PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Montažni sistemi in les Pasti pri ponudnikih montažnih hiš

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lepo pozdravljeni!
Glede na to, da sem čez vikend prečesala vse forume in čisto konkretnih odgovorov na svoja vprašanja nisem našla, vas prosim za pomoč.

Z možem načrtujeva gradnjo montažne oziroma lesene hiše (šele sedaj ugotavljam, da je kar nekaj razlik med posameznimi tipi montažne gradnje). Trenutno imava šele parcelo, dokumentacije še nimava in tudi glede izbire izvajalca sva še čisto na začetku. Čisto vizualno že imava neke preference, vendar še nisva kontaktirala proizvajalcev za ponudbe, tako da še ne veva, kaj bo v najinem dosegu. Meni so najbolj všeč Kagerjeve in Lumarjeve hiše, možu je všeč Riko. Tudi nekateri Marlesovi modeli nama niso napačni.

Na forumu je kar nekaj mnenj o kakovosti in cenah posameznih ponudbnikov, mene pa zanima, na kaj je potrebno biti pozoren, ko kontaktiraš ponudnike in ko primerjaš cene? So kakšne "finte", ima kdo kakšne posebne specifike, kakšne čudne prodajne prijeme, ki se kasneje izkažejo kot trik? Ima kdo kakšne posebej slabe ali dobre izkušnje? Kaj je bilo tisto, kar vas je (poleg tehnično-vizualnega vidika in cene) prepričalo, da ste se odločili za izbranega?

Hvala v naprej.
Lep pozdrav,
Spominčica
Mi smo tudi bili v podobni situaciji eno leto nazaj. In žal moram povedati, da je ta izbira zelo delikatna ...

Potekalo je nekako takole:

Najprej smo šli gledati hiše. V Graz, Celovec, po Sloveniji, v Minhen in na osnovi teh ogledov sva ugotovila kakšno hišo bi sploh hotela imeti. Mi smo se odločili za "bio" varianto in hotela sva imeti "dobro" izolacijo. Glede na subjektivni vtis kvalitete smo izločili kar nekaj izvajalcev ki so bili na začetku v igri (na primer ELK) in smo se že vnaprej odločili da bomo izbrali Lumarja ali Wigo Haus. Ti so nam pustili najboljši vtis kvalitete in so takrat imeli sistem (les + lesena vlakna + celuloza) ki se nam je dopadel.

Nekako smo bili prepričani, da bo hiša Lumarjeva in smo se že hvalili pri prijateljih. Našli smo arhitekta in tudi njemu ukazali naj riše hišo po sistemu Lumar. On je lepo narisal, in smo z prvimi tlorisi šli na sestanek v MB in v Graz.

Pri Lumarju smo predstavili naš tloris in se pogovarjali o možnih rešitvah. Dobili smo predlog, da nam pripravijo ponudbo za pasivno hišo, ker naj bi bila razlika od bio do pasivne majhna. Gledali smo hišo Primus, ki je podobna naši, in res. Bio z plastičnimi okni je bila po ceniku 90k€, pasivna pa z lesenimi okni 100k€. Super. Čakamo ponudbo.

Potem smo šli v Graz. Sestanek je bil disaster. Nisem še slišal več "ne"-jev od prodajalca. Nič se ne da. Vse kar mi predlagamo ni dobro. Wigo zna to bolje. In na koncu mi povedo, da se je sitem stene spremenil in da zdaj imajo stiropor in da je to boljše. Tu se je končalo.

Počakamo na ponudbo od Lumarja. In potem veliko presenečenje. Končna cifra je bila 150k€ !!! WTF!

In tu je predizbor padel v vodo. Wink Odprli smo lepo na novo karte. Poslali ponudbo tudi drugim slovenskim firmam in čakali na ponudbe. Pozorno smo poslušali kaj in kako nam ponujajo svoj izdelek. Na koncu sta ostala samo še dva kandidata.

Oba kandidata sta imela eno lastnost ki je zelo važna in bila na koncu odločilna: Znala sta poslušati, premisliti in ponuditi rešitev ki je bila za nas dobra. To sta bila Rihter in Jaris. Potem smo vrgli kovanec ...

Evo to je bila na kratko naša zgodba. Moj nasvet:

1. Odločite se za sistem gradnje (ali bo stena difuzisko odprta?)
2. Odločite se ali bo hiša tipska (majhne spremembe lahko pomenijo veliko denarja)
3. Izberete projektanta
4. Definirate zahteve
5. Pošljite povpraševanje proizvajalcem ki ustrezajo vašim zahtevam (za moj primer so to bili: Jaris, Rihter, Lumar, Riko, DamaHaus, Zimic, ...)

LP
Toni
Če hočeš pridobiti primerljive ponudbe, moraš imeti že izdelano vsaj idejno skico, ki se jo potem vsi držijo in ti dajo svojo ponudbo. Pa še to bi dejansko morala določiti, kakšna naj bo izolacija, katera okna, vhodna vrata, streha...
Najbolj pomembno, poleg cene seveda, so materiali, iz katerih je narejena hiša. Če so vama všeč modeli Marlesa in vama mogoče ni tako všeč struktura stene, potem gresta pač k tistemu ponudniku, ki vama naredi enako/podobno obliko s strukturo, ki vama ustreza. Ker ti štirje ponudniki, ki si jih naštela imajo precej različne sisteme gradnje in seveda izgleda. Mogoče na zunaj sta še najbolj podobna Marles in Lumar, ki delata "bolj običajne" hiše, Riko ima leseno masivno steno (po želji lahko tudi klasično okvirno steno), Kager ima pa vidno skeletno strukturo. Tako, da bi bilo dobro, da se odločita za nek sistem, recimo klasika in potem primerjate ponudnike med seboj, ali lesena hiša in najdeta te ponudnike ali pa viden skelet in potem tam primerjate referenčne ponudnike.
radioktivec Napisal:Mogoče na zunaj sta še najbolj podobna Marles in Lumar, ki delata "bolj običajne" hiše, .
Poleg napisanega , tole najbolj drži!!
Razlika se seveda takoj pojavi, takoj za "vejico"!!!

Pri vseh izvajalcih moraš pozorno prebrati pogodbo, kaj ti bodo za omenjeno gr.fazo/na ključ naredili. Ali ti to pričakuješ ali ne oz. kaj več!! Seveda ti mora projektant (ali ti kot investitor) definirat vse prereze hiše.
Pazi na ponudbe strojnih instalacij in elektro instalacij.
Lep pozdrav
Midva sva tudi nekje sredi razmišljanja in odločanja. Zdi se mi, da ima vsak "najboljši" sistem. Vsi imajo neke eko in bio variante, najboljša okna in vrata in... uff...

Mika me Kager, ampak ne vem, zakaj točno je toliko dražji od recimo Marlesa in Lumarja? Pa saj streha nad glavo je važna?
Živjo,

Veliko govorite o hišah, ki so v Sloveniji "standard" - Marles, Jelovica, Kager, Lumar. So kar nekaj naredili v zadnjem letu (pohvalno), vendar zaostajajo v tehologiji in v materialih za nekaterimi ponudniki v tujini. Imajo lepe dizajne, samo SLO teh dizajnov ne dovoli vključiti v okolje, zato smo tam, kjer smo....dvokapnice - dolge in ozke hiše, razen, če imaš vezo na UE. Takrat pa se začenja pravljica...

Sedaj pa zares....moje izkušnje z Luxhaus (hiša na ključ) vse to sem jaz imel...
1. Izberi si tipsko hišo z najmanj možnimi popravki, saj takšna hiša je statično in termično najboljša. Majhni popravki so možni, jih pa ne priporočam, ker je NUJNA ponovna prekalkulacija - prva stopnja pogajanja za ceno...
2. izberi si, kakšno hišo glede na stroške v prihodnosti želiš imeti. Za dolgoročno rešitev vrtina in TČ zemlja - voda (poraba elektrike 4 članska družina s TČ brez solarnih elementov 3,5MWh). Če imaš premalo sredstev izberi plin... kratkoročno najcenejše.
3. glede na tip ogrevanja si izberi izolacijo. Če si vzel TČ, si omisli talno ogrevanje (bolj gosto položeno) in stensko ogrevanje (v poštev pride pri hlajenju hiše s TČ).
Izberi DOH brez folije in naravne materiale za izolacijo. Nobenih zidanih teras povezanih s temeljno ploščo, balkonov...). Strešna okna so velika črna luknja v energiji, kondenzu, vročini....) Še nisem videl strešnega okna, da nebi imel vsaj malo kondenza.
4. lega (orientacija hiše)
5. projektant za PGD (njihov v ceni)
6. s podpisom pogodbe dogovorjena cena, datumi in odškodninski zneski v % za dan zamude
7. dober tvoj nadzornik, ki pozna tehnologije montažnih hiš
8. Predplačilo z zakonskimi obrestmi oziroma plačevanje po fazah, ko je zadeva končana in podpisana tudi od tvojega nadzornika
9. ponavadi je boljše spraševati sosede lastnikov montažnih hiš, kot pa lastnike hiš. Smile

Pa še to, vedno si oglej in preračunaj ceno na m2, kg, cm itd. Npr. baje da Marles odprto naročilnico za nekaj trgovin, kjer si izbereš (sam) talne obloge... To je za mene velik nateg... Izbiraj materiale skupaj z arhitektom tako, da v relanem času vidiš, kaj bo, ko bo to vključeno v tvoj projekt... potrebuješ vodenje od začetka do konca

Srečno pri izbiri, jaz pa bi še enkrat izbral Luxhaus (pa ne delam reklame za njih)

Marko
Hvala vsem za izčrpne odgovore. Vidim, da naju čaka še res veliko dela, preden se bova sploh lahko začela zares pogovarjat z izvajalci. Se priporočam še za vsa ostala mnenja

V kakšnem času pa po vaših izkušnjah lahko s strani izbranih ponudnikov pričakujeva prvo ponudbo? Mislim po tem, ko se z njimi dobiš, razložiš svoje želje in definiraš osnove z njimi, koliko časa potrebujejo, da pripravijo ponudbo? Naprej mi je jasno, da več kot je prilagoditev, več časa je potrebno.
Lep pozdrav,
Spominčica
Če imaš idejno zasnovo, potem bi ti lahko naredili v 1-2 mesecih okvirno ponudbo. Razen, če recimo vzameš tipski načrt, brez spreminjanja, potem morajo imeti to vse že preračunano in bi ti ceno lahko stresli iz rokava.
Spoštovani,
sem nakoliko površno preletel "Luxhaus hiše v Sloveniji".
Me je zanimalo ali so res naši izvajalci mont. hiš (Lumar, Rihter,Kent,Pegy Dom,Jelovica,Marles,Biva...)v SLO takšni "šalabajzerji" in Nemci toliko boljši; vsaj iz opisanega ( g.AKIMARE) je bilo to zaslediti.

Po ogledu fotografij : Blues155 (v Šempetru) : Na sliki št.11 se vidi "pajser" oz. lomilka. Nemška ??? Kaj to Nemci uporabljajo g.AKIMARE??? Confusedhock:
Na sliki št. 14 "macola" (po oceni vsaj 5-8 kg)!! Nemška??? Kaj to Nemci uporabljajo, g. AKIMARE???? Confusedhock:
Na sliki št. 36 in 37 se vidi "motorka" oz. motorna žaga!!! Nemška??? Kaj to Nemci uporabljajog. AKIMARE?? Confusedhock:
Na sliki št.44, se vidi ,da res delajo v dežju in "DA" nimajo stikov med stropnimi elementi zatesnjenih!!
Na sliki št.93 in 94 se vidi moker tlak (plošča) Kaj je to možno pri Nemcih?? Confusedhock:
Po ogledu fotografij: Swing 127 (v okolici Celja) Na sliki št. 43 se vidi macola (5-8 kg) in motorna žaga!!
Ne morem ugotoviti , kolikšna je končna debelina vgrajene izolacije v strehi?? Špirovec je , verjetno, višine 18-20cm!!
Po ogledu fotografij na "Swing 105" je podobno zaslediti!! Confusedhock:

Omemba , ki ne more mimo konkretnega komentarja : Vse hiše nimajo snegolovov!!!Confusedhock:
Pohvalno, iz slik videno je , da imajo dodatno zavetrovanje ostrešja in zelo kvalitetno izdelane škarnike.
Da, izdelajo "podbetoniranje" pred postavitvijo in s tem izmanjšajo možnost "prepiha".(podoben način ima Lumar)

Komentar: Način spajanja stenskih elementov ima Pegy Dom.
Način podbetoniranja ima rešen Lumar.
Naši izdelki za izolacijo strehe , verjamem, imajo enake oz. podobne kvalitete oz. "lambdo" kot Nemški. Podobno je z hidroizolacijo. Špirovce , višje oz. enake višine, imajo naši izvajalci mont. hiš. V notranjosti naši izvajalci zalepijo luknje (od spajanja/vijačenja stenskih elelmentov) z "airstopom".
Orodje imajo podoben kot naši izvajalci = ga uporabljajo Nemci kot naši (Dvomim, da ga imajo Nemci samo za "kamuflažo!!! :lol: Big Grin )
Lep pozdrav
Živjo,

Pošteno si me nasmejal s "smeški".
Moramo vedeti, kaj je osnovno orodje pri montaži montažnih hiš in kaj je pretirana uporaba le tega. Rezanje sten z motorko vsekako ni normalna uporaba. Smile

Imejte se lepo
Imam nekaj vprašanj glede kvalitete:

A je res kvaliteta pri montažnih hišah to, da se ne reže z motorko? Kaj če je vse razrezano na mm je bolj kvalitetno? Na koncu itak pride na stene obloga (na primer fasadne plošče od zunaj in gips plošče od znotraj).

Kaj so sploh kriteriji za kvaliteto pri montažni gradnji?

LP
Toni
Glede difuzijsko odprtih sten - skozi stene prehaja (mislim da pod 0.5 %) vse vodne pare, tako da je ta argument brez smisla. Večino vodne pare se odvede iz prostorov s prezračevanjem.

LP!
triplat Napisal:Glede difuzijsko odprtih sten - skozi stene prehaja (mislim da pod 0.5 %) vse vodne pare, tako da je ta argument brez smisla. Večino vodne pare se odvede iz prostorov s prezračevanjem.
LP!

Prosim če podkrepiš to izjavo z kakšnim linkom ...

LP
Toni
triplat Napisal:Glede difuzijsko odprtih sten - skozi stene prehaja (mislim da pod 0.5 %) vse vodne pare, tako da je ta argument brez smisla. Večino vodne pare se odvede iz prostorov s prezračevanjem.

LP!

Obrazložitev dobrodošla! Pri Luxhaus imajo za to patent, pa me zanima, kaj mi bodo odgovorili, če jim pošljem vaš komentar.

Hvala
Linka nimam, je pa prav o tej temi objavljen članek v reviji Gradbenik (decemberska številka) izpod peresa dr. Romana Kuniča - Mehanizem prehoda vlage skozi konstrukcijske sklope v stavbah.

LP!
1 2
Iskanje po temi