PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Predelava hladilnika za hlajenje (kondenz.) svežega zraka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
V samogradnji se mučim s prezračevanjem in ker sem po duši perfekcionist, bi rad rešil še problem prevelike vlage v soparnih poletnih dnevih. Zemeljski kolektor na 16°C je premalo, pa še se bo segrel, zato bi potreboval kak toplotni ponor moči cca 100W. Morda bi šlo z absorpcijskim hladilnikom, prava rešitev pa bi bil kak majhen hladilnik, klasični kuhinjski ima toplotno moč nekaj 100W, zato bi z njim hitro prišlo do zamrzovanja, kar ne bi bilo slabo, pustim ga da v pol ure naredi nekaj ledu, nato pa hladi z akumulacijo v ledu.
V bistvu bi moral na strani izmenjevalca proti vstopnemu zraku zagotavljati kakih 10°C ali manj, za hlajenje pa bi lahko uporabil zemeljski kolektor pri cca 20°C.
Ima kdo kake izkušnje, narediti bi moral dva izmenjevalca, na izparilni strani zračnega, na kondenzacijski pa vodnega.
Sam razmišljam, da bi iz hladilnika naredil TČ za sanitarno vodo, a verjetno ne bi bila rentabilna. Ker nočem spuščati plina bi uporabil obstoječe izmenjevalce. Rebra na zadnji strani hladilnika (kondenzator) bi pričvrstil na zunanjo stran "olupljenega" bojlerja. Obstoječi izparilnik pa bi potopil v "škaf" z vodo. Toploto bi mu dovajal tako, da bi voda iz "škafa" krožila skozi en ali več avtomobilskih hladilnikov.

Pri kondenzatorju je problem, kako zagotoviti čim večjo stično površino z bojlerjem. Pri izparilniku pa bi potreboval črpalko. Mogoče bi zadeva delovala tudi termosifonsko...

Sistem, ki se ga ne bi sramoval Grunf iz Alan Forda. :wink:
Nič ne štekam kam bi dovajal toploto preko avt. hladilnikov.

Sicer pa razmišljam, da bi za probo res lahko uporabil kar neizpuščen sistem od hladilnika. V rekuperatorju imam kar nekaj prostora (40 x 40 x 20cm) in če vanj dam izparilnik bo to precej OK, samo da bi pa grel mansardno predsobo mi pa ni všeč.
Ma brez veze, ko potrebujem razvlaževanje sije sonce, absorpcijski hladilnik pa lahko deluje na sonce. Spodnja etaža je vsa v masivi z gips zaključnim slojem, kar naj bi zelo dobro akumuliralo vlago.
Skratka če v sistem dam sončni absorpcijski hladilnik brez vsake avtomatike, sem že zlo blizu zmagi, enkrat na leto ga dam na sonce in od tam umaknem, pa je - ekološko, brez energije....
Ima kdo kako idejo kako to izvesti na enostaven način - iz kakega hladilnika za avtodom, hotel (minibar)..
Mogoče bi bila pa čisto zadosti ena posoda zamrznjene vode, ali pa akumulator hladu, ki je na vrhu zamrzovalnih skrinj, imam 2 viška od skurjenega kombiniranega hladilnika/zamrzovalnika.
Ta reč ima itak v sebi verjetno mešanico glikola in vode, morda celo samo slano vodo. Itak pa vso energijo, ki jo vloži zamrzovalnik prenese v zamrzovanje in vsa bi se vrnila za potrebe kondenzacije in ohlajanje prezračevalnega zraka. Toplotne izgube sistema bi bile torej razmeroma majhne, odvisno od COP-a hladilne skrinje. Avtomatika pa zaenkrat ni taka kriza, ko stanovalcem rata neugodno, največji "sitnež" odnese hladilni vložek iz skrinje v rekuperator.

Samo ideja o sončno gnanem absorpcijskem hladilniku je pa še zmerom živa, od rekuperatorja, kjer bi kondenziral vlago do slemena hiše je 2m, lahko pa bi dal manjši solarni kolektor na frčado, ki je oddaljena meter od rekuperatorja (sleme je v smeri sever-jug). Nekje dobiti star hladilnik, podaljšati cevi in ga ponovno napolniti z amoniakom. Bi stvar delovala pri taki razdalji in višinski razliki? Bo treba naštudirati celo zadevo.

Naštudiral sem peltier hladilnik (počitniške torbe na 12V) in bolj ali manj odpade, potreboval bi električno moč cca 150W, izmenjevalce.. hitro si na 300€ ali pa sam nekaj lotati in še vedno dati več kot 100€, pa še kup elektrike gre, kar ni eko in po gorenjsko Smile
Tone Napisal:Nič ne štekam kam bi dovajal toploto preko avt. hladilnikov.
Avtomobilski hladilnik bi dal pred/v sistem za prezračevanje. Če bi tja postavil direktno izparilnik iz hladilnika, zadeva ne bi delovala, ker ima premajhno površino. Tudi, če bi na izparilnik pritrdil rebra, bi bila površina relativno majhna. Saj si naredil rekuperator, pa veš, o kakšnih površinah se govori pri izmenjevalcih zrak/xy.
Sicer pa razmišljam, da bi za probo res lahko uporabil kar neizpuščen sistem od hladilnika. V rekuperatorju imam kar nekaj prostora (40 x 40 x 20cm) in če vanj dam izparilnik bo to precej OK, samo da bi pa grel mansardno predsobo mi pa ni všeč.Zato sem predlagal manjši bojler, ki hladno sanitarno vodo nekoliko segreje, ta voda pa gre naprej v primarni sistem (peč, kolektorji,..)
Za segretje 100l vode na dan iz 10 na 45°C je potrebna konstantna moč 170W.

Tone Napisal:Mogoče bi bila pa čisto zadosti ena posoda zamrznjene vode, ali pa akumulator hladu, ki je na vrhu zamrzovalnih skrinj, imam 2 viška od skurjenega kombiniranega hladilnika/zamrzovalnika.
... ko stanovalcem rata neugodno, največji "sitnež" odnese hladilni vložek iz skrinje v rekuperator.
Pri toplotni moči 100W se stali cca 1kg ledu na uro. Ali je to veliko ali malo, presodi sam. :wink:
Karkoli boš delal, najprej poskusi razrešiti naslednja vprašanja, nato izberi sistem, ki ti najbolj odgovarja:
- Kaj in kje bo segreval topli del (kondenzator)?
- Kakšen bo hladni izmenjevalec pri rekuperatorju (površina, sistem zrak/voda, zrak/"freon", zrak/led, zrak/...)?
- Kolikšna hladilna moč je potrebna?
- Kako manjšo količino (pretok) zraka ohladiti POD točko rosišča namesto večjo količino NAD temperaturo rosišča. Btw., kolikšna je temperatura rosišča v soparnih dneh.

Zanima me, kako sedaj segrevaš sanitarno vodo, kakšna je poraba vode?
Glede avt. hladilnikov sem mislil, da pišeš o tvojem sistemuSmile
Sam imam enega nekaj manjšega in mi s pomočjo zemeljskega kolektorja kar lepo ohladi vstopni zrak. Problem je, da se vlaga nabere v režah in jih s tem zamaši, ko pa vlaga v zraku pade, pa se ta vlaga vrne v zrak, zato bi sistem deloval šele pri znatnem presežku vlage, pa še takrat je vprašanje, pri kolikšni zamašitvi rež hladilnika bi začel zrak vodo izrivati. Ker bo ves zrak šel skozi recimo 10% še nezamašenih rež, se tam ne bo dovolj ohladil, da bi kondenziral.

Pa še odgovori:

Vodo mi greje sonce.

konec prejšnjega tedna je bil prvi sošparni dan in zunanji zrak je kondenziral nekje pri 18°C.
Glede razvlaževanja z ledom sem izračunal, da pri mojem standardnem pretoku, ki je 30m^3/h za znižanje vlage iz 70 na 60% potrebujem 11kg ledu, ker ob tem še ohlajam zrak, bo potrebno še več ledu, zato to bolj ali manj odpade.
Absorpcijski haldilnik z odvodom odpadne toplote v zemljo in soncem kot virom toplote bi bila super zadeva, samo ali se da narest da je segrevani del na strehi, hladen pa 2m nižje?
Tone Napisal:Glede avt. hladilnikov sem mislil, da pišeš o tvojem sistemuSmile
Sam imam enega nekaj manjšega in mi s pomočjo zemeljskega kolektorja kar lepo ohladi vstopni zrak. Problem je, da se vlaga nabere v režah in jih s tem zamaši, ko pa vlaga v zraku pade, pa se ta vlaga vrne v zrak, zato bi sistem deloval šele pri znatnem presežku vlage, pa še takrat je vprašanje, pri kolikšni zamašitvi rež hladilnika bi začel zrak vodo izrivati. Ker bo ves zrak šel skozi recimo 10% še nezamašenih rež, se tam ne bo dovolj ohladil, da bi kondenziral.

Če sem prav razumel: Zemeljski kolektor ti hladi vodo, ki kroži skozi izmenjevalec na podstrešju (ob rekuperatorju). Če bi izmenjevalec obrnil vodoravno, bi kondenz lažje padel iz rež. Nanj bi montiral močnejši ventilator, ki bi ga vsake toliko časa vklopil, da bi odpihnil vodo. Druga možnost, s katero lahko izmenjevalec tudi uničiš je, da bi reže razširil ali izrezal nekaj lamel, da se ne bi zamašil.

Absorpcijski haldilnik z odvodom odpadne toplote v zemljo in soncem kot virom toplote bi bila super zadeva, samo ali se da narest da je segrevani del na strehi, hladen pa 2m nižje?
Kjer je volja je tudi pot. :wink: Ali nimajo absorpcijski hladilniki vgrajene črpalke, sicer pa jo vgradiš?

Ideja z abs. hladilnikom mi je na prvi pogled všeč. Kakšno temperaturo potrebuje za delovanje? Kako izgleda njegov segrevalni del? Če sanitarno vodo segrevaš s kolektorji, bi lahko "antifriz" iz kolektorjev napeljal najprej do hladilnika, nato pa naj gre naprej v bojler. Tako odpade problem višinske razlike oziroma podaljševanja cevi hladilnika.

Tudi z uporabo hladilnika boš še vedno imel problem z odvajanjem kondenza. Ali nameravaš uporabiti izmenjevalec, ki je že montiran ali bi raje imel dodaten izmenjevalec?
Do kolektorjev je precej metrov in problem, da gre za drain back sistem - morda bi vseeno šlo, sploh ker imam poleti itak preveč energije. Teh 20m alumplasta bi že nekako speljal, bi bilo pa treba cevi pozimi izprazniti, saj bi vodile po neizolirani podstrehi.

Hladilnika nimam, glede izmenjevalca pa bi ga bilo (kot kaže) treba narest. Obstoječi bakreni kilerček z zelo širokimi zračnimi režami (cca 3mm) kot kaže ni dobra rešitev za kondenzacijo (vlaga se zadržuje v režah). Po moje če bi napeljal zrak mimo hladilnih elementov v hladilniku, bi morala stvar funkcionirati, sicer bi bil zaradi nižje temperature verjetno nekaj manjši COP, za prvo silo pa bi bilo OK, pa še kondenz bi nemoteno odtekal.
Treba bi bilo še narest izmenjevalec na vroči strani hladilnika - obstoječo cev oziroma del krogotoka amoniaka, v kateri je električni grelec, obdati z vodo, ki prihaja iz kolektorjev.
Hladilnik bi lahko komplet dal na podstreho, nad rekuperatorjem in vstopni zrak speljal skozi njega, kondenz pa samo eno cevko skozi hladilnik pa je projekt gotov Smile
Mah ni, na podstrehi je svinsko vroče in bi cela reč zelo slabo delovala, rešitev bi bilo vodenje odpadnega zraka mimo zadnje strani hladilnika, samo odpadni zrak sem mislil uporabiti za hlajenje vstopnega zraka skozi protitočni cevni izmenjevalec. !? Sad Smile
Jaz bi vseeno poskušal prisiliti obstoječi izmenjevalec, da "izbljuva" kondenz. Potrebuješ samo en ventilator, ki ga vsake toliko časa vklopiš za 10s. To bi bila prva stopnja razvlaževanja.

Potem bi začel eksperimentirati s kompresorskim hladilnikom (če imaš starega, te nič ne stane). Dve možnosti:
- Na hladni izmenjevalec bi pritrdil bakrene/aluminijaste plošče/rebra. Po potrebi bi na te plošče pritrdil še kopico "računalniških" hladilnikov. Vse skupaj bi obrnil tako, da bi gravitacija in še zračni tok pomagala, da bi se kondenz izcejal v "odtok".
- Sem že opisal. Hladni izmenjevalec potopiš v škaf z vodo ali glikolom. Povežeš vse skupaj z avtomobilsko pečko (je manjša kot hladilnik in jo lahko zapreš v rekuperator). Seveda jo je treba prepričati, da izpljuna kondenz,

Obstoječe izkušnje in/ali izmenjevalce uporabiš za sistem z abs. hladilnikom, ki ne potrebuje elektrike.

Idea Kolikšna je temperatura hladne sanitarne vode? Morebiti bi že z njo lahko hladil zrak, wc itd. pa se bo splakoval z mlačno vodo. Praktično je ta voda edini vir zastonj hladu poleg zemeljskega kolektorja in se splača razmisliti o možnostih uporabe.

P.S. Al se bo še kdo oglasil v tej temi al bo Tone doživel živčni zlom zaradi mojih nebuloz!
Smile
Zloma ne bo, ker sem dobrodušen in ker je tole vse skupaj samo na glas razmišljanje.
Bi pa lahko kdo, ki stvari pozna, kako rekel.
Ko sem vklopil zemeljski kolektor, je imela voda iz vodovoda enako temperaturo, to je slabih 16°C, trenutno pa je zemeljski nekje na 17, hladi se pa s pronicanjem iz potoka, ki cca 100m teče v gozdni senci, nato pa še 50m v ceveh globoko v tleh. Lahko, da je vodovod že boljši vir, a je to še vedno premalo.
Imam eno staro še delujočo zamrzovalno omaro, samo to podirati mi ne bo zneslo, ker pojma nimam kako to potem skupaj spraviti, ap nekoga dobiti za polnjenje, itak pa mora to delati, ni blema.
Bom ta vikend probal z akumulacijskim vložkom iz skrinje, pa da vidimo, če se bo kaj poznalo? Upam, da bo kak soparen dan.
Tone Napisal:Smile
Upam, da bo kak soparen dan.

Bil si uslišan :?
Ma ni bilo sile, včeraj zvečer, ko je vlaga najvišja, je vstopal zrak z 90% rel. vlago, temperatura 18°C (zahvaljujoč hlajenju z zemeljskim kolektorjem). Za "zemeljskim kilerčkom" sem v rekuperator vložil akumulacijsko ročko iz zam. skrinje z 2kg ledu. Temeperatura je padla za cca pol stopinje, vlaga ostala enaka. Zjutraj je bilo slab deci kondenza, skratka nič omembe vrednega.

Pri žlahti sem včeraj pomeril temperaturo v grelnem delu absorpcijskega hladilnika in je kazalo 180°C, verjetno pa je še nekaj več, torej predelava takega hladilnika na sonce ni neka enostavna opcija.

Vedno bolj me vleče predelava kompresorskega hladilnika, s katerim bi ob hlajenju z zemeljskim kolektorjem in kilerčkom od avtomobilske klima naprave na hladnem delu verjetno dobil zgledni COP. Če bi tako stvar ganjal cel dan, bi se poznalo celo na temperaturi, ne samo pri zgledni vlagi v vlažnih dnevih in orto nizke vlage v normalnih poletnih razmerah.
Ajoj :?: :?: :?:

Enim je pa res dolgčas v življenju. Vsa ta superdruper tehnika s katero je vse zastonj :?: :?: :?:

Sorry.

Na pravo mesto si montiraj eno klimo pa bo ok. Za par 100 eur dobiš kakšno rabljeno.
Neprecenljivo je pa zadovoljstvo, ko nekaj narediš sam!
1 2
Iskanje po temi