Objave: 2045
Teme: 18
Ocena:
0
mene pa zanima kako se da izračunati ali nekako ugotoviti izkoristek peči za centralno ogrevanje. vsi govorijo da imajo naprimer 90 % izkoristek- sam kako so do teh procentov pišli ali je to samo nekakšno ugibanje :?:
ali to kr proizvajalec peči napiše in to je to?
lep dan vsem
Objave: 319
Teme: 0
Ocena:
0
Na dimnikarskem zapisniku piše al pa na listku katerega ti poda serviser ki opravi servis in meritev na tvoji peči.
Lp Dejan
Objave: 12028
Ocena:
1
Najprej se vprašaj, kaj je izkoristek peči. Zame je to razmerje, kaj mi peč daje (topla voda , ki gre v radiatorje (pretok, razlika temperature)) in vložena energija ( kg lesa, l olja ....). Razlika so izgube. Več ali manj se izgube dajo računati, če so na razpolago ustrezni podatki. Zame nabolj problematične so izgube , ki gredo v dimnik. V kurišče prihaja zrak ( z kisikom), se segreva, je udeležen v kemičnem procesu, se segreje (in poveča količino) in gre skozi dimnik ven. Tu je treba regulirati količino dovoda zraka med popolnim izgorevanjem (velika količina zraka, vsa energija kuriva) in nepopolnim izgorevanjem (premajhna količina zraka, del energije kuriva gre skozi dimnik brez možnega kemičnega procesa), na tisto mero, ki daje optimum. 90 % nemogoče. Sem nedolgo tega pokazal, da so tehnični podatki proizvajalcev kontradiktorni glede izkoristka. [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?f=7&t=28409&start=45[/url]
Zame je stvar razumljiva. Za optimalni izkoristek bi moral imeti konstantni režim ogrevanja. Zunanje spremenljive temperature pa so " spilferderber". Tudi trditev, da imajo nekatere (plinske) peči s kondenzacijo izkoristek preko 100 % je čisti blef.
Objave: 3458
Teme: 1
Ocena:
9
Vse boljše oljne NT in globoko Nt peči olje-pelin presegajo izkoristek 90% in ga deansko tudi imajo. Tako na dimni strani kot dejansko z meritvijo na kalorimeter. Kondenzacijske peči gredo preko 100 %, če smo pod pragom kondenzacije. Najbolj enostavna razlaga tega pojava je, če bi pogledali priključno tablico bi videli da je nominalna moč višja od priključne. Tisto, kar se zmeri na dimni strani pa ni dejanski izkoristek, temveč samo podatek koliko se goriva pretvori v toploto. Za boljše razumevanje, naprimer: kombiniran, kotel je moč nastavit na dimni strani 90-93% (meritev, ki jo opravi dimnikar ali serviser) v resnici pa je to teško več kot 60-70% na toplovodni strani merjeno v daljšem časovnem okviru.
Zato se meni te dimnikarske meritve žalost!
Če pa gledamo na Hi imajo kondenzacijske peči izkoristek na ravni 94-99,5% odvisno od proizvajalca in temperature povratka.
S pečmi na trdo gorivo je pa drugače 90% je skrajna mera, ki jo lahko dosežejo top modeli pa še to pogojno.
Ocena:
0
ja, sam na podlagi česa ti dimnikar naredi meritve če pa mora biti peč (peč na sekance) ugasnjena saj drugače ne more očistiti peči in dimnika.posebej klicat ga pa ne mislim - je predrago
Ocena:
9
Pozabil sem najbolj bistveno. Sam ne moreš izmeriti izkoristka.
Ocena:
0
ja , sam tebi itak ne verjamem, zato ker trdiš( Kondenzacijske peči gredo preko 100 %, če smo pod pragom kondenzacije)svoje neumnosti. 100% je pač maksimum in preko tega pač ne gre ali je pa z menoj nekaj narobe
Ocena:
9
Mislim, da zadeve ne razumete! Torej vsko kurivo ima dve kurilni vrednosti. Spodnjo in zgornjo. Vse peči imajo v svoji specifikaciji podan izkoristek na spodnjo kurilno moč. To pa zato ker, so se pred leti tako odločili. V današnjem času pa znamo kurivo izkoristit, do zgornje kurilne vrednosti. Sedaj pa da lahko peči primerjamo med samo imajo izkoristek preko 100%. ta je teoretično za zemeljski plin možen 111%. Razmerje med spodnjo in zgornjo kurilno vrednostjo pa je za energente različno. V praksi pa to pomeni, da imajo kondenzacijske peči na zemeljki plin cca 10-15% letno višji izkoristek. Pri olju je to bistveno manj in znaša tam okoli 3-5% letno. Seveda v istih generacijah.
Upam, da je laikom vsaj malo razumljivo.
Objave: 319
Teme: 0
Ocena:
0
Mene so učili pa takole pri kondenzaciji npr. plinska peč 100% izkoristek do raufanka tisto kaj je pa nad 100% pa se po raufanki vrne nazaj (pridobljeno z kondenzom), torej peč sama ima lahko izkoristek do 100% drugo so pridobitki energije katero z klasičnimi kurilnimi napravami mečemo vstran.
Objave: 6821
Teme: 28
Ocena:
4
To je tako, kot je Merlin zapisal. Sicer pa je bila ta tema že kar nekaj krat obdelana.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Ocena:
9
Preberi pozorno kar sem napisal pa ti bo jasno.
Če boš meril z kalorimetrom in upošteval kurilno vrednost boš dobil izkoristek nad 100%.
(količina plina pomnožena s energijsko vrednostjo)
Razloženo pa je zakaj. :wink:
Ali prevedeno v tvoj svet, če ima navadna peč izkoristek 90% bi ga imela napram kondenzaciji slabih 82%.