PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri 3 x 20A ali 3 x 25A

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
...tudi Tone ne zna več brat. Sad

...sanjal sem o tem, da bi za ogrevanje sanitarne vode imel električni pretočni grelec namesto bojlerja, vendar sem zaradi trenutnih visokih moči odjema in komplikacij z dobavo tako visokih moči opustil to idejo. Poraba energije pa je v teh primerih celo manjša od recimo bojlerja, kjer toploto vode izgubljaš skozi ovoj bojlerja. Če je le ta stacioniran v kopalnici bolj pri tleh je to ok, če pa je stacioniran v kakšni mrzli kurilnici pa ni tako ok.

Sicer pa si ceno koristne energije za en kwh poglejte na <!-- m --><a class="postlink" href="http://www2.arnes.si/~jlicen/cene%20energentov.htm">http://www2.arnes.si/~jlicen/cene%20energentov.htm</a><!-- m --> in nehajte pisati o 10x nižji ceni ELKo-ta proti elektriki. Nižja tarifa elektrike je celo cenejša od ELKO-ta!
Čojko Napisal:...tudi Tone ne zna več brat. Sad
Saj ni tako hudo Smile kot kaže, imaš elektro talno, torej se oproščam za izrečeno - na pol seveda, greti se na drago tarifo na elektriko bi moralo biti ekstra obdavčeno. Res je pa, da nisem prebral vseh tvojih prispevkov, torej vendarle znam še brati, samo ne berem. Smile
Čojko Napisal:@Samojed, najprej se navadi brat, nato razmišljaj, ko nekaj pogruntaš, še enkrat preveri točnost izračuna in šele nato napiši v post. Bo vsem veliko lažje.

1. pisal sem, da je marsikdaj v praksi (to ne pomeni vedno, pač pa recimo v 80% primerov) boljše imeti 1x35, kot 3x20A
2. Moje talno ima 12000 W skupne moči, kar pomeni, da ko vse vključim teče 52A toka, ker 35A varovalka niti pod razno ne more prenesti. Ker pa potrebujem za celodnevno ogrevanje le par ur delovanja si lahko to porazporedim po urah recimo pol in pol, s tem, da imam še nekaj rezerve če se mi takrat slučajno vklopi še kaj drugega. Into lahko počnem s 1x35 varovalko, z 3x20A pa bolj težko. V slednjem primeru je lahko dovolj že to, da na eni fazi, kjer imam vključen bojler zalaufa še talno in se vse izklopi. Zaradi tega je tudi je tudi fajn, da ogrevaš na zalogo zgolj v zgodnjih jutranjih urah (recimo od 2 do 6 ure), ko druge zadeve v hiši načeloma ne delajo. Razen morda bojler za kratek čas in pralni stroj na timer. In ravno zaradi tega se gre iz 1x 35A na 3x 25 A in en na 3x 20A!
3. Nove varovalke zdržijo zgolj kakšno minuto kakšna 2 A višji tok od nazivnega, če pa je za 10 A višjo, pa izklopijo takoj. Tisti, ki imajo narejeno še "po starem" so tu v veliki prednosti. Imajo pa zaradi tega druge slabosti.

Tak velik porabnik, ki potrebuje visok "zagonski" tok, vendar kratek čas je tudi električni pretočni grelec vode o katerem sem kar nekaj časa sanjal - ne bi potreboval bojlerja in bi lahko prihranil še nekaj prostora, vendar so taki, ki bi v vsaki dobi lahko segreli dovolj vode na dovolj visoko temperaturo moči od 18 KW pa naprej. Tisti 3 Kw grelci na pipah, ali pod pipami, pa so bolj tako tako. V zimskem času, ko je vstopna temperatura vode zgolj par stopinj nad 0 ti mora voda zelo počasi teči, da bo dovolj topla za umivanje.

Zdaj pa več ne vem kdo ne zna brati. Še vedno me želiš prepričat, da to kar ti dela na 1x 35 ti na 3x25 ne bi delalo? Kul, jaz se vdam, kost si vrgel sam, razpisal sem se o istočasnosti itd, pa ne znam brat, par postov kasneje pa napišeš da ti vsi grelci ne delujejo istočasno. Glede novih varovalk pa no comment - če si z novimi mislil inštalacijske odklopnike, je vse skuapj odvisno od njegove karakteristike (B, C da počasnejših ne naštevam in tudi 2A pri 16A odklopniku pomenita povsem nekaj drugega kot pri 6A odklopniku). Skratka, me veseli da ti zadeva deluje, krive vere da je 1x35 bolje od 3x25 pa vseeno ne učit, ker zaenkrat tega še nisi dokazal.
LP,
Samojed
Samojed Napisal:
Čojko Napisal:@Samojed, najprej se navadi brat, nato razmišljaj, ko nekaj pogruntaš, še enkrat preveri točnost izračuna in šele nato napiši v post. Bo vsem veliko lažje.

1. pisal sem, da je marsikdaj v praksi (to ne pomeni vedno, pač pa recimo v 80% primerov) boljše imeti 1x35, kot 3x20A

2. Moje talno ima 12000 W skupne moči, kar pomeni, da ko vse vključim teče 52A toka, ker 35A varovalka niti pod razno ne more prenesti. Ker pa potrebujem za celodnevno ogrevanje le par ur delovanja si lahko to porazporedim po urah recimo pol in pol, s tem, da imam še nekaj rezerve če se mi takrat slučajno vklopi še kaj drugega. Into lahko počnem s 1x35 varovalko, z 3x20A pa bolj težko. V slednjem primeru je lahko dovolj že to, da na eni fazi, kjer imam vključen bojler zalaufa še talno in se vse izklopi. Zaradi tega je tudi je tudi fajn, da ogrevaš na zalogo zgolj v zgodnjih jutranjih urah (recimo od 2 do 6 ure), ko druge zadeve v hiši načeloma ne delajo. Razen morda bojler za kratek čas in pralni stroj na timer. In ravno zaradi tega se gre iz 1x 35A na 3x 25 A in en na 3x 20A!
3. Nove varovalke zdržijo zgolj kakšno minuto kakšna 2 A višji tok od nazivnega, če pa je za 10 A višjo, pa izklopijo takoj. Tisti, ki imajo narejeno še "po starem" so tu v veliki prednosti. Imajo pa zaradi tega druge slabosti.

Tak velik porabnik, ki potrebuje visok "zagonski" tok, vendar kratek čas je tudi električni pretočni grelec vode o katerem sem kar nekaj časa sanjal - ne bi potreboval bojlerja in bi lahko prihranil še nekaj prostora, vendar so taki, ki bi v vsaki dobi lahko segreli dovolj vode na dovolj visoko temperaturo moči od 18 KW pa naprej. Tisti 3 Kw grelci na pipah, ali pod pipami, pa so bolj tako tako. V zimskem času, ko je vstopna temperatura vode zgolj par stopinj nad 0 ti mora voda zelo počasi teči, da bo dovolj topla za umivanje.

Zdaj pa več ne vem kdo ne zna brati. Še vedno me želiš prepričat, da to kar ti dela na 1x 35 ti na 3x25 ne bi delalo? Kul, jaz se vdam, kost si vrgel sam, razpisal sem se o istočasnosti itd, pa ne znam brat, par postov kasneje pa napišeš da ti vsi grelci ne delujejo istočasno. Glede novih varovalk pa no comment - če si z novimi mislil inštalacijske odklopnike, je vse skuapj odvisno od njegove karakteristike (B, C da počasnejših ne naštevam in tudi 2A pri 16A odklopniku pomenita povsem nekaj drugega kot pri 6A odklopniku). Skratka, me veseli da ti zadeva deluje, krive vere da je 1x35 bolje od 3x25 pa vseeno ne učit, ker zaenkrat tega še nisi dokazal.

Ali zdaj končno vidiš?

Tak velik porabnik, ki potrebuje visok "zagonski" tok, vendar kratek čas je tudi električni pretočni grelec vode o katerem sem kar nekaj časa sanjal - ne bi potreboval bojlerja in bi lahko prihranil še nekaj prostora, vendar so taki, ki bi v vsaki dobi lahko segreli dovolj vode na dovolj visoko temperaturo moči od 18 KW pa naprej. Tisti 3 Kw grelci na pipah, ali pod pipami, pa so bolj tako tako. V zimskem času, ko je vstopna temperatura vode zgolj par stopinj nad 0 ti mora voda zelo počasi teči, da bo dovolj topla za umivanje.[/quote]

Zdaj pa več ne vem kdo ne zna brati. Še vedno me želiš prepričat, da to kar ti dela na 1x 35 ti na 3x25 ne bi delalo? Kul, jaz se vdam, kost si vrgel sam, razpisal sem se o istočasnosti itd, pa ne znam brat, par postov kasneje pa napišeš da ti vsi grelci ne delujejo istočasno. Glede novih varovalk pa no comment - če si z novimi mislil inštalacijske odklopnike, je vse skuapj odvisno od njegove karakteristike (B, C da počasnejših ne naštevam in tudi 2A pri 16A odklopniku pomenita povsem nekaj drugega kot pri 6A odklopniku). Skratka, me veseli da ti zadeva deluje, krive vere da je 1x35 bolje od 3x25 pa vseeno ne učit, ker zaenkrat tega še nisi dokazal.[/quote]

Ali zdaj končno vidiš?[/quote]

A zdaj vidiš? Tega nisi napisal pri omenjanju da je 35 A bolšje in tudi če zraven dodaš 80% je to še vedno boljše (po tvojem) 80% je čista zmaga v prvem krogu, ko smo ravno pri volitvah. Čudno je le, da 1x35 nima niti 20% ljudi, vsi ostali imajo 3x20 ali 3x25. Sam ti lahko kadarkoli dokažem da mi je 16A dovolj za 100kW porabnikov. Seveda, enega vključim danes, drugega jutri in čez slabe pol leta je moja teorija dokazana. Če pa s tem lahko živiš je pa drugo vprašanje.

Ti napišem še enkrat, da ko si omenjal prednost 1x35 pred 3x25 nisi napisal da dnevno greješ dopoldan, spalnico popoldan, kuhinjo in hodnik pa ponoči. Če ne verjameš, poglej par svojih postov za nazaj in kot sem na tem forumu že večkrat napisal (pa ne samo jaz) - z nepopolnimi podatki je težko operirat, če te pa nekdo s tem naknadno postavlja "na laž" je pa še slabše. Sicer pa - če ti vse deluje in zaradi tega ne trpi udobje - hvala bogu. Ne zavajaj pa z nerealnimi trditvami in teorijami.
LP,
Samojed
Zame je pa 3 x 20A pri 400 V še vedno veliko bolje kot pa 1 x 35A pri 220-235V.
V osnovni šoli so nas tako "po domače" učili, da je moč napetost x amperaža torej izračun ni težko napraviti. V praksi pa pri trofaznih TČ obremenitev po fazi ne preseže 8A medtem, ko pri enofazni 220 V napeljavi lahko ista naprava preseže 28A. Torej katero glavno varovalko bo poprej izključilo, ko si bomo privoščili istočasno še kak drugi uporabnik pa ne glede na to ali je to TČ ali pa elektro grelec?
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Telmos je človk s terena Smile

Verjemite mu!

Aja da ne bom samo smtil teme: Jst sem za 3X20A oz. odvisno od tvojih (morebitnih ekstremnih) potreb.

Lp Andrej
Jaz sem za 3x 25A, ker to nanese 3€ več na mesec. Ob priklopu si ni problem izmišljevat, "rekla kazala" pa je, da je to kasneje bistveno bolj problematično (€).
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
"Samojed [color=#0000FF Napisal:Ti napišem še enkrat, da ko si omenjal prednost 1x35 pred 3x25 nisi napisal da dnevno greješ dopoldan, spalnico popoldan, kuhinjo in hodnik pa ponoči.[/color]

@Samojed, istrskega osla prej navadiš, da bo živel brez jest, kot tebi dopovedati kaj sem primerjal.

1x 35A je v praksi v večini primerov bolje kot 3x 20A!

V primeru malo velikih oz. močnih uporabnikov (ni bojlerja, ni električnega talnega in še kaj oz. imaš le pralni stroj, pečico, in še kaj malega, ter TČ s katero ogrevaš celotno hišo in sanitarno vodo) je morda res bolje 3x20A kot 1x 35A in kot zagovarja Telmos, saj je "stalno delovanje" TČ vpeto med tri faze iz razloga padcev napetosti boljše kot da dela ne eni fazi, ter na posamezni fazi lahko imaš še vedno po enega velikega 2kW porabnika (Telmos, mimogrede 3x8=24 in ne 28A - bodi korekten pri primerjavah).
Torej zgornja zadeva deluje OK na 3x20A v kolikor nimaš poleg tega še električnega štedilnika oz. kuhaš na plin.

Ko imaš pa nekaj več močnih porabnikov oz. se odločaš za trofazno elektriko - takrat ti je verjetno 1x 35A premalo preklopiš na 3x25A, ne pa 3x20A! Kot je že Nebomgabiksal napisal je tudi cena naročnine za 1x25A, 1x35A in 3x20A enaka oz. kot odjemna moč 7 KW, medtem ko je 3x25A za 4 EUR višja oz. spada pod 10KW odjemno moč.
Jaz se vdam. Big Grin
LP,
Samojed
3x 20 mora biti,ker pri 3x25 ti ono takso za priklop nabijejo strašno, pozneje pa ni velike razlike, vendar 3x20 je toliko moči, da je sodobna hiša ne rabi nikoli ( kaj bi pol s 3x 25), tud če imate TČ..
Čojko Napisal:[quote="Samojed Ti napišem še enkrat, da ko si omenjal prednost 1x35 pred 3x25 nisi napisal da dnevno greješ dopoldan, spalnico popoldan, kuhinjo in hodnik pa ponoči.

@Samojed, istrskega osla prej navadiš, da bo živel brez jest, kot tebi dopovedati kaj sem primerjal.

1x 35A je v praksi v večini primerov bolje kot 3x 20A!

(Telmos, mimogrede 3x8=24 in ne 28A - bodi korekten pri primerjavah).

Jaz sem korekten, ti pa ne razumeš razlike med 220V in 380V napetosti in neposrednega vpliva na amperažo. In še poraba do 8A je le na tisti fazi, ki služi za pogon črpalke, ventilatorjev in krmilja zato je običajno največ 2 X 6.4A in 1 X 8A
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
No pa dajmo konkretno za eno tronadstropno hišo okoli 200 m2 posimulirat kdaj leti glavna varovalka ven. V tej hiši ne bo TČ in niti električnega talnega gretja ali česa podobnega.

10A pomeni, da zdrži obremenitev tam cca 2500 W
16A - 3900 W
20A - 4800 W
25A - 6000 W
35A - 8300 W

varovalka 1 16A zgornje nadstropje vtičnice. A
varovalka 2 16A bivalno nadstropje vtičnice. B
varovalka 3 16A spodnji servisni prostori vtičnice C
varovalka 4 16A vtičnice zunaj C
varovalka 5 10A luči zgoraj B
varovalka 6 10A luči spodaj C
varovalka 7 10A luči spodaj A
varovalka 8 10A luči zunaj C
varovalka 9 16A bojler 2000W C
varovalka 10 16A sušilni stroj 2500W A
varovalka 11 16A pralni stroj 2000W B
varovalka 12 16A pečica 2000 W C
varovalka 13 16A steklokeramika + plin 1x 2200W in 1x 2800W A
varovalka 14 16A hladilnik s skrinjo, pomivalni in mikrovalovka 1000 + 1800+1000 W B
varovalka 15 16A kuhinja ostalo vtičnice, napa 600W, mali gospodinjski aparati,.. C
varovalka 16 16A klima 600-1800W A
varovalka 17 16A kopalnica zgoraj ostalo B
varovalka 18 16A kopalnica oz. utility spodaj ostalo C

Se mi zdi, da sem kar pametno porazporedil porabnike po fazah.

Sedaj pa dajmo konkretizirat eno nedeljsko dopoldne ko smo vsi doma in žena pere in suši perilo, v kuhinji kuha nedeljsko kosilo govejo juho in pečenko s krompirjem. V zgornjem nadstropju hči sesa po tleh, mož leži na kavču in gleda televizijo, sin pa zunaj z baromatom pere avto.
Poraba po fazah:
A: 1000 W sesalac, sušilec perila 2500W, steklokeramika 2000W = 5500W - leti ven 1x 20A
B: TV 300W, 2000 W pralni stroj, hladilnik 1000W = 3300W je vse OK
C: baromat 1000W, pečica 2000W, 600W napa = 3600 W je vse OK
Skupaj: 12.400 W

V tem primeru letita ven tako 1x 35A, kot 1x20A, 3x 25A pa je oK!

Poje se kosilo, deluje pomivalni, sušilni, klima ker je vroče, TV, bojler in fen (hči se je šla stuširat in posušit lase, ker je zmenjena z frendico), sin pa je na računalniku.

A: sušilni 2500W, klima 600W = 3100 W in je OK
B: TV, računalnik ipd. 600W, pomivalni 1800W = 2400W in je OK
C: bojler 2000 W, fen 850W = 2850 W in je OK
Skupaj: 8.350W kar je tudi načeloma OK

Sedaj pa se izključi sušilni, hči si je posušila lase in si družina zaželi popoldanske kavice.
Na varovalki A je le še 600W, na B zaradi popoldanske kave - prižgan hladilnik in steklokeramika +3200W = 5600W, ter na C 2000W. Skupaj je 8.200W

1x 35 je OK!
3x 20A vrže ven!
3x 25A je OK!

.... in tega se lahko greste v nedogled. Res je tudi, da niso vsi stalno vključeni. Npr. Sušilni jemlje 2500W le kadar deluje grelec in ventilator, pri pralnemu 2000W kadar greje vodo, pri pomivalnemu tudi samo kadar greje vodo in tega je le kakšnih 15 minut v celem pomivalnem ciklu, itd.
.... vendar bi jaz zaključil zadevo nekako takole:

Če je hiša ali stanovanje klasika in ni gretja na elektriko, ni steklokeramike in ni električnega bojlerja. Ogrevanje sanitarne vode in hiše na alternativni vir (plin, ELKO ali morda celo Telmosova TČ tako za sanitarno vodo kot gretje hiše) bi še šlo 3x 20A, gre pa še lepše tudi na 1x 35A in seveda 3x 25A. @Telmos kako pa je takrat ko TČ zamrzne oz. potrebuje za ogrevanje hiše še dodaten električni grelec? Takrat pa verjetno 3x20A ob še kakšnem drugem močnem gospodinjskem uporabniku kaj hitro odpove? Da bi si sredi najhujšega mraza privoščil odpoved glavne varovalke in ogrevanja pa res raje ne bi!

Takoj ko imamo v hiši poleg pečice, še pralni, pomivalni, sušilni in bojler pa odpade 3x20A. 1x 35A ali 3x 25A pa je OK!

Ko pa v hišo pride še steklokeramika, TČ in še kaj podobno modernega pa ni več kaj razmišljati, saj je edina prava rešitev 3x25A!

Torej če imate sedaj 1x35A in vam je premalo definitivno na 3x 25A in nikakor ne na 3x20A!

.....to je tudi odgovor s praktičnim dokazom na prvotno zastavljeno vprašanje 3x 20A ali 3x 25A?
Sem se tudi jaz matral z razporeditvijo po fazah in je marsikdaj res boljše 1x35, kot 3x20, predvsem ko ni velikih stalnih porabnikov.

Najboljša varianta je uradno 3x20 in zamenjane pancarke na 3x25. 8)

Če imaš 3f se steklokeramično obvezno veže na 2 oziroma 3 faze. Obremenjeni pa sta samo dve, ker je na tretji praviloma elektronika. Kako je vezano pa moraš ugotoviti sam, ker v navodilih ni o tem praviloma nič napisano. Big Grin
No, pa se dajmo na hitro poigrat s številkami:
- 2kW pralni stroj
- 2kw sušilni stroj
- 2Kw štedilnik
- 2kW fen
- 2 kw sesalec

Z lahkoto se zgodi, da omenjeno deluje hkrati če sta v gospodinjstvu vsaj 2 člana. Po do sedaj napisanem v takem primeru ode 35A varovalka in nimaš niti ene luči, nič, tema.

Pa dajmo pralni in sušilni na fazo R - skupaj 4kW, pri 20A varovalki še malenkostna rezerva.
Štedilnik in vtičnico v kopalnici za fen na fazo S - enaka štorija

Če so vse splošne vtičnice na fazi T, lahko sesalec vtakneš kamor želiš, pa bosta prvi dve preživeli, na tretji bo pa še dobra 2,5 kilovata rezerve.

Over and out.
LP,
Samojed
1 2 3 4 5 6 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi