Objave: 21
Teme: 6
Ocena:
0
Z bratom sva si razdelila manjšo hribovsko kmetijo, ki je razdeljena na veliko število majhnih parcel. Zdaj je brat svoj del prodal. Problem se je pojavil, ker so parcelne meje zelo zavite, ponekod gredo na cik-cak - predvsem zato, ker sledijo kakovosti oz. rabi zemljišča (njiva, travnik, pašnik, gozd). V osnovi smo se dogovorili za potek meje po naravni meji (sleme oz. rob travnika ipd.). Izravnava meje s pomočjo geodeta je zelo draga, zato se nagibamo k rešitvi, da bi napisali mejni sporazum in ga overili pri notarju. Ali mi lahko kdo pomaga, kako točno to izvesti, da bi bilo pravno veljavno in nedvoumno?
Objave: 3591
Teme: 70
Ocena:
0
Pravno veljavna in nedvoumna je samo izravnava meje, ki jo naredi geodet. Poleg tega, da bi imeli po tem za vse večne čase urejeno vprašanje meja, vam izravnava mej tudi omogoča, da se lastništvo na tisti "zamenjanih" delih uredi avtomatično in po zaključeni izravnavi nimate dela še z letanjem okrog zemljiške knjige ...
Več glav, več ve ...
Objave: 75
Teme: 4
Ocena:
0
Izravnava meje je vsekakor najcenejša varianta. Gre za dejanski promet z zemljiščem, ki pa ga ni treba notarsko overiti in imeti dodatne nepotrebne stroške. Paziti je potrebno sledeče, da se površina najmanjše parcele v postopku izravnave ne sme spremeniti za več kot 5% oziorma 500m2 in da mora biti del meje oziroma meja urejena. Koliko pa bi bilo parcel v postopku? Če še naprej koliko je za vas draga izravnava meje, oziroma cena ki vam jo je ponudilo geodetsko podjetje?
Objave: 151
Teme: 6
Ocena:
0
Pred leti smo to počeli na naši parceli, bilo je kar precej drago (številk se ne spomnim več). Cena je odvisna od števila mejnih točk, ki jih je bilo pri nas zelo veliko. Geodet namreč najprej izmeri in označi obstoječe stanje. Po izravnavi pa se morajo izmeriti in označiti še nove mejne točke. Čeprav je bilo drago, pa smo zdaj zadovoljni, saj je sprememba ustrezno zabeležena tudi v zemljiški knjigi in za naprej ne bo več težav ali pogajanj s komerkoli.
LP.
Objave: 2816
Teme: 78
Ocena:
1
Jaz bi naredil drugače - izravnavo in te finte bi pustil na miru, najprej bi sklenil normalno pogodbo (brez forciranja notarja, ker nima pomena) in bi se dogovoril o poteku mej, ki bi ga pisno dokumentiral, označil potek v naravi (to je že itak videti, kot je razumeti) in poslikal potek in jasno in glasno označil, kje te meje potekajo. Nato bi prodajal.
Potem bi kupcu pokazal, kje so meje, to, da sem mu pokazal, kje so meje, pa bi dokumentiral tudi z ustreznimi zapisi v pogodbi, priloga bi bile slike. Označil bi potek mej tudi po terenu - recimo kamen + rdeč sprej in spet poslikal.
Na koncu bi bil rezultat, tako kot sicer mora biti, in sicer kupcu bi bilo znano, kaj kupuje - kupuje torej parcelo v naravi in se bi mu izrecno povedalo, da ne kupuje parcel na papirju + pokazalo bi se mu dogovor, da ne bi imel potem kaj mutit, kaj je in kaj ni kupil. To velja glede mej med bratovimi parcelami jasno in ne za cel gozd.
Tudi sicer se stvari kupuje v naravi in ne na papirju, s tem, da folk misli ravno obratno.
In ko bi kupec kupil tisto, kar se mu prodaja, bi bila stvar rešena. Seveda pa na slovensko mentaliteto lahko tudi to pade v vodo, kljub temu, da večina parcel nima urejenih mej in kljub temu, da ta neurejenost mej ni ovira za prodajo, saj se kupuje stvar v naravi, ki ima znane meje (razni kamniti zidovi, gozne meje, ograje itd), ne pa na papirju. Dobro, če ti pokažejo sosednjo parcelo, potem je to nateg, ma v večini so meje v naravi jasne, zakomplicira se takrat, ko je potrebno prenesti potek na papir. Potem je tisti, ki bi rad več zainteresiran za potek meje po papirju, tisti, ki bi dobil manj, pa za potek v naravi.
lp
Objave: 373
Teme: 48
Ocena:
0
Podvprašanje; imamo parcelo, ki bi jo radi izravnali po postopku izravnave meja. Ker gre za ca 28 m2 (dovoljenih 5%) me zanima ali moramo za ta simbolični promet (dogovorili smo se za simbolično ceno, da bo volk sit in koza cela) tudi prijaviti DUrs in pač urediti vse postopke kot pri klasičnem nakupu parcele. Je potrebno narediti tudi kupoprodajno pogodbo?
Kolikor sem razumela je osnova za vse g. poročilo in to je to???
Cena vseh stroškov bo itak presegla ceno zemljišča,..
Objave: 373
Teme: 48
Ocena:
0
Ja sosedovi sta dve veliki parceli čez 2000 m2 moja pa je 565 m2 - 5% 28 m2; čisto dovolj, da si izravnam polkrožno parcelo (včasih je tam tekel vaški potok na mlin zato mejo predstavlja zabetonirana škarpa, ki pa je v zelo slabem stanju). Škarpo bi tako v celoti odstranili, ker je ni smiselno popravljati. Od tod ideja kako to čimbolj pametno narediti.
Je pa super da je možno res tako narediti. Sosedu bomo pa plačali na roko. Kakšen dokument (neuradni brez notarja) si naredimo za lastno varnost, da nam ne bo čez par mesecev zvonil da ni dobil denarja.
Ja, pa še nekaj; kolikšna je primerna cena za tak košček zemlišča? Da me ne bo vrglo na rit, ko bo sosed pritrosil ceno za kako gradbeno parcelo!!
Objave: 75
Teme: 4
Ocena:
0
Cena je odvisna od lokacije, ali je zazidljiva itd.
Objave: 120
Teme: 5
Ocena:
0
Pa ko boste naročevali geodeta, malo povprašajte kakšna je natančnost katastra na tem območju. Če je dokaj slaba natančnost, potem bi tako malo izravnavo lahko speljali samo z ureditvijo meje. Bo malo cenejše. Enostavno zagovarjajte, da tako uživate. No, to je možno če ni prevelikega odstopanja med staro in novo mejo, se pa splača vprašat.