PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Darilna pogodba

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
pozdravljeni
Rabil bi en nasvet glede darilne pogodbe.
Sem lastnik gradbene parcele za katero je PGD že v zaključni fazi.sedaj pa bi pol te parcele prepisal na zunajzakonsko partnerico.kakšni so postopki?
če ima kdo kakšno pogodbo bi prosil,če mi jo lahko pošlje na ZS.
lp
Big Grin
kot prvo premisli in znova premisli kaj delaš..., da ne bo potem ... :?
večina ljudi se trudi znebiti se solastnine, kajti v španoviji še pes crkne, ti pa obratno?

obstaja en način, kako zaščititi tvoje dekle, če bo vlagala finance v hišo, pa ne bo njena lastnica, in ni treba, da je vpisana kot solastnica na parceli
skleneta posojilno pogodbo, zavaruje se s hipoteko, posojilo pa se vrne le v primeru, da gre vajina zveza narazen (takrat ji moraš izplačati, sicer ne, njen vložek na nepremičnini ostane vpisan v ZK)
če ti je tak način v redu, imam zanj mušter...potrjeno pri notarju.
ne vem, ampak neke čudne komentarje dajete... tu sploh ni pomembna poroka da ali ne ali pa že v naprej misliti kaj bo, ker sva s partnerko že veliko časa skupaj;
gre za to, da sem prosil za nasvet,če ima kdo izkušnje kako pravno urediti stvari in če ima kdo vzorec darilne pogodbe;dejstvo je da sem lastnik parcele na kateri bova zidala in bova lastnika parcele kot hiše oba;
pa ne mi sedaj prosim pisat, da se obrnem na odvetnika...
Ker nimata sorodsvenih vezi bo tvoja partnerka plačala davek od darila.
Tako, da vaju ceneje pride poroka (razen če nimata drugih koristi iz neporočenega naslova).
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=2006117&stevilka=5017">http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp? ... vilka=5017</a><!-- m -->

Varianta je sklenitev pogodbe o dosmrtnem užitku nepremičnine...
Za to pa se je bolje obrniti na odvetnika. In spet bo verjetno cenejša poroka...

Poroka je mene in mojo boljšo polovico koštala cca. 2€ - toliko smo zapravli za vožno do matičarja in nazaj. Vse ostalo je bilo ekstra po naših željah.
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
BH1 Napisal:ne vem, ampak neke čudne komentarje dajete......
Čudno vprašanje, čudni ...........

In kaj bo imela od tega prepisa??? posebej če sta prijatelja Smile .

((((((((((( Upam da se moja ne bo kaj takega spomnila, čeprav sva poročena))))))))))))))
suze-mi-liju , kaj je čudnega v tem, da si bova delila lastnino na pol?!

nebomgabiksal, hvala za tvoj komentar; midva živiva v skupnem gospodinjstvu 10 let,tako da sva pravno gledano kot poročena in tudi če bi se poročila, ne vem če bi kaj pridobila, ker sem zemljišče podedoval in bi ravno tako moral napisati darilno pogodbo;kolikor vem...
Ni problem vzorec darilne pogodbe, ampak predmet darovanja - je to polovica parcele, ki jo bosta v naravi razmejila in imela vsak svojo mini parcelico, ali je darilo solastniški delež? Za tak primer še nisem slišala in najbolje bo, da gresta kar do notarja in ta spišete vse skupaj - tako ali tako mora imeti obliko notarskega zapisa, sicer vpis v ZK ni možen. Zakaj jo sicer obremenjuješ z davkom na darila in takso za vpis v Zk, to vesta samo vidva. Če bosta na parceli zidala skupaj, bo tako ali tako postala njen solastnik, ne glede na lastništvo parcele.
firbčna, hvala; vendar mi ni jasno, kako bova potem vzela kredit , če ne bova oba lastnika
parcele ? PDG je v zaključni fazi in sem verjetno investitor lahko samo jaz kot lastnik parcele.
gradbeno dovoljenje se glasi na investitorja in na podlagi gradbenega dobiš stanovanjski kredit (tako si jaz to razlagam)UPAM,DA NAROBE zato je pa forum :oops:
No zdaj pa je jasno v kateremu zajcu tiči grm. Za tvoj namen ni potrebno, da ima žena zemljo. Vsaj na večini bank je tako - rabiš pa verjetno poroka in to je to. Oni (banka) itak vpiše hipoteko na celo parcelo in je vseeno ali je tudi žena lastnik. Povprašaj!

Pred zakonom, kar se dedovanja tiče sta mogoče kot poročena - kolikor pa sem gledal "Zakon o davku na dediščine in darila (ZDDD)" pa tega statusa ne pozna oz. samo za istospolne partnerje.

Če pa se že bo žena vpisala, sta vsak 1/2 lastnik te parcele in ni potrebno delati razparcelacije.

PS: v mojem primeru je bila investitor moja žena, solastnika sta še tast in tašča, kredit sem vzel pa jaz 8) :lol:
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
Nebomgabiksal Napisal:v mojem primeru je bila investitor moja žena, solastnika sta še tast in tašča, kredit sem vzel pa jaz 8) :lol:

Torej v najslabšem primeru, te lahko naženejo, ampak ti pa le kredit za bajto ostane, kar pa tudi je nekaj :lol: :lol: :lol: .

LP; Boštjan
Če gre za kredit, potem to sploh ni problem. Danes so banke dosti bolj fleksibilne kot nekoč, saj od tega živijo (tudi denar je naprodaj). Za isto nepremičnino torej lahko dva dobita kredit - če ti v prvi banki ne dajo, greš k drugi...včasih se je treba pogajat, ampak moč je na tvoji strani (konkurence med bankami pa dovolj).

Kar se pa dedovanja tiče - če nimata otrok, zunajzakonski partner deduje skupaj z ostalimi tvojimi bližnjimi sorodniki (starši, bratje, sestre), če imata otroke, pa deduje skupaj z njimi. Če se poročita in nimata otrok, deduje žena vse, ostali sorodniki nič. Nekako tako.
V zakonu o dedovanju je v 11. členu kot prvi dedni red naveden zakonec, v 10. členu pa piše, da se kot zakonec upošteva tudi zunajzakonski partner, če pač ni zadržkov, ki bi sicer preprečevali njuno zakonsko življenje.

Tako da menim, da velja kot prvi dedni red tudi izvenz. partner.

Če se motim, potem gre pa tu za očitno diskriminacijo: istospolni izvenzakonski partner ima več pravic kot partner nasprotnega spola.
Ker vidim, da ni pravih odgovorov bom jaz še nekaj napisal.

Koliko razumem vidva z izzven zakonsko partnerko ne bosta delila zemlje (kot si napisal) ampak bo postala enakopravna lastnica 1/2 premoženja sedaj je vse premoženje napisano na tebe. A je tako?

Torej bosta polovična lastnika ene parcele. A je tako?

Če že veliko časa živita pod enim naslovom, je tvoja partnerka enako kot če bi bila žena vendar ne tvorita zakonske skupnosti ampak izzvenzakonsko, kolikor vem pa se zadeva enači sicer že govorimo o diskriminaciji izzven zakonske skupnosti.

Vsekakor je potreben notarski zapis in vknjižba v zemljiško knjigo, davka pa v tem primeru ni, kakor tudi ni med zakoncema.

Predvsem bo pri notarju vse lažje rešit saj sta že dlje na enakem naslovu, v primeru, da pa nimata skupnega prebivališča pa se zadeva dokazuje s pričami, vsi pa ste kazensko odgovorni v kolikor, bi prišlo do manipulacije z nepremičnino oz. se darilna pogodba izkoristi za špekulacijo...
Kar pogumno do notarja, naj jo tudi sestavi, lahko jo tudi sama, mislim da se da neke pole kupit kot darilno pogodbo kjer se samo vpisujejo podatki, povprašaj v papirnici in se notarsko overi, se poda predlog za vpis v ZK in že je lastnica 1/2 premoženja oz parcele s hišo.

Preprosto kot srbski pasulj.

LP, Boštjan
No nekaj koristnega ti je že Boscho napisal. Za darilno pogodbo med zakoncema velja, da mora bit sestalvjena v obliki notarskega zapisa, tako da obrazec iz DZSja žal ne pride v poštev. Strošek notarja je odvisen od vrednosti nepremičnine, pride pa tam nekje cca 400 EUR (to boš tako zvedel pri notarju).

Potrebuješ potrdilo o namembnosti, poročni list (v vajinem primeru bo nekaj drugega-boš gotovo izvedel pri notarju...) in ZK izpisek...(ne me držat za besedo).

Kar se tiče kredita je tako kot si že prebral...lastništvo ni ovira, žena bo dobila kredit, samo ti boš sopodpisnik, če bo šla hipoteka na "tvojo" nepremičnino. Davka na darila med zakoncema ni (verjamem da enako velja za zunajzakonska parterja če po zakonu velja izenačitev obeh partnerskih zvez-sicer pa preveri na davčnem uradu).

Gradbeno dovoljenje se lahko izda samo na lastnika kot si že pravilno ugotovil (oz. mislim da sicer obstajajo še neke druge možnosti.

Če grem nazaj k darilni...stopi do notarja...se dogovori za termin...recimo da ti v enem tednu sestavi pogodbo...podpišeta...neseš na davčno...mislim da boš takoj dobil potrjeno da ni davka...neseš nazaj notarju...sam ali pa ti notar napiše ZK predlog in je to to...mislim da vlogo za GD lahko oddaš takoj ko je podpisana pogodba (oz. ne vem natančno ali moraš počakat da v ZK vpišejo plombo, dejanski vpis lasntištva v ZK se naredi v dokaj doglednem času-vsaj po moji izkušnji). Skratka ni nekaj posebnega.
1 2
Iskanje po temi