PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri PHPP

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni

Kakšne so pa zahteve Ekosklada glede PHPP izračuna? Jaz nikjer nisem zasledil, da bi bilo kje napisano, kdo lahko PHPP izračun izdela, da ga potem oni sprejmejo kot ustreznega.

LP,
Grega
Po mojem najbolje, da jim pišeš po elektronski pošti.
Na www imajo informacije in naslove.
So sicer precej zasedeni a po mojih izkušnjah odgovorijo zelo hitro in korektno.

LP!

Preverjeno!
;-)
Kdo običajno dela PHPP elaborat in kdaj?

Je to strojnik, projektant..?

Jaz imam pripravljeno arhitektovo idejno skico. Kako sedaj naprej?
Obstaja PHVP02 – ta je zastonj in ga dobiš na
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")passivunichr("46")de/04_pub/Literatur/PHVP2002/PHVP_Funichr("46")htm[/url]
(Glej: PHVP02.zip zum Herunterladen (1200 kB))

»Passivhaus Vorprojektierung« je namenjen za hitro ocenjevanje, ali projekt izpolnjuje krtiterij za pasivno hišo (dosežena poraba manjša od 15kWh/m2 na leto). Ko imaš vnešene vse podatke, lahko zelo hitro vidiš, kako npr. sprememba debeline izolacije strehe vpliva na to porabo. Dobiš občutek, kje se splača malo izboljšati, kaj pa nima velikega vpliva.

Če pa želiš kandidirati za sredstva Ekosklada na razpisu za »gradnja ali nakup nizkoenergijske in pasivne stavbe« (Poglavje I:
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")ekoskladunichr("46")si/html/razpisi/main_6SUB-OB11unichr("46")html[/url]), obvezno potrebuješ PHPP'07. Ta je plačljiv in zapleten za izpolnjevanje kot si lahko prebereš v tri leta starem frankovem prispevku.

Po mojem mnenju je prav, da ga skupaj izpolnita tvoj glavni projektant in projektant strojnih inštalacij potem, ko sta s teboj uskladila uporabo materialov in strojnih inštalacij v hiši.

Če imaš arhitektovo skico, se sedaj obrni na projektanta. Verjetno že veš, ali bo hiša lesena ali zidana in približno kakšen standard želiš – pasivni ali nizkoenergijski ter kakšen bo način ogrevanja in prezračevanja. Pa tudi to mu moraš povedati, ali želiš kandidirati za sredstva Ekosklada. Z njim se pogovori o uporabljenih materialih, potem pa ti bo že on povedal, kako dalje. Pozanimaj se za njegove reference in ali sploh obvlada projektiranje nizkoenergijskih in pasivnih stavb.

Če za sredstva Ekosklada ne boš kandidiral, mislim, da PHPP'07 ne potrebuješ.
Hvala za odgovor.
Kandidiral bi za sredstva EKO sklada, tako da rabim PHPP`07

Hiša pa je nizkoenergijska.
Se je kdo že kaj poglobil v ta program? Enkrat sem nekaj vnašal podatke v en program v povezavi s subvencijami in je bilo napisano, da deluje na osnovi PHPP. Tam je k energetskemu pribitku prispevalo tudi seevrno okno, kar je neumnost.
Kaj pa hlajenje, po moje bi ena pasivna hiša porabila veliko več za hlajenje, kot za ogrevanje, morda na severu Nemčije ne, pri nas pa gotovo. Kako se s tem spopada PHPP?
Živjo

PHPP ima obdelano tudi senčenje poleti in potrebe po hlajenju. Pri PH naj hlajenje ob pravilnem senčenju in by pass rekuperaciji ponoči (oz. odprtimi okni) nebi bilo potrebno.

Če sklepamo, da je svetloba vir energije (toplote) in glede na to, da tudi skozi okno na severu pride v hišo nekaj svetlobe, potem.... se pa strinjam, da so ti pribitki bistveno manjši, kot so izgube.

LP,
Grega
gregech Napisal:PHPP ima obdelano tudi senčenje poleti in potrebe po hlajenju. Pri PH naj hlajenje ob pravilnem senčenju in by pass rekuperaciji ponoči (oz. odprtimi okni) nebi bilo potrebno.

fino.
kaj pa fazni zamik oz. toplotno stabilnost objekta tudi obdela?
Obstaja zato kak drug komercialni program (pod več 1000 €)?

lp
tomaz
Fantocci Napisal:Hvala za odgovor.
Kandidiral bi za sredstva EKO sklada, tako da rabim PHPP`07

Hiša pa je nizkoenergijska.

Če je hiša končana, torej narejena izolacija, vgrajeno stavbno pohištvo, toplotna črpalka in rekuperacija si žal prepozen.
gregech Napisal:PHPP ima obdelano tudi senčenje poleti in potrebe po hlajenju. Pri PH naj hlajenje ob pravilnem senčenju in by pass rekuperaciji ponoči (oz. odprtimi okni) nebi bilo potrebno.

Sveta preproščina, to je na nivoju Vide Petrovčič in njene gospodinjske stranke Smile. Do 10°C se notranji dobitki in sonce skozi okna upošteva kot +, naprej se pa hladi z bogim prezračevanjem na bypas, kajti na ful preveč ropota. O akumulaciji toplote pa nič, svašta p***a rodi bi rekli naši bratje. In potem se zgražamo nad svetovnimi bankirji, politikanti našo vlado??, cel svet je u k***. Se pa sila fajn sliši, ničenergijska hiša za enake stroške gradnje. Cry
Lep pozdrav!

Če kdo potrebuje program za izračun PHPP 2007 (Passive House Institute), ga prodam za polovično ceno (70 EUR) ker ga ne uporabljam.
Je pa v angleščini, zraven so tudi navodila za izpolnjevanje. Lahko tudi pošljem po pošti.
Ostale informacije na PM.
Pa si ga kdaj uporabljal in kako je stanje glede moje zgornje objave.
Še evdno sem zbegan, je to tes, kar sem napisal, zakaj nihče od poznavalcev nič ne reče v bran programu.
Sicer pa, če pri testiranju rekuperatorja ne upoštevajo vlage v zraku je to dober znak, dober znak, da gre za marija k sebi inštitut.
Se oproščam, če koga po krivem obsojam, take informacije pač imam in tako meni kaže moja fizika.
Naj ozivim tole temo. Zacenjamo nacrtovati hiso, ki bo zagotovo nizkoenergijska, mogoce pa celo pasivna. Zdaj sem pa v dilemi glede PHPP. Graditi bomo zaceli prihodnjo pomlad, tako da pride v postev subvencija Ekosklada prihodnje leto, ce bo razpisana in bodo pogoji razumni. V tem primeru bomo izracun s PHPP vsekakor potrebovali, pa tudi nasploh je koristen. Najraje bi se ga lotil sam, saj bo to najcenejse in najbolj se bom zadevi lahko posvetil, ne vem pa, ali sem tega sposoben. Mi zna kdo povedati, ali PHPP lahko pravilno uporablja nekdo, ki je gradnjo sicer dokaj nastudiral (s pomocjo raznih spletnih strani), nima pa nobene tovrstne izobrazbe? Kaka ideja, kako do PHPPja priti ceneje kot za 130 EUR (ker 130 EUR je vendar kar nekaj denarja, ce se ne koncu izkaze, da pravilnega racuna ne znam narediti)? Clarc, ki ga ga ja dva posta vise prodajal za 70 EUR, se ne oglasa (kar niti ni presenetljivo, glede na to, da so od takrat minila tri leta).

Sem pa pobaral Ekosklad, kaksen izracun je sprejemljiv, in odgovor priobcujem tule, ker utegne koristiti se komu:
Citat:Izračun lahko izdelate sami. Kriterij je pravilnost izračuna, izdelan pa mora biti v skladu z navodili, ki jih dobite ob nakupu programa. Upoštevali bomo vse verzije, vključno z verzijo PHPP 7, 8. (lanska) ali 9. (letošnja). Kaj bo naslednje leto, še ne vemo…
PHPP izracun ni le enkraten podatek na papirju, da zadovoljis ekosklad, ampak predvsem optimiranje parmetrov za zagotovitev optimalnih (zelenih) ciljev, ki bi jih naj tvoja hisa dosegla.
Sicer obstaja (je obstajal) brezplacen phpp (2002?). Poiskusi si dobiti tistega in prekalkuliraj bodoco hiso po dolgem in pocez. Ce bos dobil obcutek, da ti gre res dobro, potem si nabavi verzijo in naredi "uraden" izracun, sicer naroci PHPP pri projektantu, ki ve kako in kaj.
Je pa tako... razlika med stroskom zgolj nakupa programa in lastnim ubadanjem z preracuni in z phpp, ki ti ga naredi zoptimira projektant niti ni tako ogromna.
Da, brezplacna razlicica obstaja (tule: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.passiv.de/en/05_service/02_tools/02_tools.htm">http://www.passiv.de/en/05_service/02_t ... _tools.htm</a><!-- m -->). Problem je, da je v nemscini, ki ni ravno moja mocna tocka (medtem ko polni PHPP obstaja tudi v anglescini).
1 2 3
Iskanje po temi