PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri energijski razred

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ojla...čisto enostavno vprašanje: imam električni porabnik A in C razreda. Oba porabita nazivno 1 kW/h. Kje se pozna bolj ekonomičen energijski razred, glede na to da imata enako deklarirano električno moč, katero potrebujeta za svoje delovanje? Sam si predstavljam, da ima naprava v A razredu manj izgub pri pretvorbi enega kilowata v recimo hlajenje zraka pri klimi....je to res? Ali obstaja kakšna tabela, katera številčno opisuje preskoke oziroma izgube med razredi. Dejansko me zanima razlika med A in C razredom in kakšen prihranek to pomeni pri recimo petih urah dnevnega delovanja. hvala vsem teoretikom.
hasta la victoria siempre
Sicer pišejo malo po svoje vsak, ampak načeloma imaš približno prav, zadeve so pa definirane nekako takole: Ne nazivna moč ali poraba, to nima veze, veze ima poraba v referenčnih pogojih. Tako ti npr pri hladilniku razreda A piše letna poraba 54kWh, pri hladilniku C razreda pa 90kWh. Ne me držat za številke, dal sem samo primer.
Ta dva hladilnika porabita toliko pri nekih referenčnih pogojih (npr. temperetura prostora 20 stopinj, število in čas odpiranj vrat enako itd). Ker je jasno da hladilnik razreda žnj na severnem polu ne bo porabil nič :lol: , razred A v tropskih krajih pa precej več kot je deklarirano).

Priključna moč obhe hladilnikov pa je lahko enaka, to je npr 1kW (to je že hladilna soba, ne hladilnik, ampak itak samo teoretiziramo).

Obstajajo pa nekje tabele in razlage teh razredov. Če podam še en primer: 2 pralna stroja, za enako količino in enako umazane cunje oprat bo en porabil npr 40l vode (razred C), razred A pa 25l vode.
LP,
Samojed
Hvala Samojed,
kljub temu bi me zanimal konkretni izračun za razliko porabe el. neregije pri napravi v A in C razredu. Rad bi vedel, v kolikšnem času se obrestuje dražji nakup in ali se povrne še v življenjski dobi aparata...recimo klima katera mi bo delovala največ 5 mesecev na leto po cca 5 ali 6 ur dnevno.
pa saj ti piše na klimi (oz. moralo bi ,enako kot na vsakem , da porabi na leto yx kwh potem pa primerjaj pri obeh,....
lp
p. s. čeprav je pri klimi zadeva težja, ker je podan faktor izkoristka pri gretju ali hlajenju in je nebroj pogojev delovanja....
je pa dejstvo, da so velike razlike med recimo A in D razredom....
je pa dejstvo, da so velike razlike med recimo A in D razredom....

verjamem da so, ampak me vseeno zanimajo številke... Smile
pa sploh veš kaj želiš....??
-primerjaj porabo proiz. A z porabo proiz. B .....
nekaj na počez je le tralala,....
Hruška A vaga toliko ----. B pa toliko ..... :wink:
Te slavne razrede so uvedli zato, da se potrošnik lažje in enostavneje odloči. Filozofija je povsem enostavna. Aparat iz razreda B je boljši od aparata iz C.
Pika.
Namen teh razredov je v glavnem v tem, da potrošnik v trgovini ne bi po nepotrebnem primerjal med seboj dveh modelov, enega iz razreda F in drugega iz A.
Paziti je treba samo, da ne mešamo jabolkj in malin. Imamo razrede za učinkovito rabo energije (kjer poraba vode ni važna), potem za učinkovitost pranja, učinkovitost sušenja, ....
Ampak, če bi morda res vedel številke in malo poračunal, bi mogoče celo ugotovil, da se ti ne splača kupit aparata iz A razreda, ampak mogoče B, ki je cenejši in morda sploh ne porabi toliko več energije. :wink:
BlackHole Napisal:da se ti ne splača kupit aparata iz A razreda, ampak mogoče B, ki je cenejši in morda sploh ne porabi toliko več energije. :wink:
vidiš, to mene zanima...vem da je A varčnejši kot B ali C, ampak nihče ne pove za koliko. Rad bi pač vedel v kolikih letih se povrne investicija v varčnejši aparat pri neki povprečni uporabi. Sicer je pa zame že vseeno, ker sem kupil klimo C razreda in prišparal več kot 40k sit. Me zanima v kolikih letih bom teh 40 jurjev zapravil na razliki v elektriki...verjetno ne v življenski dobi aparata...
Jani Napisal:Te slavne razrede so uvedli zato, da se potrošnik lažje in enostavneje odloči. Filozofija je povsem enostavna. Aparat iz razreda B je boljši od aparata iz C.
Pika.
Namen teh razredov je v glavnem v tem, da potrošnik v trgovini ne bi po nepotrebnem primerjal med seboj dveh modelov, enega iz razreda F in drugega iz A.
Paziti je treba samo, da ne mešamo jabolkj in malin. Imamo razrede za učinkovito rabo energije (kjer poraba vode ni važna), potem za učinkovitost pranja, učinkovitost sušenja, ....

To pa ne drži povsem. Lahko je izdelek razreda C boljši, celo dražji... vendar je energijsko potratnejši. In upam se staviti, da so resnično najboljši izdelki daleč od razreda A, vendar je njihova cena takšna, da sploh niso predmet tega foruma. In uporabnik se sploh ne vpraša za porabo energije...

Živimo v obdobju, ko vse bolj ugotavljamo omejenost virov, predvsem energije. Zato se v številnih državah sveta subvencionirajo "varčnejši" porabniki, tudi mi smo imeli v dohodnini olajšavo za to. Proizvajalci so seveda svoje izdelke razvrstili in ovrednotili. Seveda je razred A najdražji. Velja pa resnično preračunati, ali se v letih razlika povrne ali ne. Praviloma ne. Ker z razredom A ne plačaš samo manjšo porabo ampak tudi najnovejši model, ekskluzivnost in še bi se dalo naštevati. Pred leti sem ga kupoval tudi zaradi davčne olajšave, to je bil pa konkretni prihranek, večji od razlike v ceni.

Big Grin
Edina resnica je, da edine resnice ni!
Samo na hitro:
Klima D razred=cop 2,6-3 (upam da me spomin ne vara), se pravi za 1kW vložene energije dobiš 3kW toplote.

Klima A razred = cop 3,5-4(tudi tukaj upam da me spomin ne vara), se pravi za vložen kW dobiš 4 kW.

Klima D razred stane 47000 sit, klima a razred stane min. 140000sit.
Iz tega ni težko izračunati, koliko prihraniš ob vsakodnevni uporabi xx ur z nakupom A razreda, oziroma kdaj se ti naložba povrne :wink:
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")zps-zvezaunichr("46")si/ZPSstrani/zpsV1unichr("46")0unichr("46")nsf/GlavniFrame?OpenFrameSet&DelSpleta=SVETOVANJEFrameset?OpenFrameset&Vsebina=0/C71A0AD936F5E28BC1257003003DA359?OpenDocument&[/url]
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")rcpunichr("46")ijsunichr("46")si/eec/Sloven/Projekt/Projekt_GAunichr("46")htm[/url]
kot si že sam ugotovil....pri el. porabnikih je napisana nazivna moč (torej tista, ki jo porabnik porabi)....ob upoštevanju izkoristka pa pride dejanaka moč zmnožek deklarirane in izkoristka. In po logiki bibilo da bo A razred pri porabi 1 kW dal od sebe precej več od C razreda. Koliko? To bi pa lahko ugotovil zgolj preko izkoristka naprave.

Po domače rečeno pa takole...tisti z A razredom bo z 1 KW pral prerilo 30 minut, tisti z C pa zgolj 20.

Pri avtih je pa ravno obratno....navaja se dejanska moč..torej če bi upoštevali še izkoristek (kar bi bilo zanimivo) ter navajali nazivno moč, bi avto s 75 kW deklarirali kot: 1.4 lire prostornine, moč motorja 300 kW, energijski razred B

Tongue
Iskanje po temi