Objave: 690
Teme: 58
Ocena:
2
Pozdravljeni
Zanima me kakšni so stroški in kakšen je postopek vpisa ETAŽNE LASTNINE in SOLASTNINE v ZK. Investiram v objekt v lasti svojih staršev. Ena etaža je bila že dograjena, zgornjo etažo pa urejam jaz. Ker želim pravnoformalno urediti zadevo me zanima kaj je bolj primerno in kolikšni stroški so pri vpisu etažne lastnine oziroma solastnine.
Kako se rešuje skupen elektrini priključek, voda, telefon?
Kakšni so stroški izvedbe?
Kakšen je pravilen postopek poteka? zaenkrat še nisem lastnik, lahko pa postanem preko darilne, izročilne pogodbe.
Prosim za pomoč
Hvala in LP
Mlesko
Objave: 6427
Teme: 22
Ocena:
0
Nisem pravnik, ampak po mojem je za razmisliti, ali je res smiselno iti v izdelavo elaborata za etažno lastnino.
Moje razmišljanje: dve ločeni stanovanjski enoti v eni hiši in dva lastnika (ali več njih, če sta spodaj lastnika oče in mati), pomeni tudi iz davčnega vidika dva izračuna davka na nepremičnine. Ne vem sicer kako velika bo uporabna površina v obeh etažah, ampak od tega bo odvisen tudi % obdavčitve kao luksuznih kv.metrov.
Morda se motim, ampak kot vem, se lahko v ZK vpišeš kot solastnik objekta tudi brez etažiranja. V pogodbi bi pisalo, da si ti lastnik recimo 50%, ki v naravi predstavlja zgornjo etažo v stanovanjski hiši, ipd.
Pomembno je seveda, če si edini dedič, ali bo po staršu dedovalo več oseb?
Potem je že smiselno etažiranje (in pazi, kako bo sestavljena darilna pogodba, da je ne bi kdo od dedičev izpodbijal).
Skupen električni priključek/telefon je še najmanjši problem, ampak v kolikor gre za resno razdelitev-etažiranje, potem boš slej kot prej moral imeti tudi to ločeno.
In pri vsem skupaj ne pozabit tudi na stroške vzdrževanja (streha, fasada, ev. razmejitev parkirišč in okolice hiše...); ni vse samo v ZK.
Vsekakor pa ti svetujem, da tega problema ne rešuješ na forumu, ampak se greš pogovorit k odvetniku. Naj ti ne bo žal 50 ali 100€ za ureditev nepremičninskega vprašanja.
Pa srečno!
Objave: 75
Teme: 4
Ocena:
0
Stroškovno je elaborat etažne lastnine, ki ti ga izdela geodetsko podjetje cena 550 - 800 €. Potem imaš še stroške odvetnika oz. notarja za vpis v zem. knjigo 500 - 6000 €.
Ocena:
0
Notarske in odvetniške stroške si pretirano napisal.
Jaz sem plačal 84€ odvetniku,da je sestavil predlog za vpis, €33 za overitev podpisa prodajalca in potem 113€ za sodne takse..
Ocena:
0
a to misliva prav za etažno lastnino pogodba? ali za zemljišče?
Ocena:
0
Napisal sem stroške za vpis stanovanja (etažne lastnine) v zemljiško knjigo.
Za elaborat se ne spomnim koliko smo stanovalci plačali.
Ocena:
0
Kolko pa vas je bilo stanovalcev? Ker pogodba toliko stane kar jaz sodelujem z enim odvetnikom, kjer je tarifa za stanovanje do neke vrednosti okrog 500 € za sestavo pogodbe(velja za etažno lastnino), nad neko vrednostjo pa nekje 600 € in to neglede na število stanovalcev oz. delov stavbe (bloka). V tvojem primeru pa je po mojem mnenju nižji strošek, ker se strošek pogodbe porazdeli (razen overitve podpisa) na stanovalca.
Ocena:
0
Jaz govorim o individualnih stroških za vpis etažne lastnine v ZK potem, ko je elaborat narejen in pogodba o medsebojnih razmerjih/etažni lastnini podpisana.
Ti očitno pišeš o ceni za sestavo pogodbe o medsebojnih razmerjih med vsemi stanovalci.
Koliko smo plačali za to pogodbo se ne spomnim.
Objave: 60
Teme: 1
Ocena:
0
Elaborat za vzpostavitev etažne lastnine v dvostanovanjski stavbi imamo izdelan, zdaj pa čakamo na odločbo iz GURSa. A mi zna kdo povedat, koliko približno bo še stroškov glede tega? Predvsem me zanima, kakšno ceno bo postavil notar za pripravo pogodbe o medsebojnih razmerjih? Bo še kakšen drug strošek?
Hvala za odgovore!
Objave: 2356
Teme: 2
Ocena:
0
Glede na to, da gre za hišo, ki bo verjetno imela 3 etažne dele predvidevam, da bo skupni strošek cca. 1.000€ (geodetski in pravni del). Kot je pa napisal medo9 ne vem, če je vzpostavitev et. lastnine smiselna.
Objave: 60
Teme: 1
Ocena:
0
etažna dela sta dve - dve ločeni bivalni enoti. geodetski del je že plačan. zanima me ostalo (pogodba).
Ocena:
0
Hiškica, kot se jaz spomnim, je bil pogoj za vpis etažne lastnine tudi pogodba o medsebojnih razmerjih. Nam je pogodbo pripravil upravnik zgradbe, ampak je to bilo ohoho let nazaj in se res ne spomnim, koliko smo za to plačali.
Objave: 135
Teme: 7
Ocena:
0
Mlesko14 ... a ste imeli tudi v gradbenem dovoljenju napisano, da je hiša lahko večstanovanjska? Namreč ena od mojih strank je morala svojo hišo povrniti v prvotno stanje- torej iz več delov stavbe v en del. Sosedje so jih prijavili, na vrata se jim je nalimal inšpektor, jim dal kazen in jim naložil, da povrnejo v prvotno stanje, ker hiša ni imela gradbenega dovoljenja za večstanovanjsko gradnjo.
Zato se najprej prepričaj, če je to sploh dovoljeno za vašo hišo. Če ni, potem se ogni vsem stroškom in raje napišite samo medsebojno pogodbo - brez elaborata katastra stavb in ureditve etažne lastnine v zemljiški knjigi.
Objave: 690
Teme: 58
Ocena:
2
Hiša, oz gradbeno dovoljenje je za delavnico z stanovanjskim delom.
Zadevo bomo rešili zaenkrat tako da ne bomo fizično delili hiše na dve ločeni enoti temveč bom lastnik 1/2 hiše.
LP