PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Prenova stare večstanovanjske hiše

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Torej, gre se za objekt v katerem je več stanovanj v dveh nadstropjih, menda je objekt pod spomeniškim varstvom, ker je bila to včasih šola, deleži so v ZK vpisani v %. Trenutno sem lastnik 1/5, v kratkem bom odkupil še dva stanovanja nad mojim in bom lastnik desne polovice objekta.
V drugi polovici objekta sta dva stanovanja, eno nad drugim, v spodnjem živi moj dober prijatelj, zgornje pa je prazno in propada. Je v zelo slabem stanju, sploh z zunanje strani, streha, odpada fasada kar je je še ostalo in deli zidakov, objekt pa stoji 1 meter stran od pločnika, po katerem hodijo otroci v šolo in vrtec.
Lastnik v stanovanju ne živi in vanj nima namena vlagat, niti ga prodat. Glede na to, da je lastnik stanovanja pod njim zainteresiran za obnovo, bi bil jaz pripravljen odkupit še to podrto stanovanje in adaptirat celo hišo.
Zanima me na koga se lahko obrnem v primeru, da se z lastnikom ne bo dalo sklenit kompromisa.
Hvala že vnaprej! Lp
A je vzpostavljena etažna lastnina ali so samo lastniški deleži? Preberi SPZ, pa bomo pol debatirali naprej.
Samo lastniški deleži.
Ne ve kdo?
Daj poskusi malo poguglat, kako je z razlastitvijo zanikrnih lastnikov - po novem stanovanjskem zakonu je menda mogoče izglasovat prisilno izselitev lastnika, ki ne vzdržuje stanovanja in podobno. Samo ne vem, če to velja tudi za solastniške deleže (čeprav če je namen zakona, da se večstanovanjske hiše vzdržujejo, kot je treba, to ne bi smela biti ovira).
Dva dni nazaj je v tem zapuščenem stanovanju z stropa padel sprhnel tram. Pri padcu je udaril in razbil steklo na oknu, ki je padlo pred hišo na kraj, kjer hodimo nonstop, na našo srečo jih ni nobeden dobil po glavi, saj bi posledice lahko bile tragične.
Za stanovanje sem jim že ponudil več, kot je dejansko vredno, ker mi je res v interesu objekt obnovit, ampak se ne zmenijo za nič. Lastnica pravi, da ona nima kaj s tem in da je napisala na sina, sinovi pravijo spet drugače in se vrtimo v krogu.
Zanima me, ali se zaradi tega dogodka da stvar rešit prek inšpekcije, da bi lastnik stvar uredil ali pa prodal.
Prilagam par fotografij kako stvar izgleda.
Izključitvena tožba (ki jo ureja Stvarnopravni zakonik in ne Stanovanjski zakon) zoper solastnika ni možna temveč samo zoper etažnega lastnika. V tvojem primeru torej odpade.
Če ne želijo prodati je to sicer njihova pravica. Definitivno pa je obveza solastnika, da sodeluje pri vzdrževanju objekta (v kar jih lahko prisili tudi sodišče).
Iskanje po temi