Objave: 33
Teme: 13
Ocena:
0
Ker imam trenutno vodomer v kleti počitniške hiše, bi ga rad prestavil v vodomerni jašek in ga tako zavaroval pred zmrzaljo. Nameravam ga vstaviti v tipski vodomerni jašek, za katerega vkop moram najbrž poskrbeti sam, priklopi pa ga verjetno komunalno podjetje, ki upravlja z vodovodom. Zanima me, ali ima kdo izkušnje z naknadnim postavljanjem jaška. Kje sploh naj izkopljem jamo, ali naj začnem kopati nad mestom kjer teče vodovodna cev k objektu, tako da potem skozi jamo teče vodovodna cev, ali se cev v jami potem prereže in izdelajo priključki itd.? Pa še okvirni strošek projekta me zanima, če se komu kaj sanja.
Nekaterih reči ne moreš narediti, dokler se jih ne naučiš, drugih se ne naučiš, dokler jih ne narediš. (armenska modrost)
Objave: 1199
Teme: 30
Ocena:
0
Jaz sem pred leti tudi selil vodovodno uro iz kurilnice ven na parcelo. Kupil sem originalni poliestrski jašek od Regeneracija d.o.o., za dve uri, imam dva vodovodna priključka. Izkop in vgraditev jaška sem opravil sam, priklopil ga je od komunale in seveda hkrati popisal stanje.
Edino na kar pazi je to, da jašek postaviš na takšno mesto na parceli, da ti v primeru še kakšne dograditve objekta ne bo napoti. Najbolje tam, kjer vodovodna cev prihaja na tvojo parcelo.
Lp
Dany
Objave: 205
Teme: 55
Ocena:
0
Najmanj se bos zmotil, ce se pozanimas pri upravljalcu vasega vodovoda.
Na obmocju ljubljanske VO-KA gre to tako:
- gres na Vodovodno in tam poves kaj bi. Direktno na glavno cev ti ne bodo dovolili nasaditi jaska.
- oni ti napisejo kako moras to narediti in skoraj sigurno bos moral naresti tudi PZI prikljucka cca 170euro+DDV. Tam bo pisalo vse.
- to neses potrditi na VO-KA in potem lahko naredis vse sam, razen dela, ki so direktno na glavni cevi in cevi do vodomera. Se pravi sam naredis jasek, zascitno cev do glavne cevi in vse po vodomeru. VO-KA naredi pa zasun na glvnem vodu, v zascitno cev uvlece alkatenko in namesti vodomer. (nas strosek je bil cca 1100eur).
L.P.
Ocena:
0
Upravljalec vodovoda je komunala v Brežicah. Tam sem se pred časom že nekaj zanimal glede postopka prestavitve, pa sem ugotovil, da tam te zadeve tečejo nekoliko bolj "po domače" kot je to pri VO-KA in da bi najraje videli, če to naredim sam in jih s tem ne obremenjujem. Ker pa vem, da vsega v lastni režiji niti ne smeš opraviti, se bojim, da jim bom moral navesti še pravne podlage, na podlagi katerih imajo kot upravljalci določene dolžnosti. Prav zaradi tega bi se rad nekoliko podučil o praktičnih vidikih prestavljanja vodomera, da me ne bodo žejnega vodili čez vodo.
Nekaterih reči ne moreš narediti, dokler se jih ne naučiš, drugih se ne naučiš, dokler jih ne narediš. (armenska modrost)
Objave: 218
Teme: 76
Ocena:
0
Jaz ti priporočam, da narediš betonski jašek. Skoplješ jamo čez sredino obstoječe cevi in cca 10 cm nižje od cevi. Potem zafršolaš samo iz notranje strani in zabetoniraš. Na podnu pustiš zemljo in ko je končano nasuješ pesek. Pokrovi (izolirani) se pa že dobijo standardni, zato preveri dimenzijo in naredi ustrezno velik jašek. Predlagam ti okvirne notranje dimenzije: širina 60cm, dolžina 1m. Tako sem jaz naredil v letošnjem letu in ko so prišlo komunalci priklopit so rekli, da je zelo dobro izdelano. Plastičnega pa so mi odsvetovali.
lp, prom
Objave: 1061
Teme: 97
Ocena:
0
Jaz tudi pod razno ne bi naredil betonskega...enkrat sem ga že 80X100, takega so zahtevali. Z njim je bilo veliko dela, stroškov, pokrov...(lahko bi ga poleti uporabil za bazen) kupiš plastičnega in je...(res da ni toliko prostora...ampak ga tudi ne rabiš)
Ocena:
0
Sam se tudi bolj nagibam, k plastičnemu jašku, saj nisem preveč vešč fršolanja, betoniranja itd. Če moram plačati prevoz peska, cementa, zidarja, sem pa verjetno že blizu cene plastičnega jaška. Ker se mi vse dogaja na vikendu, mi tudi časa za klasično gradnjo jaška primanjkuje. Skopal bi že še sam, če mi bodo povedali kje točno naj kopljem in mere jame. Priklopiti mi pa jašek oziroma vodomer verjetno tako in tako morajo kumunalci.
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Jaz si stvar predstavljam tako: Na komunali se dogovoriš o prestavitvi vodomera iz notranjosti objekta v zunanji jašek. To je tudi trenutni trend. Plastični jašek kupiš (vzameš na račun prestavitve) pri njih in nad dovodno cevjo narediš dovolj veliko jamo, tudi še pod cev in nekaj daljšo od jaška, ker bo treba prerezano cev napeljati v jašek skozi za to predvideni luknji - jašek bo treba vzdolž cevi premikati za skoraj pol dolžine. Komunala pride, zapre dovod vode, sname obstoječ vodomer in oba zapirna ventila (morda zamenja z novimi), v jami prereže cev, namesti jašek in montira vodomer z ventiloma. To je njihovo delo. Lahko jih še dodatno plačaš, da ti povežejo cev, kjer so vodomer sneli.
Nimam časa - sem v penziji!
Ocena:
0
Žerjavar, hvala za zelo nazorno predstavitev posega. Sedaj je tudi meni kot laiku nekoliko bolj jasno, kako naj bi celotna operacija zgledala. Upam le, da se bom s komunalo uspel ustrezno dogovoriti in da bo cena celotnega projekta kolikor toliko znosna. V primerjavi z že tremi, od mraza pokončanimi vodomeri (in koliko bi jih bilo še v prihodnje) bo to najbrž kljub vsemu pametna naložba.
Ocena:
0
Ni, ampak v času, ko objekta ne koristim se najbolje počutim, če imam elektriko izklopljeno v celoti.