PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja objekt ni v skladu z izjavo nadzornega inženirja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
pozdravljeni,

mogoče mi bo kdo znal svetovat iz težav, upam, da se ni še kdo znašel v podobnih.

torej : sem kupec enodružinske hiše, kjer je prodajalec nastopal tudi v vlogi investitorja in izvajalca. Objekt je bil dokončan in kupljen lani. Pred predajo objekta je investitor zaprosil za uporabno dovoljenje in ga na podlagi izjave nadzornega inženirja tudi dobil. Zdaj pa nastopijo težave : objekt ni v skladu z projektom - kanalizacija je izvedena proti predpisom (bolje rečeno sploh ni izvedena) in gradbena inšpekcija me pozove na sestanek in dostavo dokumentacije. Po pogovoru z inšpekcijo in predložitvi uporabnega dovoljenja, mi zatrdijo da je z njihove strani vse v redu. Kar seveda ne reši mojega problema, da imam hišo brez greznice/čistilne naprave, da investitor noče slišat o tem in da tudi gradbena inšpekcija noče ukrepat - to se mi zdi zelo čudno, ampak njihova trditev je, da po izdaji uporabnega dovoljenja ne morejo nič, kljub temu, da je izdano na podlagi lažne izjave. Kako naprej ? Inženirska zbornica je predlagala tožbo proti investitorju/prodajalcu, tožbo proti nadzori osebi in še prijavo nadzorne osebe. Vseeno bi rad poskusil zadevo uredit preko inšpekcijskih služb, ker se mi zdi, da je sodišče zadnja pot. Za nasvete sem hvaležen.
Hudiča, kam pa odplakne kakec?!

Ostanejo ti tri rešitve:
1) Jahanje inšpekcij ter ostalih (ne)upravnih organov od vrat do vrat - adijo živci, vprašljiv uspeh
2) Upoštevati predlog inženirske zbornice - nekaj živcev, malo zalaganja denarja, čas, zelo verjeten uspeh
3) Sam narediš MČN - par 1000€, nič živcev, zagotovljen uspeh

Opcija 3 je seveda potuha lopovom in še en dokaz, da živimo v banana republiki.

PS: imaš kakšno garancijo? menica? bančna garancija?
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
na žalost kanalizacija ni edina stvar , ki gre mimo Sad

Opcija dva je zelo vprašljiva - prodajalec nima v svojem d.o.o. nobenega zaposlenega in nič denarja - torej zmaga je naša, dobim pa nič....

garancija, menica... je prelepo, da bi bilo res. najet sem moral odvetnika, da sem se speljal nakup do konca, kljub sklenjeni predpogodbi in ari. Ampak glej zgoraj, praktično mu nisem mogel nič, razen da odstopim in se obrišem pod nosom za aro, kuhinjo in vse ostalo, kar sem že kupil, pa zložim na kup in skurim.
Nekaj je hudo narobe z inšpekcijami in nadzorom v tej naši kokoški
pogodbo ste verjetno overjali pri notarju. vsebovati 'bi' morala člen iz zakona zaščite... kjer je investitor dolžan predložiti bančno garancijo v višini 5% pog. vred. za 26mes.
upam, da si zadevo kupil tako poceni!?, da lahko vkalkuliraš nekaj stroškov za vzpostavitev delovanja.
inšpekcija bo naredila 0
s sodiščem imaš šanso, če ima ta investitor še kaj za prodat, da mu pri priči rubijo
moram pa rečt, da bi lahko pred nakupom pripeljal vsaj nekoga z minimalnim poznavanjem gradbeništva in predanih papirjev/garancij.
saj pravim, da je v naši kokoški nekaj narobe

čisto enostavno sem bil postavljen pred dejstvo ali vzamem brez garancij ali pa pustim vse skupaj. Notar se je zavzel za investitorja/prodajalca. O bančni garanciji oba skupaj nista hotela slišat niti omembe.

ne vem kje živite, ampak taka so dejstva na našem koncu, nisem edini, cela serija objektov je šla iz njegovih rok na tak način.
Žal te je izkoristil investitor/prodajalec, ker je očitno zaznal, da si zelo želiš kupiti to nepremičnino in je točno vedel, da boš kupil tudi brez garancij.
Čudi me, da ti ni bilo sumljivo, da je notar navijal zanj... očitno še en primer "a la Lepša"!

Če praviš, da ni problem samo kanalizacija, potem ne razumem, zakaj še vztrajaš pri tem poslu. Uveljavljaš skrito napako in seveda garancijo, ki je za gradbena dela 10 let.
Tržna inšpekcija vsekakor mora reagirati na prijavo, če ne lokalna, potem pošlji prijavo na glavni urad v Ljubljano. Že samo kanalizacija je dovolj očiten nateg, viden iz aviona.

Moj nasvet: povej nategunu, da boš šel na tržno inšpekcijo, če takoj (pismeno) ne prizna vseh reklamacij in ne podpiše terminskega plana za odpravo.
Potem pa takoj v akcijo, nič na lepe oči in obljube. Kot sam praviš, si že kupil kuhinjo, torej naj ti ne bo žal par 100 eurov še za odvetnika (osebno bi šel k kakšnemu bolj znanemu).

Bo pa najbrž dolgotrajen ta boj... ampak kaj ti pa drugega preostane?
Boš sam sfinanciral odpravo vseh napak in izgradnjo čistilne naprave?
Confusedhock: bom kar tole temo izkoristil; razmišljam o nakupu dvojčka v 3. pgf. Zadeva je že zgrajena. Za pravni vidik nakupa bom vzel odvetnika (če kdo pozna kakšnega res dobrega za nepremičninsko pravo, se priporočam na ZS). Ampak bolj me skrbi gradbeni vidik, če je objekt zidan v skladu z gradbenimi standardi in v skladu s projektom. Razmišljam kdo bi mi to kakovostno pregledal, morda sodni izvedenec gradbene stroke, ZAG ali kdo drug. Kaj mislite? Sam se ne spoznam, neprijetnih presenečenj kot jih odpira ta tema si pa niti v sanjah ne predstavljam.

btw: a ima kdo izkušnje iz nepremičnin, kjer se z eno cisterno plina ogreva več enot, imajo pa svoj števec. se lastniki med seboj dogovorijo za nakup plina, je potem račun skupen ali na posamezno enoto. Kakršnekoli izkušnje so dobrodošle

LP
V III pod fazi maš skoraj vse pred očmi. cevi za el. + tel. vode lahko preveriš le s kako flexžico, greznico s 5l vode, meteorno ob večjem dežju (ni glih 100%)..., dimnik in odduhe še preveri, tesnenje balkonskih oken spodaj - vdor H2O...
plin je pa klasika, če je na tvoji parceli imaš vpisane služnosti od drugih in prodajalca plina - lastnika cisterne. služnost naj bo podrobna, da ne bodo balinali na tvoji parceli.
števec ima vsak posebej na fasadi in glede na porabo tudi plačuješ. če sosed ne plača mu zaprejo pipo - tebe ne tangira
ekokoncept Napisal:V III pod fazi maš skoraj vse pred očmi. cevi za el. + tel. vode lahko preveriš le s kako flexžico, greznico s 5l vode, meteorno ob večjem dežju (ni glih 100%)..., dimnik in odduhe še preveri, tesnenje balkonskih oken spodaj - vdor H2O...
plin je pa klasika, če je na tvoji parceli imaš vpisane služnosti od drugih in prodajalca plina - lastnika cisterne. služnost naj bo podrobna, da ne bodo balinali na tvoji parceli.
števec ima vsak posebej na fasadi in glede na porabo tudi plačuješ. če sosed ne plača mu zaprejo pipo - tebe ne tangira

:mrgreen: ekokoncept, pred očmi imaš, samo moraš znat prav gledat. jaz pa o tem nimam pojma. dobro, neke stvari že ločim med seboj, samo premalo, da bi lahko sam rekel to je to. primer: vem da je sezidan Schiedel dimnik, ki gre iz kleti čez dnevno in sobo ven, ampak npr. ne vem, ali je res primeren za plinsko peč, bom lahko nanj priklopil tudi kamin? pri plinu pa me konkretno skrbi to, da ker se bomo vsi napajali iz iste cisterne, istega vira torej, bo res razvidno koliko je kdo porabil, samo npr. kako se bomo zmenili kdaj se nabavi, bomo pobrali denar na roke in plačali npr. Energetiki ali Petrolu ali Istrabenzu. se mi zdi, da je potrebno gledati, kaj vse gre lahko narobe, da ne pride do neljubih presenečenj.

LP
... položnica pride samo za tvojo porabo na tvoj naslov - ni skupnih akcij in obveznega druženja. schiedel je za kamin, če ni obložen z RF - to je kar ok - nekateri ti gnjavijo s prisilnim vlekom v lastni režiji.
večino res vidiš, pozanimaj se koliko enot je priključenih na greznico, koliko m3 ima in kako je narejena. če je 'po domače' boš manj plačeval komunali....
ekokoncept, hvala za te nasvete. LP
Petrol daje plinohram v najem ali ga celo namesti in ostane v njegovi lasti (vendar se potem zavežeš, da boš plin jemal samo pri njih - ne vem, ali ta opcija še obstaja, mi jo imamo), v vsako enoto namesti poseben števec (za katerega plačuješ mesečno najemnino, zamenjajo ga na nekaj let na lastne stroške), tako da imaš dejansko kljub skupnemu plinohramu vse svoje. Izterjava dolžnikov je problem dobavitelja in tako kot v blokih po novem ne more več izklopiti vseh zaradi enega neplačnika.
Strelka, hvala. Ste me pomirili, kar se tiče ogrevanja. Kaj pa vaše izkušnje, če ste morda kupili že izgrajen objekt? Izvedenec gradbene stroke, zavod za gradbeništvo, mojster zidar? Kdo bi najbolje preveril stanje objekta. Saj, če dobro razmislim, če je 3. pgf ne more biti posebno veliko stvari za preveriti. Ali mogoče kdo ve, ali se v 3. pgf tudi pridobiva delno uporabno dovoljenje do te faze?

LP.
Iskanje po temi