Objave: 173
Teme: 12
Ocena:
1
Zdravo
Zanima me okvirna razlika v ceni nakupa in montaže talnega ogrevanja in ogrevanja sanitarne vode katerega bi bil vir toplotna črpalka zrak-voda in med ogrevanjem s plinsko pečjo na zemeljski plin.
Gre pa za hišo z 145m2 neto površine, ker se bojim da se mi kljub kakšni subvenciji eko sklada investicija ne izplača, če ekologijo pustimo na strani...
lp,
Objave: 46
Teme: 0
Ocena:
0
Če kandidirate za sredstva Eko sklada je potrebno 35% primarne energije za ogrevanje zagotoviti iz obnovljivih virov, torej je potrebno investirati v kolektorje.
Investicija je tako zame v primeru nabave toplotne črpalke zrak-voda (11,3 kW) vs. kondenzacijska peč ( 3,5-18 kW) na UNP in 2x kolektorji za 4.000€ nižja.
Objave: 6821
Teme: 28
Ocena:
4
althea Napisal:Zdravo
Zanima me okvirna razlika v ceni nakupa in montaže talnega ogrevanja in ogrevanja sanitarne vode katerega bi bil vir toplotna črpalka zrak-voda in med ogrevanjem s plinsko pečjo na zemeljski plin.
Gre pa za hišo z 145m2 neto površine, ker se bojim da se mi kljub kakšni subvenciji eko sklada investicija ne izplača, če ekologijo pustimo na strani...
lp,
Začetna investicija je primerljiva in ne odstopa upoštevajoč vse potrebno za en ali drug enakovreden sistem. Ker pa se da dobiti tudi sredstva ekosklada za nekatere naprave bi lahko bila TČ zrak voda celo nekaj cenejša.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Ocena:
1
...da postavim mogoče bolj enostavno vprašanje, dobra plinska peč me pride cca 2.000 eur, koliko pride primerljiva TČ zrak-voda ali pa sistem za ogrevanje preko sončnih kolektorjev, po pregledovanju po netu se tak sistem, ki bi samostojno ogreval giblje okoli 10k eur, drži?
Objave: 2187
Teme: 21
Ocena:
1
Če dobiš zemeljski plin in je cena priklopa nizka in "nujna" bi delal na plin. Ena šktlica recimo v shrambi, pa imaš rešeno ogrevanje, sanitarno vodo in kuhanje na plin. Ob dobro izolirani hiši, kjer boš za ogrevanje tvoje hiše letno potrošil od 800-1200 EUR, se po moje TČ, ki bi zadovoljevala le dva odjemalca (kuhanje ostane na plin) in bi letno za isto stvar potrošila le med 400 in 500 EUR, po moje ne izplača.
Recimo, da je to letna razlika okoli 500 EUR v korist TČ. Po moji oceni je investicija v TČ za ene 6000 EUR višja kot v plinsko peč, kar pomeni 12 let da jo dobiš noter brez, da bi si računal obresti kapitala oz. kredita (nisem še srečal človeka, ki bi dokončal hišo brez kredita), ter verjetno višje stroške vzdrževanja TČ od plinske peči. Življenske dobe pa itak vemo kolikšne so.
Koliko pa je vredno to, da se na okoli hvališ kako malo ti porabiš za ogrevanje moraš pa sam oceniti. Enim to pomeni tudi 1.000 EUR na leto. In takrat je lahko tvoj izračun upravičenosti investicije v TČ čisto drugačen. :wink:
Pri subvencijah pa ne smete pozabiti, da morajo biti zraven lepo izpolnjeni vsi možni papirji in računi. Če tega ni pa lahko marsikaj postoriš tudi sam ali po "prijateljskih" vezah. Jaz se nisem odločal za nikakršne subvencije. Tudi kredita stanovanjskega sklada oz. NSVS nisem koristil, ker mi je bila ena druga varianta veliko bolj ugodna.
Objave: 881
Teme: 53
Ocena:
1
Malček pazite. Pri 145m2, dobro izolirani hiši in talnem gretju zna biti zemeljski plin dražji od utekočinjenega zaradi FIKSNEGA dela.
Dobra tč stane okrog ~ 6000 evr.
Dober plinski kotel, recimo 2000 evr, kar še zraven paše 500 evr, dimnik ~1000 evr.
Objave: 3458
Teme: 1
Ocena:
9
Dobra TČ stane krepko več kot 6000€ bliže 2x6000€. Za omenjen denar dobiš kak "split":wink:
Bolj se splača vzet kondenzacijsko peč.
Ocena:
1
še eno vprašanje, v čem je bistvena razlika med plinsko in kondenzacijsko pečjo?
Objave: 666
Teme: 56
Ocena:
0
kondenzacijska ima se vecji izkoristek
Objave: 6821
Teme: 28
Ocena:
4
Vi pa res ne veste o čem pišete. Kompletna investicija v ekvivalenten plinski kotel, vremensko vodeno regulacijo c.o. z dovodom plina, pravilnim dimnikom in vsemi soglasji, bojlerjem in kompletno kurilnico stane med 5000 in 6000 eur + ddv odvisno od tipa. TČ Mitsubishi Zubadan PUHZ HRP100YHA2 z 300l bojlerjem in kompletno izvedbo kurilnice stane 6400 +ddv. Sem jih samo pretekli teden 3 postavil
Kaj se namerno zafrkavate oziroma, zakaj zavajate? Če pa ne veste o čem pišete je pa bolje, da si ga na roke..... Zna biti, da boste celo bolj uživali.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!