Objave: 471
Teme: 140
Ocena:
0
Pozdravljeni,
Ne vem, če je težava, vendar bi rad vedel določene podrobnosti glede nakupa hiše.
Kupujem hišo, agentu sem že dejal, da mi sestavi predpogodbo in mi jo pošlje, da jo dam na banko, ker bi jo tudi tam najprej radi imeli in vse preverili. ko mi bo banka rekla, da je vse ok, se dogovorim z agentom in lastnikom, da mu prinesem aro, ter podpišemo to predpogodbo. Problem je sledeč, da ima lastnik na tej hiši še določen del hipoteke in dokler on ne vrne hipoteke, mi banka in agent ne pustijo izvesti transkacije, kar je pravilno.
Vprašal sem agenta, kako misli lastnik povrniti hipoteko, da sprosti bremen to hišo, pa mi je dejal, da bo hipoteko prenesel na drugo nepremičnino.
Sedaj pa me zanima, ali se lahko pri tem prenosu kaj zakomplicira, ter koliko časa traja, da se prenos uredi, saj vemo da ponovni vpisi in izpisi v zemljiško knjigo lahko trajajo tudi pol leta.
Je zgornji postopek vredu napisan?
Hvala za odgovor in lep dan,
Dragan
Objave: 1352
Teme: 12
Ocena:
0
Izbris hipoteke lahko urediš v enem tednu (toliko si banka cirka vzame, da izda izbrisno pobotnico in to je bilo vsaj v mojem primeru dovolj za sklenitev posla), vpis pa kolikor se spomnim 2 dni. Dlje traja sam postopek na ZK, ko daš predlog za izbris zaznamka, vendar kot rečeno, v mojem primeru to ni bila ovira za posel (sodeloval je odvetnik, tako da je bilo zagotovo vse OK).
Objave: 2654
Teme: 78
Ocena:
5
Dokler banka ne poda predloga v ZK za izbris hipoteke iz nepremičnine, NE PLAČUJ NIČESAR!!! Zahtevaj, da to vloži krajevno pristojni notar.
Če se je prodajalec dogovoril z banko, da bo hipoteko prenesla iz nepremičnine, ki jo kupuješ, na drugo nepremičnino, potem lahko podpišeš pogodbo ali predpogodbo. V tem dokumentu se zaverži, da boš plačal aro, ko bo objektu krajevno pristojen notar (notar, ki pokriva kraj, kjer se nepremičnina nahaja) v zemljiško vložil ZK predlog za izbris te hipoteke. Dobro je, da ga vloži notar, ki ga ne bo umaknil, če ve, da obstaja tudi kupec, ki je že plačal aro (banka bi lahko zaradi ev. nesoglasja s prodajalcem/dolžnikom svoj predlog izbrisa tudi umaknila in ti bi kupoval obremenjeno nepremičnino - če ne drugega, potegnjen bi bil v igro, kar ti ni potrebno).
Svetujem ti tudi, da kupoprodajno pogodbo (nič predpogodbe) sklenete pri notarju v obliki neposredno izvršljivega notarskega zapisa, prodajalcu ob podpisu plačaš aro (oz. mu jo nakažeš takoj po podpisu), original potrdila o plačilu pa dostaviš notarju, ki bo nato podal predznambo pridobitve lastninske pravice v tvojo korist (takoj za plombo s katero bo predlagal izbris hipoteke).
Uspešen nakup ti želim!
Vsem ostalim: moje osebno mnenje je, da je tak način sklepanja poslov bistveno bolj varen, saj nepremičninarji (po mojih izkušnjah) nimajo dovolj znanja ali pa so šlampasti in vidijo samo svoje % (procente).
Na tak način tudi argumentirano znižate posredniško provizijo (pri notarju se pozanimajte za stroške notarskega zapisa).
Lp, Ivo
Ocena:
0
Banka ne poda predloga za izbris, ona izda izbrisno pobotnico, predlog vloži lastnik. Banka izbrisne pobotnice niti slučajno ne bo izdala, dokler ne bo izvedena plomba na drugi nepremičnini, to lahko daš roko v ogenj.
Če bo čakal na izbris in živi v neugodni občini, utegne res trajati pol leta. Pri meni je predlog za izbris dal novi lastnik.
Ocena:
0
Saj tako mi je tudi dejal lastnik, da bo on podal zahtevo za prenos hipoteke, vendar me okvirno zanima, koliko časa to traja?
Zanima me še nekaj, dobil sem predpogodbo in jo poslal na banko, sedaj čakam, da se mi odobri kredit in da mi oni rečejo, da podpišemo to predpogodbo in da dam aro.
Kako in kdaj se ta predpogodba overi, se to naredi takoj ali to tudi traja da se odnese notarju, ter kje in kdo mi da potrdilo o plačilu are?
Hvala, Dragan
Objave: 2816
Teme: 78
Ocena:
1
Kot je omenjeno zgoraj, bodo s predpogodbo samo dvojni stroški. Po vsebini pa bosta enaki. Najbolje je skleniti pogodbo z ustreznim pogojem o izbrisu hipoteke in na ta pogoj vezano veljavnostjo pogodbe. Tako pa bo treba vsaj še enkrat k notarju, da bo pisal novo pogodbo.
Ocena:
0
To je predlagal nepremičninski agent, saj bi tukaj napisali vse roke, do kdaj mora lastnik izbristai vse hipoteke in sprostiti nepremičnino, ter do kdaj moram jaz nakazati denar, če se do tega roka to ne zgodi, mi mora po zakonu vrniti dvojno aro, ali jaz njemu. Je pa rekel, da bo predpogodba ekaka kot pogodba, ta predpogodba je nekako samo za mene, lastnika in banko, da banka vidi, da se dogovarjamo in sodelujemo. Agent ima svojega notarja in on plačuje vse nejegove podpise in overitve, tajko, da jaz s tem nimam nič, na koncu mu plačam teh 1.8% in je zadeva rešena.
Hvala, Dragan
Ocena:
0
Po mojem je za aro dovolj promet na TRR, lahko pa ti prodajalec izda potrdilo o plačani ari - napiše na list papirja in podpiše. Po mojem tega ni treba notarsko overjat.
Glej, takoj, ko je vmešana banka in hipoteka, morajo biti stvari stoprocentne. Izbrisna pobotnica je notarsko overjena in je banka ne more preklicat - v pogodbo navedite le, da ti jo mora prodajalec izročiti pred plačilom kupnine. Predlog za izbris zaznambe lahko daš sam (to je obrazec, ki ga kupiš na DZS), vse skupaj si sfotokopiraš za svojo evidenco, vložiš na sodišču in to je to. Sklep dobiš čez nekaj mesecev.
Prodajalec naj vpraša, koliko časa bo trajal prenos hipoteke - če bo rabil narok pri notarju zaradi aneksa k pogodbi, zna trajat nekaj dlje, ampak to so še vedno dnevi oz. teden ali dva, ne meseci.