PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Komunalni prispevek - pritožba na izračun?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdrav vsem!

Zanima me, če ima kdo izkušnjo kakšn je ponavadi rezultat pri pritožbah na izračun komunalnega prispevka.

Na občini se niso držali PGD projektov in neto površin, ki jih je določil projektant. Samovoljno so zraven priračunali še servisni koridor med terenom in objektom. Hiša namreč stoji na precejšni naklonini in se bo potrebno precej vkopati v hrib. Luknja - razmik med dovozno cesto in vhodom v objekt ima precejšnjo površino. Lahko bi jo zasuli z materialom, ki bi ga morali pripeljati od drugot. Odločili smo se, da bomo raje naredili AB ploščo in prostor spodaj uporabljali za ”kramo”. V PGD dokumentacji je projektant v izogib pribitku neto kvadrature za dodatnih 100m2 napisal servisni koridor, kar tudi je.

Ali lahko občinar samovoljno ”spreminja” projekt in reče:”to se meni zdi kot parkirišče in ima 100m2 neto kvadrature.", ki jo izračuna na oko.

Kaj mi lahko kdo svetuje? Naj pozabim in plačam tistih dodatnih 8.000E prispevka ali se spravim v boj z njimi o interpretaciji pojma servisni koridor, senčilo, napušč, nadstrešek.... Oz. kako je lahko projektant tako neveden in mi nariše dvameterski raven lesen napušč za senčenje steklene fasade, ne da bi vedel, da bom za senčilo plačal komunalni prispevek, ker ga občina jemlje za balkon...

Hvala!
Če so ga res mimo ustrelili se pritoži. Ponavadi je tako kot pri zavarovalnicah... prva ponudba, druga ponudba, tretja ... deseta. Na koncu se boš sam odločil koliko je vreden tvoj čas in živci, amapk vsaj prvo pritožbo pa le (argumentirano) napiši.

Pri meni je bilo podobno - zajeli so vse živo. Sem napisal pritožbo in so za POLOVICO zmanjšali prispevek. Po moje še vedno premalo, ampak čas, živci in težkopričakovan začetek... sem plačal.
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
No toliko, da ne boste mislili da ste veliko plačali.

Moj izračun za cca 250 m2 površine in cca 1000 m2 parcele je 24.000,00 EUR.

Mislim, da sem jaz rekorder v Sloveniji.

Gre pa za občino Škofljica.

Če ima kdo idejo kako se pritožiti prosim za pomoč.

Pritožbo že pišem in samo nekaj alinej:

- Do parcele na kateri bom gradil enodružinsko hišo ni urejen niti dostop niti ni ostalih vodov in sicer ni elektrike, vode, plina in ostalih komunikacijskih povezav. Do parcele bom moral urediti dostopno pot v dolžini 60 m, ravno tako pa so ostali najbližji priključki (voda, elektrika in plin) oddaljeni 40 m. Za dostop bom potreboval celo služnost po parcelah, ki niso v moji lasti. Da bi si ustvaril vsaj osnovne pogoje za delno urejeno komunalno parcelo bom moral vložiti vsaj 10.000,00 EUR sredstev. Kje je tu še stanje, ki bi se mu lahko reklo komunalna opremljenost, kot je asfaltni dovoz, javna razsvetljava, vzdrževanje ceste in ostalo. Na vsak način se ne more metati v isti koš parcele, ki stoji tik ob javni cesti in ima npr. priključek za vodo od svojega mesta oddaljen 1m.
- Pri odmeri zneska za parcele so Vaše strokovne službe upoštevale celotno površino 1.128,00 m2, kar je nesprejemljivo in sicer iz razloga, ker bo parcela razen stanovanjske površine še vedno kmetijska. Sosednje poslopje je kmetija, ki bo velik del površine še vedno kot do sedaj uporabljala za svojo dejavnost. Okoli enostanovanjske hiše ni predvidena nobena ograja, kar je razvidno tudi iz projektne dokumentacije ......., ki je bila priložena vlogi. Delež, ki bo pripadal objektu je maksimalno 20 %. Tu moram omeniti tudi nesorazmernost v primeru, da bi parcela obsegala cca. 3000 m2.
- Nenazadnje moram tudi pripomniti, da korenine rodbin ........ segajo že močno v leta pred letom 1900. V tem obdobju pa sta rodbini prav gotovo pripomogli pri izboljšanju komunalne opremljenosti zemljišč na tem področju.

lep dan,
crt, glede 'servisnega koridorja'... Površine za KP se računajo po SIST ISO 9836, ki je tako zelo ohlapen, da ima tisti, ki ti je obračunaval KP, kar prav - vse, kar je pokrito (razen napušča) in kar bi se nekoč lahko uporabljalo, ti bodo obračunali. Pika. Edina varianta je, da brišeš ven.

Včasih je bilo celo tako, da se ti je površina garaže štela polovično ali kaj podobnega, zdaj pa še tega ni več...

In seveda imajo pravico, da ti naračunajo po svoje, če se ne strinjajo z izračunom projektanta. Ker tako ali tako pameten projektant dela v korist stranke. Smo imeli pred kratkim debato o 'gradbeni parceli'... Isti štos.

Novi123, nič od tega, kar pišeš, ne vpliva na izračun KP. To, da boš ti moral vode spraviti do parcele in si zgraditi cesto, je tvoja stvar. Komunalni prispevke se plača od tega, da imaš ti možnost se priklopiti na infrastrukturo.

Prav tako ne razumem tvoje navedbe, da bo parcela razen stanovanjske površine še vedno kmetijska - parcela je ali stavbna ali ni, namenska raba je tudi popolnoma brezpredmetna. In seveda se obračuna celotna parcela, preberi si zakon in uredbo o odmeri KP za svojo občino. Edina varianta, da jo znižaš, je parcelacija.

V vsakem primeru pa ti priporočam, da si za pisanje pritožbe najdeš primernega storkovnjaka - nič od tega, kar si napisal, ti KP ne bo znižalo. Pri zadnji točki sem se začel pa, oprosti, smejati. Smile
Poznaš kakšnega strokovnjaka?

Ti se kar smej, če bi bil na mojem mestu se ne bi Big Grin
Novi123 Napisal:Poznaš kakšnega strokovnjaka?
Tu na forumu je uporabnica SREČA, ki se, kot opazim, kar precej spozna na te stvari in se s tem ukvarja. Vsaj zdi se mi. Sam se pa s tem ne ukvarjam vsak dan, zato ne prevzamem odgovornosti za drugega.

Novi123 Napisal:Ti se kar smej, če bi bil na mojem mestu se ne bi Big Grin
Sem bil na istem. Izračunali so mi 18k EUR KP. Plačal sem 11k.
Novi123 Napisal:Ti se kar smej, če bi bil na mojem mestu se ne bi Big Grin
Sem bil na istem. Izračunali so mi 18k EUR KP. Plačal sem 11k.[/quote]

No in kako ti je to ratalo?

Se bom obrnil na SREČO pa da vidim če bom imel srečo.
Novi123 Napisal:No in kako ti je to ratalo?

V kolikor ti uradnik ne pogleda skozi prste in ti upošteva kakšno gradbeno parcelo, imaš samo dve možnosti - zmanjšati parcelo, na kateri se gradi, ali pa zmanjšati neto površino stavbe. Oboje zahteva spremembo dokumentacije + nekaj stroškov, zato je potrebno preračunati, kaj se ti splača.

Jaz sem spreminjal parcelo, je bila pa situacija malo drugačna.
In kaj če je teh mojih cca 1000 m2 sestavljeno iz treh parcel - ali je to kaj bolje.
Na eni manjši ne stoji nič od hiše.
Novi123 Napisal:In kaj če je teh mojih cca 1000 m2 sestavljeno iz treh parcel - ali je to kaj bolje.

Potem je pa tvoj projektant zasral (ampak nad njo ne sme biti niti streha).
rklinc Napisal:
Novi123 Napisal:In kaj če je teh mojih cca 1000 m2 sestavljeno iz treh parcel - ali je to kaj bolje.

Potem je pa tvoj projektant zasral (ampak nad njo ne sme biti niti streha).

Kako misliš zasral?
Novi123 Napisal:Kako misliš zasral?

Če so ti jo upoštevali pri izračunu, je že bila vrisana nekje v vodilni mapi. Ali pa je bila njena površina upoštevana... So jo sami obračunali?
rklinc Napisal:
Novi123 Napisal:Kako misliš zasral?

Če so ti jo upoštevali pri izračunu, je že bila vrisana nekje v vodilni mapi. Ali pa je bila njena površina upoštevana... So jo sami obračunali?

Zdaj razumem - ja zasrali so.

A misliš da se da tu še kaj spremeniti?
Novi123 Napisal:Zdaj razumem - ja zasrali so.

A misliš da se da tu še kaj spremeniti?

Seveda se da. Odvisno je samo za kakšno ceno. Popraviti je potrebno vodilno mapo.

Če še nisi vložil na upravno enoto, potem se samo popravi in daš še enkrat vlogo za izračun. Če si že vložil, potem pa vloži zahtevo za spremembo - popraviš tiste stvari in je to to. Še prej si pa preračunaj, če se ti splača. Če je tista parcela velika, se ti definitivno splača.
Vecer,jaz imam parcelo veliko 1300m2, ne povem kaksen kumonalni prispevek bi naracunali, joj joj Sad .Narocal geometra in razparcerilali na 580m2, drugace vzamejo 530m2 izracun,ce tudi je parcela recimo 400m2, no zdaj se bo dalo dihati pri tem izracuno.
lp :lol:
1 2 3
Iskanje po temi