PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Nakup - lastnik neznan

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Želim kupiti sosednjo, zapuščeno, parcelo, za katero je na zemljiški knjigi (javno dostopni podatki preko spleta) zaveden lastnik: "Ana Zupančič, Ontario/Kanada". Skratka lastnica se je pred mnogimi leti preselila v Kanado in kdo ve, če sploh še živi (sorodstva v Sloveniji nima več).
Ima kdo kakšen napotek, kako lahko nekako le pridem do nakupa te parcele? Po drugi strani se sprašujem, a plačuje kdo davek za to zemljišče (če da bi bilo verjetno možno izvedeti... a je možno da ne plačuje nihče? kako država gleda na take nepremičnine???)?
Skratka: veliko vprašanj in ena želja, odgovora pa nobenega...Prosim za pomoč!

Lep pozdrav!
Pozdravljen!

Glede na to, da je Kanada, predvsem Toronto, poln naših Slovencev, bi jaz poskusila s kakim društvom Slovencev v Totontu - večinoma se tam med seboj poznajo (vsaj ta starejša generacija). Morda pa gospa še živi. V tem primeru se da to naredit tako, da gre gospa k notarju v Kanadi, ostalo se da uredit tukaj (sem poznala en primer, ko je en gospod iz Kanade podaril eni gospe tukaj v Sloveniji neko posestvo - vse je potekalo brez večjih zapletov). Se bom poskusila pozanimat za ime društva v Torontu, imam tam neke sorodnike.

Pa dosti uspeha želim!
Veljajo bi se pozanimati v bližnjem župnišču, ker imajo župniki več podatkov, kot si mislimo. Če datuma rojstva v zk ni, potem bi veljajo pogledati, kdaj je bila opravljena vknjižba na njeno ime za orientacijo, koliko let je minilo od takrat in za približno oceno, koliko let bi približno imela za oceno, če je sploh še živa.
Hvala lepa za nasvete!

Kako pa gre zadeva v primeru, če gospa ni več živa in njeni potomci , živeči v Ameriki, sploh ne vedo za nepremičnino v Sloveniji? A nepremičnina ostane za vedno zapisana na umrlo, ali tu kako poseže država?

Hvala za pomoč in lep pozdrav!
Postane državna last.
...in kaj/kdo sproži postopek?
Kdorkoli, ki da predlog za dodovanje, sproži postopek.
urs Napisal:Veljajo bi se pozanimati v bližnjem župnišču, ker imajo župniki več podatkov, kot si mislimo. Če datuma rojstva v zk ni, potem bi veljajo pogledati, kdaj je bila opravljena vknjižba na njeno ime za orientacijo, koliko let je minilo od takrat in za približno oceno, koliko let bi približno imela za oceno, če je sploh še živa.

Zelo zanimiva in uporabna ideja...
Tudi jaz sem naletel na neznanega mejaša soseda (umrl, migriran, napaka pri vpisu, nevpisana posest...?) in je s tem kar nekaj težav. Me prav zanima kako učinkoviti so sicer državni organi pri določitvah raznih zastopnikov in pooblaščencev...
Ima kdo kakšne podobne izkušnje pri rešitvi problema?

Seveda imam občutek, da bo občina tekom postala lastnik, vendar koliko ti postopki trajajo?
Iskanje po temi