Objave: 4
Teme: 1
Ocena:
0
Pozdravljeni,
imam vprašanje in upam, da mi boste pomagali.
S punco si bova uredila stanovanje v pritličju naše stanovanjske hiše. Lastnik hiše je moj oče. Oče bi rad kar kmalu napravil darilno pogodbo, s katero prepisuje pritličje name. V tem primeru se ne plača nič davščin ob darilni pogodbi, ker gre za 1. sorodstveno vez, kajne?
Stvar je v tem, da se bova v punco poleti poročila. Za izdelavo stanovanja pa bova potrebovala kredit. Ne veva še, kdo bo kredit vzel (jaz ali ona). Vljudno prosim za pomoč, kako naj naredimo, da bi pri darilni pogodbi prišli skozi brez dodatnih stroškov?
Nočemo, da se zgodi da oče prepiše etažo name kot na sina, kredit pa bo vzela (takrat že) žena, saj ne vem, ali bi ga lahko vzela, če etaža ne bo pisana nanjo?
Ali gre v tem primeru zopet za oprostitev davščin, ker bova poročena?
Prosim svetujte mi in hvala že naprej.
Kristjan
Objave: 9
Teme: 0
Ocena:
0
Moj nasvet je, da tvoj oče z darilno pogodbo podari hkrati tebi in tvoji (bodoči) ženi. V nobenem primeru se ne plača davka. V mojem primeru je bilo isto. Moji starši so parcelo podarili meni in hkrati mojemu možu. Lastnika sva vsak do ene polovice.
Ocena:
0
Ali se ne plača davka, če gre za darilno pogodbo, kjer stranki nista v sorodu?
Objave: 2
Ocena:
0
Pozdravljeni,
naj vam še jaz povem svoj primer.
S fantom bi rada zidala na parceli njegove babice. Zaradi kredita (hipoteka), nama je hotela prepisati vsakemu dl parcele.
Govorila sem z notarji, DURS-om......tako je: fant ne bo plačal davka na darilo, ker je 1.dedni red. Ker s fantom nisva poročena, moram jaz plačati davek (ki je ogromen). Rešitev bi bila tudi izvenzakonska skupnost ( stalno prebivališče na istem naslovu), vendar šele po dveh letih velja.
To je kar sem jaz dobila informacij. Upam pa, da obstaja še kak način, ker bi se radi izognili plačilu davka.
Ocena:
0
Biba, tudi jaz sem tako slišal in verjamem, da drži.
V mojem primeru bi bilo verjetno najbolje, da oče prepiše name (dokler se ne poročiva), jaz pa potem svoji ženi polovico. Seveda šele po poroki.
Objave: 2
Ocena:
0
Ja tako naj bi držalo.
Nevem pa kako je, če bo tudi tvoja bodoča žena jemala kredit (hipoteka) in če ga bo lahko dobila, če boš lastnik samo ti.
Nama tega niso znali povedat niti na banki :? tako da bova probala čim več zbrskat.
Če zvem kaj novega ti lahko sporočim.
Ocena:
0
No, zdaj sem se pozanimal pri notarju in NKBM in pri notarju sem izvedel, da drži tako kot smo ugotovili.
Na banki pa so rekli, da kredit lahko vzame tudi žena, samo jaz moram podpisati izjavo, da se kot lastnik etaže strinjam s tem, da ona vzame kredit. To bi torej šlo.
Objave: 244
Teme: 86
Ocena:
0
Pzdravljeni!
Naj še jaz vprašam za vaše mnenje .
Z mojo boljšo polovico si pri njenih starših delava mansardo,ker si želim ,da se zgornja etaža prepiše na naju me zanima ali se darilna pogodba kaj plača in če sem v tej pogodbi lahko naveden tudi jaz .Zanima me pa zato ,ker še nisem prijavljen pri njih oziroma še nimam začasnega bivališča pri njih.
Za vaše odgovore se vam zahvaljujem .L.P.
Objave: 2312
Teme: 48
Ocena:
0
če je tvoja boljša polovica žena potem ne boš plačal davka, č
e je tvoja boljša polovica izvenzakonska partnerica s katero imata več kot dve leti skupno stalno prebivališče potem ne boš plačal davka,
če je tvoja boljša polovica izvenzakonska partnerica, s katero imaš že otroka rojenega in še nimaš skupno stalno bivališče več kot dve leti potem ne boš plačal davka, moraš pa zadevo zapeljat preko notarskega zapisa- isto darilna pogodba,
če je tvoja boljša polovica punca s katero nimaš skupnega prebivališča potem boš plačal ko žuti..
Ocena:
0
Se pravi sem ga n....l ko žuti .Če živima skupaj že 7 let samo nisem prijavlen pri njih bom plačal ko žuti.
Hvala za odgovor.L.P.
Objave: 7496
Teme: 227
Ocena:
0
Potem se pa poročita (strošek 0) in še plačal ne boš 'ko žuti'.
Objave: 551
Teme: 29
Ocena:
0
Tudi sam sem se pozanimal pri DURSu, kjer so rekli naj že v darilno pogodbo napišem, da sem zunajzakonski partner punce (dedek podarja vnukinji) in davka ne bom plačal.
Čez kakšen teden dva pa bom to naredil pa bomo videli, če bo kaj drugače.
LP
Ocena:
0
Se priporočam za informacije kako boste rešili. LP