Objave: 85
Teme: 7
Ocena:
0
Zanima me kater termostatski mešalni ventil za sanitarno vodo mi priporočate - trenutno imam doma od ESBE, vendar ima na vrhu samo nastavitev po številkah od 1 do 6 če se ne motim. Je to termostatski ventil ali je to samo ročno nastavljiv, ker sem gledal enkrat eno drugo firmo pa sem videl, da ima prav nastavitev na stopinje celzija, kar bi pravzaprav sam tudi rabil in mislim da mi tale moj tega ne omogoča, tako da se priporočam za vaša mnenja glede tega, kako pa kaj naj narediti.
Lp
Objave: 3971
Teme: 21
Ocena:
73
Da nimaš ti reducirni ventil, pa številke 1÷6 pomenijo izstopni tlak v bar?
Sicer takemu do podobnosti s termostatskim manjka tudi en priključek, pa vendar...
Objave: 1022
Teme: 0
Ocena:
7
Termostatski mešalni ventil ima tri priključke, HV, TV in MIX, lahko je označen s skalo v stopinjah (calefi) ali pa po številkah (far), čisto natančen ni noben, v začetku iztoka so kar odstopanja, pri konstantnem pretoku se pa nekako umiri nastavljena temperatura. Kontrolirati bi bilo bolje s posebej vgrajenim termometrom na izhodu.
Objave: 85
Teme: 7
Ocena:
0
Evo, ventil že vgrajen (ni barometer,...), ker sem potem gledal in sem našel neko tabelo kjer so napisane vrednosti temperature za posamezne cifre. Poročam, kako se bo obnesel...
Objave: 495
Teme: 4
Ocena:
0
Da obnovim temo, ker mi nekaj ni jasno. Trdim, da številke na termostatskih ventilih ne morejo apriori pomeniti temperature v prostoru.
Na misel mi je to prišlo ob prebiranju tem, da ob znižanju temperature vode v sistem prostora ne segrejemo več na isto temperaturo. Vzrok ni nujno premajhna dovedena moč, ampak normalna posledica termostatskih ventilov.
Da pojasnim:
Prvo: Številka na ventilu pomeni samo pozicijo igle (odprtost) ventila pri določeni temperaturi prostora.
Če v ustaljene stanju ventil na poziciji X segreje prostor na 22°. Potem pa znižamo vodo v sistem za 10°, ventil pa pustimo na enaki poziciji. Temperatura v prostoru začne padati zaradi zmanjšane moči radiatorja (je pač 10° hladnejši), ventil začne zato bolj odpirati v želji, da ponovno segreje prostor. Ampak do 22° v prostoru ne bo nikoli prilezel, saj bi to pomenilo, da je ventil enako odprt (spet na poziciji X) kot je bil z 10° bolj vroči vodo v sistemu. Ampak da bo uspel segreti na 22° bi moral odpreti še bolj kot to, saj je radiator bolj hladen. Da pa bi bolj odprt pa rabi višjo temperaturo prostora. Ampak ne gre s hladnejšo vodo,...
Logično se mi torej zdi, da se z znižanjem vode v sistemu temperatura prostora ustali na nekoliko nižji vrednosti. Ampak če za kako stopnjo odpremo termostatske ventile, lahko tudi z znižano temperaturo vode prostore še vedno segrejemo na željeno temperauro.
Do meje, ko popolnoma odprt ventil ne segreje več seveda.