PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Cena parcele na Gorenjskem - okolica Cerkelj, Komende...

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Živijo!

Na relaciji Letališče Brnik – Komenda – Mengeš želim kupiti parcelo za enodružinsko hišo (od 500 m2 do 600 m2).

S pomočjo GURSA (ETN-JV) in PISO sem si izračunal cene m2 zazidljivih parcel, ki so se prodale v vasi Cerklje. Cene so bile leta 2007 od 100€/m2 do 120€/m2, 2008 od 124€/m2 do 150€/m2, ena transakcija celo 200 €/m2. Lani 0 transakcij... Parcel se prodaja kar nekaj, nekaj je celo komunalno urejenih.

Vprašanja:
1.
Ali so v ETN-JV so zanesljivi podatki? Prodajalci namreč "uradno" prodajajo po 200€/m2 že odl leta 2008. Uradno po tej ceni niso prodali. Ali "slepijo" kupce ali DURS?

2.
Pravo vprašanje – ali kdo ve kakšna je sedaj neka normalna cena za parcelo na tem delu (okolica Cerkelj, od Letališča proti Komendi nekje do Mengša). Oglaševane cene nočejo past, proda se nič, agenti pravijo, da je treba kupit Smile meni pa denarnica pravi, da je 130 €/m2 za travnik preveč. Leta 2007 se je ta travnik prodajal za 90€ pa ga ni hotel nihče kupit.

lp, Dušan
Jah, veš kako je... Če lastnik ceni 150eur/m2 in mu ni nuja prodat bo pač vztrajal na taki ceni. Sploh nima veze za koliko se je leta 2007 prodalo ali pa leta 2009. Po moje res nima veze. Če prodajalec vztraja na svoji ceni, bo pač treba toliko plačati. Absolutno niso realne tele cene, ampak tako pač je. Tudi sam sem mislil, da so cene zazidljivim parcelam v recesiji močno padle, ampak ni tako. N.pr. če ste kdaj kakšen oglas opazili boste videli, da če se je npr. parcela 1000m2 prodajala pred recesijo za 200.000eur, se zdej prodaja za 150.000eur. To velja za normalne lokacije npr. na slovenski obali, elitne lokacije so spet drugo. Tudi slednjim pada cena ampak spet npr. iz 600k eurov na 450.000eur Confusedhock: Pa smo spet tam - kar je seveda še vedno v oblakih - vsak pač svoje vedno dobro ceni :wink: Sem mnenja, da cene zazidljivim parcelam ne bodo drastično padale, ker če ne se bodo našli ljudje z denarjem in vse pokupli. Ko se bo zadeva umirila pa prodajali spet za cene v oblakih....tako je Sad

Biksi postrelil pikce... 24.6.2010

Prej:
Jah....veš kako je.....če lastnik ceni 150eur m2 in mu ni nuja prodat...bo pač ustrajal na taki ceni....sploh nima veze za koliko se je leta 2007 prodalo ali pa leta 2009..pomoje res nima veze.....če prodajalec vstraja na svoji ceni bo pač treba toliko plačati.....absolutno niso realne tele cene ampak tako pač je.......tudi sam sem mislil da so cene zazidljivim parcelam v recesiji močno padle....ampak ni tako.....npr. če ste kdaj kakšen oglas opazili boste videli da če se je npr. parcela 1000m2 prodajala pred recesijo za 200.000eur...se zdej prodaja za 150.000eur....to velja za normalne lokacije npr. na slovenski obali.....elitne lokacije so spet drugo...tudi slednjim pada cena ampak spet npr. iz 600k eurov na 450.000eur Confusedhock: ....pa smo spet tam.......kar je seveda še vedno v oblakih......vsak pač svoje vedno dobro ceni :wink: .....sem mnenja da cene zazidljivim parcelam ne bodo drastično padale...ker če ne se bodo našli ljudje z denarjem in vse pokupli...ko se bo zadeva umirila pa prodajali spet za cene v oblakih....tako je Sad
Menim, da cene v ETN niso realne, ker v bazo niso vpisane vse transakcije.

Bo treba stopit v akcijo, opraviti oglede in se tudi malo pogajat za ceno. Dokler ne poznate lastnika parcele in njegovih težav oziroma potreb po denarju, ne boste izvedeli, za katero ceno bo parcela prodana. Sama sem lastnika parcele v Lj čakala 4 mesece (da je malo spustil ceno). Cena ni skrivnost (260 € na m2). Je pa to ena najcenejših parcel v Lj (ni na območju barja). Še vedno velja pravilo, da se moraš kot kupec pojaviti tisti trenutek, ko prodajalec potrebuje denar (vsaj v mojem primeru je bilo tako). No, pa malo sreče tudi potrebuješ Big Grin (vedno).

Ne kupujte na silo, v parcelo se je potrbno zajlubit Tongue Če kupuješ "ljubezen" ti ni žal €€€€.

pa uspešen nakup

lp, mateja
Parcele po Lj. se trenutno lahko proda po mogoče 200 na m2. Več so več ali manj sanje.
Moji starši že 2 leti prodajajo 2 parceli v Kranju po 680m2. Startna cena je bila 260€ pred krizo. Sedaj v krizi pa je 190€/m2. Njima se ne mudi. V parih letih jo bosta že prodala.

Sedaj pa sosed gradi in bodo skupaj uredili cesto in komunalne vode. V tem času je bilo nekaj ogledov. Par znancev pa je v radiju 3 km iz Kranja kupovalo manjši kos parcele po 200€/m2 v zadnjih mesecih.

Za Cerklje ne vem. A smer Mengša je že proti LJ in tam so cene lahko že blizu 200€.

Najbolj točne podatke o zadnjih transakcijah dobiš pri bančnih uslužbencih, ki urejajo kredite in pa pri sodnih cenilcih, ki imajo vpogled v baze transakcij.

Ko sva midva z ženo gledala parcele pred 3 leti, so bile najcenejše v Bitnjah okrog 110€, na Visokem 140€ in na Mlaki 160€, Bašelj 100€ ( hrib). Voge pa po 200€.

Parcela ti mora biti všeč + osnovne racionalne zahteve mora izpolnjevati.

Na ceno parcele najbolj vpliva kupec in pa pogoji ( ravna, sosedje, okolica, vplivi, gabariti).
Cenilec, ki ga je določila banka, da oceni vrednost nepremičnine je posavil ceno zazidljive parcele na 150 eur/m2. To je bilo 2009 v okolici Cerkelj na Gor.
V ETN cene niso čisto realne tudi zato, ker so zabeležene "pogodbene", ne pa dejanske (pogodbene so občasno "optimirane" zaradi davkov).

LP
Nikita
Iskanje po temi