5.1.2010 ob 10:41
Tudi jaz sem na začetku nameraval krmiliti rolete z LOGO krmilnikom. Zato sem si speljal vse kable na eno mesto - pri vsaki roleti je stikalo in prav tako eno centralno, ki krmili vse rolete v prostoru. Gre pa za 4 tipkala + centralno (rolet je sicer 6, vendar sem 3 zvezal skupaj - polkrožna jedilnica s tremi okni).
Po koncu zidave se mi je zdel LOGO predrag, zato sem si zadevo na koncu naredil kar z dvema kontaktorjema - pri tem je edina težava to, da je treba paziti, kaj se zgodi v primeru, ko nekdo pritiska centralno tipkalo za "gor", nekdo pri roleti pa pritisne tipko za "dol"...
To sem rešil tako, da je centralno tipkalo glavno - ko pritisneš na katerokoli tipko centralnega tipkala, izklopi napajanje na vseh posameznih tipkalih.
Kot sem rekel, sem uporabil le dva kontaktorja (seveda z dovolj kontakti).
Zaenkrat nam ni problem držati tipko dokler se rolete ne spustijo. Lahko pa se doda še kak stopniščni avtomat oz. kombinacija časovnega releja + stikala, ki se tudi uporablja na stopniščih (ko prvič pritisneš tipko, se vklopi, ob naslednjem pritisku se izklopi), vendar se za to še nisem odločil.
Po koncu zidave se mi je zdel LOGO predrag, zato sem si zadevo na koncu naredil kar z dvema kontaktorjema - pri tem je edina težava to, da je treba paziti, kaj se zgodi v primeru, ko nekdo pritiska centralno tipkalo za "gor", nekdo pri roleti pa pritisne tipko za "dol"...
To sem rešil tako, da je centralno tipkalo glavno - ko pritisneš na katerokoli tipko centralnega tipkala, izklopi napajanje na vseh posameznih tipkalih.Kot sem rekel, sem uporabil le dva kontaktorja (seveda z dovolj kontakti).
Zaenkrat nam ni problem držati tipko dokler se rolete ne spustijo. Lahko pa se doda še kak stopniščni avtomat oz. kombinacija časovnega releja + stikala, ki se tudi uporablja na stopniščih (ko prvič pritisneš tipko, se vklopi, ob naslednjem pritisku se izklopi), vendar se za to še nisem odločil.
LP, Goran