiv in zapleten za izpolnjevanje kot si lahko prebereš v tri leta starem frankovem prispevku.
Po mojem mnenju je prav, da ga skupaj izpolnita tvoj glavni projektant in projektant strojnih inštalacij potem, ko sta s teboj uskladila uporabo materialov in strojnih inštalacij v hiši.
Če imaš arhitektovo skico, se sedaj obrni na projektanta. Verjetno že veš, ali bo hiša lesena ali zidana in približno kakšen standard želiš – pasivni ali nizkoenergijski ter kakšen bo način ogrevanja in prezračevanja. Pa tudi to mu moraš povedati, ali želiš kandidirati za sredstva Ekosklada. Z njim se pogovori o uporabljenih materialih, potem pa ti bo že on povedal, kako dalje. Pozanimaj se za njegove reference in ali sploh obvlada projektiranje nizkoenergijskih in pasivnih stavb.
Če za sredstva Ekosklada ne boš kandidiral, mislim, da PHPP'07 ne potrebuješ.
Objave: 6531
Teme: 76
Ocena:
5
Hvala za odgovor.
Kandidiral bi za sredstva EKO sklada, tako da rabim PHPP`07
Hiša pa je nizkoenergijska.
Objave: 4597
Teme: 212
Ocena:
3
Se je kdo že kaj poglobil v ta program? Enkrat sem nekaj vnašal podatke v en program v povezavi s subvencijami in je bilo napisano, da deluje na osnovi PHPP. Tam je k energetskemu pribitku prispevalo tudi seevrno okno, kar je neumnost.
Kaj pa hlajenje, po moje bi ena pasivna hiša porabila veliko več za hlajenje, kot za ogrevanje, morda na severu Nemčije ne, pri nas pa gotovo. Kako se s tem spopada PHPP?
Objave: 173
Teme: 26
Ocena:
0
Živjo
PHPP ima obdelano tudi senčenje poleti in potrebe po hlajenju. Pri PH naj hlajenje ob pravilnem senčenju in by pass rekuperaciji ponoči (oz. odprtimi okni) nebi bilo potrebno.
Če sklepamo, da je svetloba vir energije (toplote) in glede na to, da tudi skozi okno na severu pride v hišo nekaj svetlobe, potem.... se pa strinjam, da so ti pribitki bistveno manjši, kot so izgube.
LP,
Grega
Objave: 1
Teme: 0
Ocena:
0
Lep pozdrav!
Če kdo potrebuje program za izračun PHPP 2007 (Passive House Institute), ga prodam za polovično ceno (70 EUR) ker ga ne uporabljam.
Je pa v angleščini, zraven so tudi navodila za izpolnjevanje. Lahko tudi pošljem po pošti.
Ostale informacije na PM.
Objave: 4597
Teme: 212
Ocena:
3
Pa si ga kdaj uporabljal in kako je stanje glede moje zgornje objave.
Še evdno sem zbegan, je to tes, kar sem napisal, zakaj nihče od poznavalcev nič ne reče v bran programu.
Sicer pa, če pri testiranju rekuperatorja ne upoštevajo vlage v zraku je to dober znak, dober znak, da gre za marija k sebi inštitut.
Se oproščam, če koga po krivem obsojam, take informacije pač imam in tako meni kaže moja fizika.
Objave: 7354
Teme: 20
Ocena:
4
PHPP izracun ni le enkraten podatek na papirju, da zadovoljis ekosklad, ampak predvsem optimiranje parmetrov za zagotovitev optimalnih (zelenih) ciljev, ki bi jih naj tvoja hisa dosegla.
Sicer obstaja (je obstajal) brezplacen phpp (2002?). Poiskusi si dobiti tistega in prekalkuliraj bodoco hiso po dolgem in pocez. Ce bos dobil obcutek, da ti gre res dobro, potem si nabavi verzijo in naredi "uraden" izracun, sicer naroci PHPP pri projektantu, ki ve kako in kaj.
Je pa tako... razlika med stroskom zgolj nakupa programa in lastnim ubadanjem z preracuni in z phpp, ki ti ga naredi zoptimira projektant niti ni tako ogromna.
Objave: 71
Teme: 7
Ocena:
1
Da, brezplacna razlicica obstaja (tule: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.passiv.de/en/05_service/02_tools/02_tools.htm">http://www.passiv.de/en/05_service/02_t ... _tools.htm</a><!-- m -->). Problem je, da je v nemscini, ki ni ravno moja mocna tocka (medtem ko polni PHPP obstaja tudi v anglescini).