PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Nakup da ali ne, ali tretja opcija?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo,
moj prvi post tukaj, zelo uporaben forum - btw Smile

Najprej naj povem, da sem totalen laik in dejansko zelo malo vem glede gradbenih dovoljenj, lokacijskih načrtov, uporabnih dovoljenj + vsa ostala papirologija, ki sploh ne vem kako se ji rečeSmile

Naša situacija je pa taka:
Investitor je kupil parcelo s projektom, dobil gradbeno dovoljenje za samostojno hišo in pričel z gradnjo le te. Kasneje se je odločil, da bo naredil 3 stanovanja - kar je tudi naredil.
Geberiti in zunanja podoba so ostali enaki, kot po prvotnem projektu.
Eno od stanovanj nam je zelo všeč, veva pa da nima gradbenega za tanovi projekt (3eh stanovanj) in s tem ne bo tudi uporabnega (spet za 3 stanovanja). Stanovanja bodo etažirana, banke dajo hipotekarne kredite, ravnotako bo vpisano v ZK in kataster.

1. Ali lahko v bodočem pričakujemo kake probleme zaradi ne imetja uporabnega dovoljenja za 3 stanovanja?
2. Ali nam lahko kak sosed skače po glavi zaradi tega?
3. Kolikšen bi bil strošek spremembe namembnosti in novega gradbenega dovoljenja?
4. In seveda, v primeru da se na dani lokaciji ne da' dobiti uporabno za 3 stanovanja - glede na to da nam je res zelo zelo všeč, ali tak nakup odsvetujete?

Res najlepša hvala!

lp,
Pokliči na Elektro, ali vas bodo priklopili. To je recimo lahko ena od posledic neuporabnega dovoljenja. Ne vem, kako je s hišno številko, odvažanjem smeti, plinom, če ste na daljnovodu.
Projekt in gradbeno se da spremenit, če je takšna gradnja predvidena po občinskem pup-u. Traja in stane in bi bilo najboljše, če bi se tega lotil investitor.
Ja elektrika je že na objektu, kanalizacija tudi, pravtako vodovod (vse je ločeno), plin je predviden na bombolo (ker ni mestnega plinovoda). Hišna številka ne vem točno, vendar mislim da je tudi ločeno (npr. 44A,44B,44C).
Razen takih stvari še kakšna stvar? Bolj me skrbi kak sosed, ima sploh sosed kakšno moč v taki situaciji?
Kako pa je s števci? Vsako stanovanje posebej? Jaz vem za podoben primer, in jih je Elektro izklopil (gradbeni priklop je bil b.p., omarica tudi že). Živijo normalno, le uporabnega nimajo.

In kako je lahko etažiral?
Strelka Napisal:Kako pa je s števci? Vsako stanovanje posebej? Jaz vem za podoben primer, in jih je Elektro izklopil (gradbeni priklop je bil b.p., omarica tudi že). Ne vem, kako so potem dosegli vnovičen priklop. Živijo normalno, le uporabnega še vedno nimajo.

In kako je lahko etažiral?
Ja, ločeni števci so. Enako za vodo in plin.
Kako je etažiral ? Pojma nimam, etažiranje je še v teku.

Projektant pravi, da ne bo problemov okoli etažiranja - se moti?
masterblaster Napisal:Projektant pravi, da ne bo problemov okoli etažiranja - se moti?
Ja etažna lastnina se bp lahko vzpostavi glede na dejhansko stanje ... samo ne pomeni pa to legalizacije objekta oz. nekakšne potrditve, da je vse ok ...
Več glav, več ve ...
Anja Napisal:
masterblaster Napisal:Projektant pravi, da ne bo problemov okoli etažiranja - se moti?
Ja etažna lastnina se bp lahko vzpostavi glede na dejhansko stanje ... samo ne pomeni pa to legalizacije objekta oz. nekakšne potrditve, da je vse ok ...

Tako je, objekt bo v bistvu črna gradnja - pridobiti bi morali novo gradbeno dovoljenje (verjetno pride tudi dodaten komunalni prispevek in podobno).
Ok, se pravi - odsvetujete nakup? Ali se da' tudi tako, pa težav ne bo? Spet, kot omenjeno sosed ipd. ?
Odsvetujem nakup, objekt ni zgrajen v skladu z gradbenim dovoljenjem, preverite na občini, zaprosite za lokacijsko informacijo iz katere boste lahko ugotovili ali bo možno takšen objekt sploh legalizirati. V kolikor ga ne bo možno legalizirati, bo inšpektor odredil rušenje.
Iskanje po temi