PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Nakup deleža gozda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sem v nakupu deleža gozda, ki meji na zazidljivo parcelo. Gozd je velik 1300m2. Zdaj mi pa pravijo, da se gozdov, ki so manjši od 5000m2 ne da razparcelirati. V pogodbi mi piše idealne 3/10, jaz pa bi imel raje v kvadratnih metrih. A kdo ve, če je to res in po katerem členu katerega zakona? Ker mi ni, da sem lastnik 390m2 tam nekje v gozdu, ampak hočem imeti točno določeno kvadraturo in to zakoličeno od tam pa do tam.
Najprej te moram popravit. Gozdnih parcel manjših od 5ha = 50.000 m2 se ne da parcelirati ,razen izjeme. Če je na parceli več vrst rabe (npr. gozd, travnik, pašnik) pa lahko tisti del, ki ni gozd parceliraš. Zato naj ostane pri pogodbi.
Lahko pa pogledaš dejansko rabo parcele, če le ni gozd.

Zakon, kjer je to navedeno:
Iz 33.člena ZG-B izhaja, da se 47.člen ZG med drugim dopolnjuje z novim šestim odstavkom, ki se v celoti glasi: "Gozdnih parcel, manjših od 5 ha, ni dovoljeno deliti, razen v pri gradnji javne infrastrukture"

ZG (Zakon o gozdovih)
Ja, imaš prav 50.000m2 in ne 5.000m2.
Zdaj me pa zanima, kako to parcelo razparcelirati, če se jo ne da? Nas je nekaj interesentov, ki bi si ta gozd razdelilo. Meni bi pripadlo 3/10. Kaj potem ni možno, da bi recimo geometer postavil neke mejnike? A nam potem ostanejo samo neki kamni-koli, da si označimo, do kje je od koga. Tale zakon je čisto brez veze.
Seveda je tale zakon malo čez rob. A kaj čmo, moramo ga upoštevati, žal mimo ne gre. Geodet ti lahko kole postavi provizorično, kjer bi označil tvoje 3/10 parcele. Vendar ta "meja" ne bi bila evidentirana v zemljiškem katastru. Šlo bi zgolj za označitev s koli, da bi vedeli kateri del parcele je od kerga. Uradno bi še vedno ostajala samo ena parcela.
tako kot je predhodnik napisal drzi:
pozabi na parcelacijo dokler velja ta zakon
lahko pa na gozdni upravi zaprosite za izkrcitev parcele v pasnik;travnik ali samo tvojega dela gozda spremenis v travnik in nato parceliras:
Ne gre čisto tako.

Če bi želel spremeniti dejanskjo rabo npr. iz gozda v pašnik se to da v kolikor parcela ni poraščena z gozdom oz. dalo bi se tam kjer ni gozda.

V tem primeru bi naročil geodetskemu podjetju, da spremeni vrsto rabe. Vendar geodet za tako spremembo vrste rabe potrebuje, poleg mnenja državnega organa, tudi poročilo gozdarskega strokovnjaka.

Verjetno bi na koncu strošek presegal vrednost parcele.
glede na to da v sloveniji primankuje obdelovalnih povrsin za kmetovanje bi ti na gozdnai upravi v 3 tednih izdali odlocbo za krcitev gozda ampak lazje bi dobil dovoljenje ce tvoj gozd meji kje na travnik

vse ostalo odmira in spremembo izvrsi geodet;ki naprosi agronoma da preveri stanje in poda novo kulturo agronom stane nekje 150do200 eur
Evo še moje čudežno mišlenje:::: En hektar je 10 000 m2------ti imaš 390m2. En hektar gozda okoli mene je vreden (pa ni tako zelo slab) 3000eur. (sosed kupil od litijske občine okoli pol leta nazaj). Torej je tvoja parcela 30x manjša od enega hektara. 3000 eur deljeno s 30 je enako==== 100 eur. Ali se ti zdaj splača dobiti geometra in ga plačevat??? Po mojem ne. Pa če računaš da je naprimer en hektar gozda vreden 30000 eur, kar je mnogo prevelika cena in ga tudi nobeden ne bo kupil , edino če bi vnaprej vedel da bo to ratalo zazidljiva parcela. No če je po 30000 eur hektar je tvoja parcela oziroma košček gozda vreden čistega jurja eur, kar je pa spet za stroške geometra--če bo sploh dosti glede na njihove megalomske visoke cene storitev. Zdaj pa upam da ti je čist do konca jasno da se ne preveč zaletavaj v kniženje tiste minimalistične parcelice kjer rastejo tri smreke , 7 hrastov in 3 bukve.

Govorim pa zaradi tega ,ker imam tudi jaz zelo velike probleme z bratom (žleht kot hudič) glede nekaj parcel gozda. Je on malo pritegjen-jst še bolj. Vendar pa nobeden ni tako naumen da bi to enkrat vknjižili da bo imel vsak na papirju čigavo je katero. Gozda je tri hektaje in preden bo geometer to zakoličil bo minilo veliko cajta. Cajt je pa denar----to pa vsi dobro veste.

No, svetujem ti da se ne začenš takoj zaletavat čist brez veze. Po mojem si me uštekal kaj sem ti hotel povedat.
Lp od suzice. :wink:
Stvar je taka, da je ta gozd takoj za mojo parcelo; se ga drži. In ker tukaj nastaja naselje, je 5 parcel, ki mejijo na ta gozd. Vsak si bo vzel za svojo širino parcele kos gozda za sabo. Tako meni pride cca. 410m2. S tem bi si malo povečal parcelo. Ker pa je gozd bolj "šavje", kot sploh kako konkreteno drevje, bi počasi tudi ta zginil. Sicer pa se kaj dosti ne moremo umikati v notranjost, ker zraven teče potok.
V glavnem, nekako se bomo morali zmeniti; pa četudi bodo to leseni koli, od koga je kaj. Zdaj me pa zanima še, kako bi bilo z lastništvom v ZK? Verjetno nebi smelo biti težav, samo postalo nas bi-bo 5 lastnikov, katerih deleži (moj bo 3/10) bodo vpisani v ZK.
Brez geometra ne bo nobene muzike zapisane. Potem smo pa spet tam kjer smo bili.
Koliko je pa velika ta parcela na kateri imaš vrt in koliko je od vaše meje do potoka?
Več glav, več ve ...
Če se gozd 1300m2 ne da razparcelirati, mislim da geometer ni potreben. Gozd potem ostane v svojih okvirjih, kot dosedaj. Spremenilo se bo samo lastništvo iz enega na 5 lastnikov po deležih. Lahko pa da se motim?
Tale zakon dela več zmede, kot koristi.
Anja Napisal:Koliko je pa velika ta parcela na kateri imaš vrt in koliko je od vaše meje do potoka?

Osnovna zazidljiva parcela je velika 360m2. Do potoka je nekako 5-6 m.
Občina litija je pol leta nazaj prodala gozd o katerem sem govoril dvem lastnikom. parcela je bila velika okol dva hektarja----Zdaj sta dva lastnika------Nad gozdno potjo eden , pod potjo drugi. Tako ne vem če je vse to res kar vi govorite. Mogoče je pa v vsaki občini drugače----------------------BOŠ pa ITAK moral iti malo po informacije ven iz hiše.
McBobo Napisal:
Anja Napisal:Koliko je pa velika ta parcela na kateri imaš vrt in koliko je od vaše meje do potoka?

Osnovna zazidljiva parcela je velika 360m2. Do potoka je nekako 5-6 m.
Koliko je pa široka tvoja parcela na stiku z gozdom?
Več glav, več ve ...
1 2
Iskanje po temi