PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri lončena peč

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
odločam se za gradnjo lončene peči pa naprošam cenjeno občestvo, če mi lahko priporoči nezmerno dobrega majstra z zmernimi cenami, iz savinjske, pomožnosti. Po imeniku jih ni težko najti, ampak ni ga čez dejanske izkušnje...
Hvala vnaprej Smile
Jaz sem se odločil za pečarstvo Fujan iz Vodic. Hiša še ne stoji, gledal sem prospekte, ponudbe na netu itd. Danes delajo krasne, razgibane (malo za sedenje, malo za ležanje) peči. So pa kar drage: 4000 - 7000EUR.
lp
Beton je za pridne, les za pametne.
Mi imamo lončeno peč pečarstva Avguštin.
Smo zelo zadovoljni in smo jo to sezono tudi že uporabili.
Pravzaprav smo jo že prejšnjo sezono, ko je bila hiša še v gradnji in smo z njo segrevali celotno hišo.
Je pa pri teh pečeh fino vedeti par stvari:
- kakšen prostor nameravamo ogrevati (če je premajhen so lahko težave, saj peči ne moremo pošteno zakurit)
- kakšna barva in oblika nam je všeč
- kje bo kurišče
- bomo kdaj spekli kak kruhek v njej (ja, tudi to se da)
- kako "težka" naj bo peč (debelina peči, kar vpliva na hitrost zagona in akumulacijo - tanjše stene so, hitreje se segreje in manj akumulira)
- bi radi steklena vrata in kako velika (večja so vratca, bolj peč seva toploto že pri samem kurjenju in seveda bolj se vidijo plameni)
- hočemo ogrevano klop ali celo ležišče...

Skratka, stvari na katere je potrebno paziti je kar nekaj. Nujen je posvet s pečarjem, ki bo tudi povedal, kaj je sploh izvedljivo)

Skratka priporočam nakup lončene peči. Ko bom utegnil, bom pa še prilepil kako sliko naše pečke.
peter167 Napisal:Skratka priporočam nakup lončene peči. Ko bom utegnil, bom pa še prilepil kako sliko naše pečke.
Se strinjam s tabo. Zdaj imam v hiši prastaro lončeno peč, ki mi odlično služi tudi zato, ker jo kurim kar dolgo v sezono. Šele v res mrzlih dneh vklopim centralno. Alternativni vir toplote pa moraš imeti, saj se nam je že zgodilo, da smo bili v mrazu 4 dni brez elektrike. Centralna je samevala, peč pa ne.
Beton je za pridne, les za pametne.
Kot sem obljubil, dodajam še slikco naše lončene peči.
Ker ne znam dodat slike direkt, bom dal kar link... pa upam , da se bo kaj videlo...

[Slika: xkw4HfkftGWQXA3T.v.jpg]

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.moj-album.com/slike/9668535/xkw4HfkftGWQXA3T.v.jpg">http://www.moj-album.com/slike/9668535/ ... XA3T.v.jpg</a><!-- m -->
Zanimivo. Ampak povej mi kako bo šlo kuriti, ker vidim da imaš parket oz. laminat po tleh. Drva, žerjavica pa to,... Kako ti gre? Imaš potegnjen zunanji zrak? Ti kdaj zakadi v prostor?
Lončene peči imajo veliko akumulacijo. Zato kljub temu da je na zunaj skoraj hladna, je kurišče še vedno toplo, zato se pri kurjenju ne kadi. Kadi ti lahko le v primeru nizkega zračnega tlaka , premajhnega dimnika, ob hladnem kurjenju. S svojo sem letos ogreval hišo do teden dni nazaj, ko je res "stisnilo". Poraba zelo majhna, priporočam pazljivo kurjenje, ker lahko pride do "vzbuha" Pepela ob normalnih drveh skoraj ni (očistiš vsakih 10 dni 2 litra pepela). Za prehodna obdobja super stvar, pogrel bi spodnjo etažo tudi v teh dneh ko je -21. Naj zmanjka elektrike, se zgodi karkoli, brez ogrevanja s tako pečko ne ostaneš. Priporočam premišljeno postavitev, ker se lahko zgodi, da je potem v prostoru 30 stopinj,
kremenckov ata Napisal:Lončene peči imajo veliko akumulacijo. Zato kljub temu da je na zunaj skoraj hladna, je kurišče še vedno toplo, zato se pri kurjenju ne kadi. Kadi ti lahko le v primeru nizkega zračnega tlaka , premajhnega dimnika, ob hladnem kurjenju. S svojo sem letos ogreval hišo do teden dni nazaj, ko je res "stisnilo". Poraba zelo majhna, priporočam pazljivo kurjenje, ker lahko pride do "vzbuha" Pepela ob normalnih drveh skoraj ni (očistiš vsakih 10 dni 2 litra pepela). Za prehodna obdobja super stvar, pogrel bi spodnjo etažo tudi v teh dneh ko je -21. Naj zmanjka elektrike, se zgodi karkoli, brez ogrevanja s tako pečko ne ostaneš. Priporočam premišljeno postavitev, ker se lahko zgodi, da je potem v prostoru 30 stopinj,

Kaj pomeni to premišljena postavitev? Na kaj moram paziti? Ali ne drži logika, da manjša kot je manj segreva?
Jaz bi samo dodala našo izkušnjo s lončeno pečjo: Mojadva sta jo kupila 12 let nazaj skupaj s hišo ... torej je peč danes stara že skoraj 50 let in še danes nas celo zimo greje. Peč ni velika in ima malo kurišče, tako da kruha res ne moremo spečt v njej, a ima debele stene in če jo popoldne enkrat zakuriš, pred spanjem dodaš kako poleno in je zjutraj še vedno lepo topla. Je pa pomoje pomembno glede postavitve to, da je čim bolj sredi hiše in da paziš kateri prostori so v zgornjem nadstropju poleg dimnika (da ni kaka shramba in to). Moja dva jo imata v dnevni sobi z zadnje strani pa meji na vežo in stopniše, zgoraj pa tudi na stopnišče in spalnico. No pa ker peč zaradi finega občutka in duha po lesu laufa celo mrzlo sezono, so radiatorji v teh prostorih non-stop zaprti. Cntralno imata samo zaradi ogrevanja kopalnice pa še dveh sob, ki sta čisto na drugem koncu hiše ... in ja se je že zgodilo, da je sredi najhujšega mraza zaradi žledu po kablih šla elektrika za cel dan, samo mi smo bili pa v kratkih rokavih pri naših ... ko bom imela svojo hiško, bo notri gotovo lončena pečka!!!
Več glav, več ve ...
Tudi midva imava lončeno toplozračno peč (Fujan).
Ogreva celoten bivalni prostor (cca 70m2) in galerijo (zgoraj je 4-5 stopinj topleje); ker niso še vsa notranja vrata montirana, pa praktično ogreva še preostale prostore v pritličju (skupno torej cca 140m2). Thermoray sem uporabljal samo v delovni sobi, predsobi in obeh kopalnicah, da se niso šipe rosile.

Glede kurjenja pa še malo eksperimentiram in se učim. :oops:
Če je peč hladna, naj bi najprej na full zakuril cca 7kg suhih drv.
Potem se pa naloži polena in postopoma zapre odvod zraka, da začne krožiti po kanalih in segrevati pečnice.
Kadar se daje gor drva, je treba povsem zapreti dovod zraka in potem nič "ven ne butne". Po mojem jaz tudi nekoliko preveč nalagam na peč (ampak kaj, ko je tako luštno gledat :roll: )

Glede svinjarije: napako sem naredil, ker imam tak vložek, ki nima rešetke spodaj, da bi se lepo pepel ven spusti... zato je treba počakati, da dogori do konca in potem se pepel počisti. Te dni je mraz in sva zakurila v soboto dopoldan, pa je danes še vedno dovolj prostora... bova pa verjetno proti večeru počistila in zakurila ponovno (imava še monterje na objektu in hodijo ven-not, zato sva zadnji dve poleni naložila okrog 9h zjutraj).
Priporočljivo je imeti tudi sesalec za pepel (menda v Baubau za okrog 50€), da se tam okrog vrat posesa.

Fotografijo bom pa v Honkamajat album objavil (čeprav je stara), ker sem v soboto naredil še dve zimski fotki.
S kakšnimi drvi kurite lončeno peč, koliko časa ga sušite in kje? Kašna je približna poraba na sezono, če kurite vsak dan?
Ob nakupu sem "podedoval" eno drvarnico starih drv in klad (prevladujeta bukev in hrast).
Sem pa že kuril tudi z orehom, ki se je dobro presušil pod kozolcem (lani septembra smo ga podrli).
Iglavcev ne kurim, ker menda smola ni dobra za v kamin.

Koliko drv gre pa nisem meril.
Bi moral bolj natančno "evidentirati", ker tole res čisto po občutku.
V povprečju dam čez dan cca 3-4x po 2-3 polena (dolžina slabega pol metra in premera cca 12-15cm), za čez noč pa debelejšo klado (20-25cm),ki potem zdrži do jutra.
suligoj Napisal:
kremenckov ata Napisal:Lončene peči imajo veliko akumulacijo. Zato kljub temu da je na zunaj skoraj hladna, je kurišče še vedno toplo, zato se pri kurjenju ne kadi. Kadi ti lahko le v primeru nizkega zračnega tlaka , premajhnega dimnika, ob hladnem kurjenju. S svojo sem letos ogreval hišo do teden dni nazaj, ko je res "stisnilo". Poraba zelo majhna, priporočam pazljivo kurjenje, ker lahko pride do "vzbuha" Pepela ob normalnih drveh skoraj ni (očistiš vsakih 10 dni 2 litra pepela). Za prehodna obdobja super stvar, pogrel bi spodnjo etažo tudi v teh dneh ko je -21. Naj zmanjka elektrike, se zgodi karkoli, brez ogrevanja s tako pečko ne ostaneš. Priporočam premišljeno postavitev, ker se lahko zgodi, da je potem v prostoru 30 stopinj,

Kaj pomeni to premišljena postavitev? Na kaj moram paziti? Ali ne drži logika, da manjša kot je manj segreva?

Toplotna moč lončenih peči ni majhna. Ob primerni "obleki" objekta popolnoma zadovolji potrebi po toploti v prehodnem obdobju. Ker ogreva s sevanjem in krožečim zrakom jo postavimo na mesto v sredino hiše, kjer odseva toploto v pritličje, zgornje nadstropje pa ogreje s kroženjem toplega zraka ob peči in stenah kjer je postavljena.
Nesmiselna je postavitev v majhen prostor, v kot hiše...
Postaviš jo pač tam, kjer imaš speljan dimnik. A ni logično?
Dimnik pa postaviš tja, kjer boš imel peč.
1 2 3
Iskanje po temi