PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Elektrika - nenormalno velika poraba

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
stvar je taka:
S punco sva si lani začela urejati mansardno stanovanje. Napeljav ni bilo nobenih, torej sva vse delala na novo (vodo, centralno, elektriko). Vse to so delali kvalificirani mojstri.

Sedaj pa k stvari.
Grobi del električne napeljave (štemanje, polaganje kablov, vezava v el. omarici) je delal en mojster, fino vezavo (stikala, vtičnice) pa drug mojster.

Finomontaža in priklop v skupno omrežje se je delalo decembra 2009. Mojster za finomontažo nama je priklopil tudi digitalni števec, da bomo vedeli koliko porabiva midva, napram celemu gospodinjstvu.

Odkar sva se midva priklopila zraven, so položnice za skupno gospodijstvo (cela hiša) skokovito in nenormalno porasli.

Če primerjam položnice:

avgust 2009 - 61€
sept 2009 - 65€
okt 2009 - 70 €
nov 2009 - 78 €
dec 2009 - 90 € (prižgan el. radiator)
jan 2010 - 101 € (prižgan el. radiator)
feb 2010 - 199 €
mar 2010 - 204 €
apr 2010 - 240€

Nama se zdi poraba cca. 100 kwh na mesec realna (kuhava na indukcijo 2x na teden, pralni stroj 3x na teden, pečica 1x na mesec, pomivalni stroj 3x an teden, hladilnik 230l brez zamrzovalnika) drugih porabnikov el. energije nimava.

Sedaj me pa zanima, ali se da naresti kakšne meritve, če kje elektrika ''uhaja'', ali je pri nama kaj narobe zvezano (dig. števec pri naju kaže povprečno mesečno porabo 120kwh), ali je najin števec narobe zvezan,... ?

Prosim za nasvete, ideje, predloge, kako bi ugotovil od kje taka poraba el. energije.
Skupaj na hišo pokurimo 1.900kwh in več. kar se nam zdi nenormalno preveč, glede na porabo v letu 2009.

hvala.
čist za info...
pri meni na dvotarifnem enofaznem obračunavajo okoli 30€ na mesec za povprečno porabo 100kw ur v dražji in 100kw ur v cenejši /mesec...

lp
Kakšen števec vama šteje? Je kalibriran?
Edini pametni način je z izločanjem - odklapljaj in glej koliko se še števec vrti...
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
Midva imava digitalni števec, kupljen v trgovini z elektro materialom (ne vem imena) v šiški, med Mercator centrom in Devovo ulico.
Ne vem kako se kalibrira in če je kalibriran.

Ampak če ni, ali je lahko toliko odstopanja?

Se pravi, po celi bajti odklapljat porabnike in spremljati števec?
Huh...to bo projekt.
Tista pripomba s števcem je malo nerealna, ker je zgornji uporabnik malo škrt (priseljen je z Gorenjske) in je kupil neka Top-shop jaj.., na podlagi katerih je dobil dvomljive oz. celo lažne podatke. Te izkušnje poskuša zdaj poturiti vsakemu, ki se ljubiteljsko ukvarja z merjenjem porabe (profesionalno se le Elektro, vse drugo je pavšal). :twisted:

Ni vam treba vsega kontrolirati, kontrolirajte le tisto, kar ste spremenili. Če obračunavate mesečno, potem je čudno, da vam konstantno počasi narašča. Če plačujete pavšal in poračun, potem imate povišano porabo že od decembra.
Sicer bi jaz to prepustil štromarju, ker imate dokaz, da se je z priključitvijo nekaj spremenilo. Nekdo bi moral to elektriko tudi plačati, če jo niste pokurili vi. Zato je bolje, da napako najdejo drugi.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Eh, Fery kaj bi mi brez tvojih komentarjev in budalaštin (kdaj pride nova?)

Jaz imam 1-F Voltcraft števec (kupljen v Conradu, če igra vlogo) in laže za skoraj 50%, tako da odstopanja so. Navajaš pa porabo tudi 1900 kWh - to je verjetno po edinem profesionalnem merilcu od Elektro za celo hišo. Kateri mesec? Pri nas smo tudi kurili 2 MWh do marca...

Kar se odklapljanja tiče - flikneš ven varovalke za spodnje nadstropje (predvidevam, da niste tam nič spreminjali) in pogledaš situacijo v mansardi. Odklopiš vse in če se vrti :?: :!:

Je pa tudi čisto na mestu razmišljanje o pavšalu in PLAČANIH mojstrih, ki so delali elektro po bajti.
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
Danes pogledam in sporočim kateri števec imava.

Res je, 1.900kwh je po števcu od elektra, navedeno tudi na izpisku ob položnici.
Plačujemo po porabljeni elektriki po števcu.

Danes bomo naročili pregled števcev na elektru. Po tem bomo videli kaj bodo rekli mojstri.
Če ne drugače, potem sledi izklapljanje.

hvala za nasvete.
Evo števec:

[url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")shraniunichr("46")si/?1U/ok/3uQ8ambt/img00440-20091120-0823unichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")shraniunichr("46")si/t/1U/ok/3uQ8ambt/img00440-20091120-0823unichr("46")jpg[/img][/url]

[url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")shraniunichr("46")si/?1N/5k/3uex2ehB/img00442-20091120-0824unichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")shraniunichr("46")si/t/1N/5k/3uex2ehB/img00442-20091120-0824unichr("46")jpg[/img][/url]
Priporočam ,da sam prekontroliraš števec z popisovanjem in izklopom porabnikov,ker elekrto to zaračunava,naredi pa nič nena!
Če pa imaš odštevalni števec pa ti ga elektro sploh ne kontrolira!
Tak da malo popisovanja in zadeva bo hitro rešena!
najprej poizkusite z izklapljanjem... škoda denarja dajat elektru, če se izkaže, da vam nek porabnik v mansardi nenormalno kuri... sicer pa probaj pogledat koliko porabe nameri v enem dnevu/tednu/mescu števec v MO (Elektro) in koliko nameri tvoj v mansardi... to je zastonj in najhitreje Wink kdo pa prispeva večino teh 1900kWh ? kjer je večina išči napake...

LP, Erik
Spoštujte uporabnike portala | Opišite svoj problem čim bolj natančno - vključno z naslovom | Preden postavite vprašanje uporabite ISKALNIK | Pišite v slovenščini; KRIČANJE ni dovoljeno | Komercialno oglaševanje ni dovoljeno
Jaz bi najprej ta velike porabnike izmeril in preračunal koliko dejansko porabijo na mesec. Testiraš 1 dan in smnožič krat 30. Mislim da ga elektro sam posodi če želite.

Danes folk prvo pomisli na majstra da je kaj narobe. Če te to skrbi naroči meritev inštalacije pri pooblaščenem podjetju ki ti kompletno instalacijo premeri in izmeri tudi prebojno trdnost. Se pravi če ti kje faza prebija na nulo ali kakorkoli venda večje napake odkrije že fit stikalo.

Drugič ne se čuditi če imaš doma računalnik server ki zaradi downloadanja raznih filmov gori 24/365 dni je rezultat to kar si ti opisal.

Se je pri kolegici oselil družinski član ki je cele dneve imel rač prižgan in rezultat je 30-40 eur manj elektrike.

Samo malo tako za razmišljanje - Tudi prostostoječe skrinje oz skrinja ki zgleda kot hladilnik niso nedolžne zadeve saj ko odpreš vrata gre ves gladen zrak ven in se skrinja mora ponovno shladiti za kar nekatere dodatno vklaplajo kompresor kar pa porabi veliko energije.

Razlogov je veliko

LP
djsly Napisal:Če primerjam položnice:

avgust 2009 - 61€
sept 2009 - 65€
okt 2009 - 70 €
nov 2009 - 78 €
dec 2009 - 90 € (prižgan el. radiator)
jan 2010 - 101 € (prižgan el. radiator)
feb 2010 - 199 €
mar 2010 - 204 €
apr 2010 - 240€

Nama se zdi poraba cca. 100 kwh na mesec realna (kuhava na indukcijo 2x na teden, pralni stroj 3x na teden, pečica 1x na mesec, pomivalni stroj 3x an teden, hladilnik 230l brez zamrzovalnika) drugih porabnikov el. energije nimava.

Sedaj me pa zanima, ali se da naresti kakšne meritve, če kje elektrika ''uhaja'', ali je pri nama kaj narobe zvezano (dig. števec pri naju kaže povprečno mesečno porabo 120kwh), ali je najin števec narobe zvezan,... ?

Prosim za nasvete, ideje, predloge, kako bi ugotovil od kje taka poraba el. energije.
Skupaj na hišo pokurimo 1.900kwh in več. kar se nam zdi nenormalno preveč, glede na porabo v letu 2009.

hvala.

Toliko porabite mesečno? Veliko.
Nič nisi napisal kako pa ogrevate sanitarno vodo, to je zelo pomemben podatek. Elektični bojler je velih požeruh. Če ogrevate z elektičnim bojlerjem je to lahko cca 500 Kwh na mesec ali še več, seveda odvisno od velikosti bojlerja, števila družinskih članov in porabe tople vode. Nekdo je napisal tu na forumu, da ima tri čanska familija 50 l el. bojler in jim zadostuje za vsakodnevno tuširnaje, seveda varčujejo z vodo, ker drugače je to za enega člana premalo. Jaz imam 200 l el. bojler in za 4 člane, ko se neha kurilna sezona potrošimo mesečno dodatnih 500 kw.
Meni se zdi, da je poraba 120 Kwh elektrike malo malo, kljub temu, da malo kuhate, perete, pečete...kaj pa likanje in sušenje, računalnik, mikrovalna pečica, pečenje kruha, friteza....
Napisal si vsekakor premalo podatkov o vseh električnih porabnikih v celotni hiši in tudi v vajini mansardi.

Lp
Dany
Vodo grejemo na olje, pravtako se grejemo na olje (centralna).

El. porabniki v mansardi:

hladilnik
pečica
pomivalni stroj
indukcija
pralni stroj
likanje cca. 3 ure tedensko
računalnik (notebook) kuri 85w pa je priklopljen mogoče 10 ur na teden
klima mitsubishi FD 35 VA(H) (do sedaj je bila prižgana mogoče 6ur vsegaskupi v emsecu januarju ko smo jo montirali)
napa

friteze, mikrovalovke, sušilca zaenkrat nimava.

Problem je to, da so stroški narasli z najino vselitvijo. Ostali porabniki v hiši se niso dodajali/spreminjali. Nikakor pa ne verjamem da midva porabiva toliko elektrike.

v celi hiši pa sta še dva hladilnika, zmrzovalnik, dve pečici, ena indukcijska plošča, 2 stacionarna računalnika (350W), ki sta prižgana cca. 4 ure na dan, 2x LCD, 2x navadna tv (lcdja 2uri na dan, navadna po 3 ure na dan), luči,...to je to približno

No včeraj sem popisal oba števca. ta teden bom spremljal porabo, potem pa naslednji teden začel z odklaplanjem najinih varovalk, ter spremljal porabo na glavnem števcu.

Danes začnem popis vseh odjemalcev el. energije, če se bo dalo dobiti tud podatke o porabi, popišem še to in začnem računati.
djsly Napisal:El. porabniki v mansardi:
nov hladilnik
nov indukcija
...
v celi hiši pa sta še dva stara hladilnika, star zmrzovalnik, ... 2 stacionarna računalnika (350W), ki sta prižgana cca. 4 ure na dan
Moje razmišljanje - dobrodošel v svet faktorjev :evil: .
Ostalo pa sem se poigral z rdečo barvo :wink: . Računalnik sem pustil, ker...

350W napajalnik ne dela na polno, in zraven verjetno paše še monitor.
Za narodov blagor recimo skromnih 100W/h 2x x4h x30dni = 120 kWh.
To pa je skoraj 10% vse porabe.

V našem primeru (ravno tako dve enoti) smo šli raje na še en elektro priklop,
kar naju bo seveda v štartu koštalo cca. jurja. Bo pa mir v hiši in faktorji ne bodo več 1,6.
Zgolj informativno, sicer sem pred časom že pisal o tem...
Stara zamrzovalna omara je delovala praktično 24/7, izklopila se je le med odtaljevanjem in pa ko je zmanjkalo elektrike.
Kljub temu, da je imela kompresor deklarirano 130W, je žrla okrog 200...
Tako je po starem (to je bilo še v času tolarčkov) pokurila za ene 35kSIT elektrike na leto.
Pa je komaj vzdrževala -10°C...

Nova, podobnega volumna ob enaki uporabi pokuri pod 6kSIT letno.
S termostatom na cca 1/3 kot za šalo vzdržuje -15°C, enkrat sem jo za hec pognal do -35°C, več pa se mi ni dalo čakat.

Bojler pa... Na uč računaj cca 10€ na osebo mesečno, če ste kolikor toliko šparovni (ne bolestno stiskaški, le po zdravi pameti-brez pretiravanja).
1 2 3 4 5
Iskanje po temi