PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Kaj kupiti: parcelo ali že zgrajen dvojček

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Še glede ene stvari sem v dilemi in rabim vaše mnenje:

kaj bi svetovali nekomu, ki prvič kupuje oz. razmišlja o svoji hiši in ima možnost izbirat ali kupi zemljišče za gradnjo hiše ali pa že zgrajeno polovico dvojčka, ki pa je dovolj ločena od sosednje polovice, tako da imaš filing kot da si v svoji hiši (oboje je na enaki lokaciji, parcela zraven dvojčka)? Cena niti ni tak faktor ker ne bi bilo neke bistvene razlike, skrbi me edino koliko dela bi imela z vsem kar sodi h gradnji nove hiše... ker si nekako ne znam predstavljat kako zahteven projekt je to... je res tak bav bav ali se da tudi bolj na easy pristopit k stvari (se mi pa ne mudi z gradnjo).
Ja no če je dnara dovolj, kupi že zgrajeno. Prišpara veliko časa in živcev.
Če ti postavitev prostorov sede in se ne bojiš 'slovenceljna' za soseda, potem dvojček. Prihraniš živce. Pa tudi kakški s trojan ne morejo biti v drugi enoti...

Če greš na svoje gre kar nekaj živcev, ampak je vse tako kot si ti zamisliš. Če daš razmišljati drugim (€€€), potem si spet na dvojčku ;-) Smo pa mi tukaj za pomoč.
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
^ Hvala... sem globoko hvaležna za vsak koristen nasvet in happy da sem našla ta forum :wink:

Kako bi pa zgledalo, če bi npr. dala bajto gradit eni gradbeni firmi, ki bi sama poskrbela za vse... recimo da bi jim toliko zaupala, če bi mi jo nekdo priporočil. Sama bi potem izbrala samo notranjo opremo (parket, ploščice ipd.) oz. tisto kar je treba za finiširanje.
Ravno tu je haklc. A se ve kdo in kako je gradil tega dvojčka? Seveda, podrl se ne bo, lahko je pa veliko šlamparije itd. Če greš pa graditi in daš komurkoli delati, pa te ni zraven ali se ne spoznaš prav nič, potem je bolje da kupiš dvojčka. Manj živcev, končni efekt pa približno enak.
LP,
Samojed
Ja itak, v vsakem primeru bo bajta stala, tko al pa drgač. Point je v tem, da si v svoji bajti bolj samostojen, maš več placa okol, točno veš kaj je tvoje, kaj smeš in kaj lahko, lahk se dereš not, maš recimo žure ipd. pa nobenga to ne bo motil (seveda če bo v mejah ene normale :wink: ), v dvojčku si pa vseen bl "odvisen" od sosedov... zato tud ni glih čist vseen kdo kupi tisto drugo polovico.
Samojed Napisal:...pa te ni zraven ali se ne spoznaš prav nič...
Bo pa nadzorni zraven, a ne? ;-)
Drugače pa je večina nas začela iz nule, brez znanja o čemerkoli.
Zdaj lahko z veliko gotovostjo trdimo, da bo naslednja hiša boljša/optimalnejša.

PS: jaz sem za samostojno hišo
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
Jaz sem za samostojno hišo, ker smo pač takšni, da nismo vajeni tiho govorit, ne stopimo iz dnevne (ki je sedaj ločena od kuhinje) v kuhinjo kaj povedat ampak bolj glasno povemo... :mrgreen: .

Smo vrjetno med glasnejšimi v naselju... Je pa še vedno dvojček boljša izbira, kot pa stanovanje.

LP, Boštjan
Po mojem se pri nabavi dvojčka srečaš z dvema vprašanjima:

- sosedje - če je vsaj malo parcele in ograja vmes, je lahko takoj precej drugače (torej samostojna hiša). Če so sosedje OK je to popolnoma nepomembno - samo je žal tako, da nikoli ne veš točno - torej je to vprašanje vedno na pol odprto.

- kvaliteta in način gradnje - če veš kako je bilo zgrajeno, potem ja - če zadeve nisi spremljal od začetka, pa imaš v tej fazi odločitve eno veliko neznanko, ki se običajno razjasni nekaj časa zatem, ko odšteješ celotno kupnino.

Kar se pa tiče samostojne gradnje - čisto brez "skrbi" ne bo šlo - ampak še vedno sem mnenja, da so bolše te skrbi na začetku, ki kmalu izginejo, kakor, da si potem slabe volje celo življenje, zaradi stvari na katerih pravzaprav nimaš in nisi imel vpliva.

Torej moje mnenje pred svojo gradnjo (nekje sedem let nazaj) bi bilo vsekakor dvojček, danes po vselitvi v samostojno hišo, pa definitivno še enkrat gradnja če bo treba Big Grin

Lp A
Tako dvojčki kot samostojne hiše so zelo različni glede velikosti parcele, zasebnosti atrija itd. Če bo cena samostojne hiše res podobna dvojčku, potem tudi ta parcela ne more biti zelo velika. Sigurno je samostojna boljša, koliko je razlike, veš pa le ti, ki poznaš situacijo.

Dvojček je verjetno zgrajen do 3. PGF? Ko vidiš 10 takih, znaš malo že oceniti kvaliteto gradnje. Npr. nekateri imajo med enotama navaden enojni zid, drugi dvojnega, tretji dvojnega+vmes zvočno izolacijo. Marsikaj pa je seveda skrito (hidrozolacija kleti, armatura v betonu...)

Glede gradnje je pa po mojem predvsem odvisno od otrok. Če imaš majhne otroke in greš zidat, bo najbrž mami imela otroke, oči bo pa zidal. Tudi skregajo se pari med gradnjo... Igra na vrtu je za otroke super le, dokler so majhni, ti pa boš dobršen del tega obdobja porabila za zidavo. Ko so otroci večji, pa bolj potrebujejo družbo vrstnikov in samostojnost (tj da jih ne rabiš vedno ti vozit okrog) kot pa lep razgled in vrt.

Če otrok še nimaš (in mogoče tudi, če so že toliko večji, da ne rabijo tvoje stalne prisotnosti), lahko pa v gradnji res uživaš in ti postane hobi za teh nekaj let.

Midva z ženo sva gradnjo že vnaprej odpisala. Odločala sva se med dvojčki v 3. PGF, na koncu pa kupila 15 let staro vrstno hišo. To je seveda glede zasebnosti še slabše od dvojčka, je pa za podobno ceno precej bližje Ljubljani.
No, da malo bolj natančno razložim med čem se odločam... približno takole izgledata obe opciji:

1) dvojček bo zgrajen do tretje podaljšane faze, vmes med enotama bo dvojni zid + mislim da tudi zvočna izolacija (to sem se na lastne oči prepričala, ko sem bila na ogledu... zadeva se je namreč šele dobro začela graditi, zaenkrat so zgrajene stene kleti); cena bo 240.000 €, kvadratura okoli 180m2 na zemljišču cca. 340m2

2) parcela (zaenkrat še v fazi parcelizacije) ima cca. 650 m2, cena nekaj več kot 300 € na m2 (všteti vsi komunalni priključki); računam, da bi za izgradnjo hiše porabila cca. 200.000 € (hiša bi imela nekje do 200m2)

Ne vem pa kako je npr. kasneje s stroški obratovanja... ali so kaj manjši v dvojčku kot v samostojni hiši... ali to pač nima veze.
Ko daš 400.000 EUR za 200 m2 hiše stroški obratovanja niso pomembni. Očitno denar ni tak problem, zato svetujem nakup parcele, dobrega arhitekta (tudi za interier in zunajo ureditev), vse papirje, nadzornega itd..., ter boste imeli hišo po čisto vašem okusu z lastno parcelo in vas ne bo toliko brigalo kdo je v dvojčku.
Bistvene razlike med gradnjo iz nule ter med gradnjo od 3 podaljšane faze dalje pa tudi ni bistvene. Greš zgolj mimo arhitekta, papirjev in enega izvajalca, vsi obrtniki in ostale fine zadeve pa ti ostanejo. Le te so tudi najdražje in poberejo največ živcev.
No ja, itak da je denar pri nas navadnih tlačanih zmerej problem. Jst bi rajš čim ceneje skoz prišla in ne bi glih neke drage arhitekte najemala :?

btw. A 400.000 € za hišo s parcelo se vam zdi velik?
katra7 Napisal:No ja, itak da je denar pri nas navadnih tlačanih zmerej problem. Jst bi rajš čim ceneje skoz prišla in ne bi glih neke drage arhitekte najemala :?

btw. A 400.000 € za hišo s parcelo se vam zdi velik?
400kE pa ja ni velik-to še milijon evrčku ni :roll: :roll: :roll: :roll:
katra7 Napisal:btw. A 400.000 € za hišo s parcelo se vam zdi velik?
Meni se sploh ne zdi dosti. Če gre za 4 hiše po 300 m2, s parcelo 500 m2!
Če bi jaz imel 400 k€, se gotovo nebi jahal po forumih in iskal poceni variante, ampak bi sedel pred hišo, zgrajeno na ključ in zraven bazena počasi cuzal pir.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
1 2
Iskanje po temi