15.1.2010 ob 14:52
[url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")klimatiziramounichr("46")si/pdf/Lossnay/letak_Lossnay_09unichr("46")pdf]Resda je poceni (15RX5 je 750 brez davka)[/url], a ima - po podatkih obupno slabe ventilatorje (150m^3/h, 100Pa, 96W), ki kurijo odločno preveč elektrike. Pri enem od boljših protitočnih pa 160m^3/h, 200Pa, 65W. Navedba temperaturnega izkoristka 85% se mi zdi nerealna, sploh če pri tem še prenaša oziroma vrača vlago, torej ne more izkoristiti ne vem koliko latentne energije vlage, ali pa je izmenjava vlage lari-fari. Ima sicer naveden tudi energijski izkoristek, ki je cca 75% ampak pri bogvekako visoki vlagi. Pri omenjenem protitočnem pa je naveden Heat Recovery do 90%, kar je verjetno mišljeno za energetski izkoristek ampak brez upoštevanja sušenja. Skratka neprimerljivi podatki.
Ima kdo kake izkušnje, relevantne podatke oziroma kako pridejo do teh 85%, če se uporablja kockasti rekuperator. Če dovolj prezračuješ je pozimi vlaga verjetno res precejšen problem in če k dobremu protitočnemu rekuperatorju dodam vlažilec, sem energetsko verjetno pod Lossney-em, le ventilatorji bodo kurili pol elektrike. Samo kaj ko bo vlažilec na segrevanje vode kuril znatno več.
Skratka zanimiv bi bil podatek o energetskem izkoristku pri zagotavljanju določenega % vlage za Lossney in klasični rekuperator z vlažilcem.
Ima kdo kake izkušnje, relevantne podatke oziroma kako pridejo do teh 85%, če se uporablja kockasti rekuperator. Če dovolj prezračuješ je pozimi vlaga verjetno res precejšen problem in če k dobremu protitočnemu rekuperatorju dodam vlažilec, sem energetsko verjetno pod Lossney-em, le ventilatorji bodo kurili pol elektrike. Samo kaj ko bo vlažilec na segrevanje vode kuril znatno več.
Skratka zanimiv bi bil podatek o energetskem izkoristku pri zagotavljanju določenega % vlage za Lossney in klasični rekuperator z vlažilcem.

hock: Jaz sem kar nekaj Lossneyev vgradil, pa se še nihče ni pritožil, da ne bi bil zadovoljen z njim. Prav nasprotno. Sem pa bil prisoten pri nekaterih projektih z rekuperatorji, ki so stali za pet in več Lossneyev, pa nisem imel občutka, da so bili prav zadovoljni z njimi. Prav nasprotno. Tudi tožbe se že dogajajo glede zavajanj.