Objave: 626
Teme: 102
Ocena:
0
Izotop. se strinjam s tabo. SAm moje izkušnje so pač slabe. Npr. bili so zahtevani popravki, v enem dnevu so bili narejeni, približno sem ocenil čas (4ure) in račun za 800 EUR. da se razumemo nobenih materialnih stroškov.
Objave: 245
Teme: 1
Ocena:
0
Mene pa zanima, na podlagi katerega zakona, kodeksa ali pravilnika je projektant dolžan popraviti projekt.
Se pravi projektantu dostaviš LI, po kateri ti izriše projekt. Takrat mu tudi plačaš ARO. Ko dobiš projekt za vložitev vloge za GD v roke (to so 3 mape) mu plačaš še preostanek denarja kot sta se dogovrila.
Sam odnesem na UE in oddam vlogo. Na UE pa mi zahtevajo popravek ali dopolnitev projekta.
Na podlagi česa je projektant to dolžan popraviti in ali je upravičen da mi za to storitev dodatno zaračuna?
Objave: 553
Teme: 2
Ocena:
0
27 let se ukvarjam s projektivo -izdelovanjem arhitekturnih načrtov, vodilnih map in vodenjem projekta. V vsem tem času se je mogoče trikrat zgodilo, da referent na UE ni imel nobene pripombe na dokumnetacijo... Pa ne zaradi tega, ker stvar ne bi bila kvalitetno narejena, temveč zato, ker so zakoni, pravilniki, uredbe,... napisani tako, da jih vsak lahko razume malce drugačem in, ker referent potrdi projekt, je pač najlažje, da stvar popraviš tako, da je nejmu všeč... Je pa res, da tudi referenti na UE ne vedo vsega in, da ne uporabljajo zakonodaje smiselno od primera do primera, temveč za vse dokumentacije enako, kar lahko privede do absurdnih zahtev po dopolnitvah ( enkrat so me pozvali, da naj dopolnim PGD z elaboratom o prezračevanlnih karakteristikah objekta - predmetni objekta pa je bil balkon...).
Vse, kar bi rada povedala je, da kup dopolnitev, ki jih redno dobite z UE še ne pomeni, da imate nesposobnega projektanta (verjetno s tem mislite arhitekta). Te doponitve tudi niso kazalec kakovosti obravnavanega objekta. Ravno kakovosten objekt pa je pri vsej stvari najpomembnejši. Torej, če ste zadovoljni z objektom, za katerega pridobivate gradbeno dovoljenje, potem vaš projektant ni slab.
Kar se dodatnih plačil tiče pa takole: jaz popravljanja mojih "napak" ne računam. Včasih pa me ima, da bi izstavila račun referentu na UE, ker od mene zahteva zadeve, za katere potem porabim čas, da mu dokažem, da nima prav.
Objave: 1748
Teme: 14
Ocena:
1
Mnogi referenti na EU in ki delajo na gradbenih zadevah po izobrazbi niso arhitekti ali gradbinci. So tudi razni ekonomisti, agronomi itd. in nekateri res nimajo pojma. Pa tudi zakonodaja je včasih napisana dvoumno, tako da si jo lahko vsak po svoje razlaga.
Objave: 15
Teme: 4
Ocena:
0
Samo stran od firme POINT D.O.O. !!!
sicer pa lahko projektanta ali arhitekta prijavite zbornici ali greste na civilno tožbo, imate 3 leta časa od dogodka, s tem ko projektant podpiše projekt odgovarja zanj ker je dal svoj podpis in žig ne glede če mu plačate na roko, svetujem da imate vse črno na belem karkoli se greste z projektanti 20% davka gor ali dol,in kdor verjame v svoj projekt ki ga dela bo tudi počakal na 30% plačila po pridobitvi GD.
Ali ga pa linčite v javnosti...
srečo vsem ki vas pestijo te težave.p.s.
pametno je da predno se odločite za projektanta ga preverite....
Objave: 15
Teme: 4
Ocena:
0
ne vem zakaj bi ti projektant zaračunaval svoje popravke!?
moj projektant tega ni.
projekt je njegov in on ga mora popraviti dopolniti dokler pač projekt ne bo tako kot mora biti in to se dogovorita v pogodbi ki jo oba podpišeta ko se odločite da vam bo delal PGD, delajte s pogodbo z projektantom ne na LEPE OČI, po zakonu to tudi mora biti tako.
Podpišite pogodbo v kateri se bo zavezal da bo popravljal svoje delo dokler ne bo ok!
Če daste svoj denar morate vedeti komu in zakaj ne zato da ga vržete stran.
Objave: 13
Teme: 2
Ocena:
0
Mene pa zanima ali ste že kje naredili spisek dobrih in slabih projektantov, arhitektov, firm, ki ti hočejo samo mastno zaračunati za slabo delo, dobrih in poštenih firm.....
Vsi tukaj ali hvalijo ali grajajo svoje ....... , ni pa dobenih konkretnih imen. Po moje nas bi težko tožili (tisti ta slabi), ker ga je nekdo omenil na nekem forumu ali dal na nek spisek.
Mogoče bi se nekateri zamislili in pazili kaj delajo in kako; mnogo teh (slabih) si misli: pa kaj potem, če nisi zadovoljen z mano, saj več ne boš gradi in me potreboval!
Ta spisek bi zelo pomagal še nam, ki bomo rabili vse te gospode.
Če pa je obstaja kaj takega, mi prosim dajte link.
Objave: 53
Teme: 0
Ocena:
0
En nasvet je lahko, da pazite kaj piše v pogodbi s projektanti.
V pogodbi mora pisati, da je končno plačilo ob PRIDOBITVI GRADBENEGA DOVOLJENJA! In ne tako kot sem jaz imel ob vložitvi vloge za PGD.
Z novim zakonom potrebujete tudi UPORABNO DOVOLJENJE in je najbolje, da se že ob izdelavi PGD z istim arhitektom pogodite tako o ceni kot o izvedbi PIDa za pridobitev uporabnega dovoljenja ob končani gradnji. Ker sem PGD pridobival v času starega zakona uporabno pa pridobivam sedaj rabim spet istega arhitekta, ki mi možnosti pogajanja ni pustil. Saj kolikor razumem zakonodajo ODGOVORNEGA PROJEKTANTA NE MOREŠ ZAMENJATI. Posledično lahko viša ceno po želji pa zahteva rešitve, ki stanejo par 1.000€ in mu nič ne morem.
Povprašal sem tudi štiri druge projektante, ki so rekli da rešitev mojega projektanta , ki jo zahteva ni potrebna. Sem pač imel smolo. Ob sklepanju posla se je cedil med in mleko, kasneje pa je sledila sama ena nestrokovnost. Pa še to: ti štirje projektanti mi nasvetov kako odpraviti napake mojega projektanta niso zaračunali.
Skratka imamo slabe in dobre projektante - arhitekte.
Ocena:
0
Ali kdo pozna kak način kako lahko jaz zamenjam mojega odgovornega projektanta?
Pozabim izgubljeni denar in začnem z projektantom, ki mi bo pomagal in ne metal polena pod noge. Se kdo tu bolje spozna na možnosti. Je res, da se odgovornega projektanta ne da zamenjati?
PGD mi je pridobival projektant in sem zato istemu moral dati izdelati PID.
Ocena:
0
Tu pa nastane težava. Nihče se ni želel izpostavljati proti svojemu kolegu projektantu. Verjetno bi tudi kasneje težko dobil koga, ki bi na pol poti prevzel dokumentacijo in to podpisal.
Nič bom prosil za pomoč na:
INŽENIRSKO ZBORNICO SLOVENIJE
in na ZBORNICI ZA ARHITEKTURO IN PROSTOR
Mogoče mi kaj uporabnega povedo.
Hvala za nasvet.
Objave: 3209
Teme: 61
Ocena:
17
Pripenjam sveži odgovor zaps na sorodno tematiko:
(1) Zanima me postopek zamenjave projektanta pri stavbi kot je klasična enodružinska hiša, kjer je imel investitor sklenjeno pogodbo do gradbenega dovoljenja (naprej ne). Za pzi pa bi želel projektanta zamenjati.
Ali je v tem primeru potrebno obvestiti originalnega avtorja arhitekturne zasnove in če se s tem ne strinja še vedno o tem obvestiti zbornico?
Potrebno je pridobiti avtorsko pravico predelave že izdelanih faz. Obveščanje ni več potrebno. Če pridobite pravico predelave lahko delate naprej, če jo ne ste v disciplinskem prekršku.
(2) Pri PID-u oz. uporabnem dovoljenju se nič več ne zagotavlja kontinuiteta, saj v obrazcih ni več zahtevanega podpisa projektanta PGD?
PID nima značilnosti avtorskega dela, sodi v sklop upravnih postopkov in evidentiranja. Lahko sicer pride do kršitev pogodbenih določil v primeru, da med projektantom in naročnikom ni v pogodbi dogovorjena izročitev dwg datotek.