PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Ponikanje meteorne vode

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni !

Imam velik problem z odvodom meteorne vode. Med tem, ko se nekateri bojujete z mankom vode na parceli jo imam sam očitno mnogo preveč. Pri izgradnji kleti, so mi vso drenažo lepo speljali v skupni jašek globok nekje 4 m, iz fi 100 cevi, v en vogal hiše. Drenaža svojo nalogo lepo opravlja. Problem je ilovnata struktura zemlje na tem koncu. Ob sedajšnjih nalivih se je nivo podtalnice začel dvigovati, znotraj "zbiralnika" vode iz drenaže pa je kot nekak izvir vode, ki se s pomočjo dežja začne dvigovati preko drenažnih cevi in jih zalije. Ker je tako hiša kot plovec v lavorju, sem imel danes poplavo v kleti. Hudič je, ker imam v kleti že vse položeno ( talno in estrihe ), zato nujno potrebujem dolgoročnejšo rešitev.
Žal trenutno nimamo niti urejene kanalizacije, kamor bi lahko speljal višek meteorne vode. Kdaj bo, nimam pojma. Zatorej bi rad rešitev, še predno se kdo na občini slučajno spomni in pomisli na izgradnjo le te vnašem koncu.
Gre za območje v okolici Škofje Loke...

Zahvaljujem se za morebitne odgovore v upanju po ugodni rešitvi !

Lp
Meteorno vodo je prepovedano speljati v kanalizacijo, zato moraš rešitev (z bagrom) poiskati sam.
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
Logično je, da s tem ko sem mislil kanalizacijo pomeni, da z njo vzporedno pride ločeno tudi meteorna voda.
Bager je verjetno slaba možnost, ker ni kam speljati. Druge možnosti je treba najti.

Lp
mi smo tudi na ilovici in smo vodo speljali v cev in na travnik. voda mora nekam iti - v luknjo ali pa naprej. druge moznosti ne vidim. kako imajo sosedje urejeno?
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
Sem ob solastniški cesti, ki jo imam v lasti s še nekaj solastniki, ki so jo udarniško gradili pred 30-imi leti. V njej so položene cevi za meteorno vodo nekje na globini 2 m. Problem je v tem, da sem sam še globlje s kletjo, nekje na 2.70m, je drenaža. Tu imam iz cisterne v katero priteka voda s strehe višek speljan v kanal pod cesto ( prebijanje ). Tu kjer sem postavil hišo je bil sadovnjak, zraven mene je stara hiša, ki je hidroizolirana več kot slabo, kot je bilo v tistih časih možno, tako da tudi zamaka. Od mene naslednja parcela je prosta. Lahko bi skopal in položil cevi proti glavni cesti ( cca 40-50 m ) in se kar priklopil na tamkajšnjo cev, vendar v to možnost ne verjamem. Preveč sosedov meji. Razmišljal sem o vrtini, ki je draga kot pes, če bi mogoče uspel prebiti plast ilovice, da bi mi požiralo. Skratka zelo specifičen problem, ravno pravšen za geologa. Jutri se bom slišal z enim, ki je v tem našem koncu že vrtal, mogoče mi lahko pomaga.

Lp
Enak problem imam (bom imel) tudi sam. Klet bo v ilovici, ta pa je nepropustna. Sedaj je šele gradbena jama, v katero se je ob zadnjih deževjih nateklo kar nekaj vode. Ob predzadnjem deževju sem za hec dal noter potopno črpalko slovenskega proizvajalca, ki deklarirano zmore cca 11m3 na uro, verjetno se z višino pretok zmanjšuje, jo je pa udarniško spraznila v cca parih urah (okrog 3). S tako pumpo, ki je minimalni strošek, elektrike ne porabi preveč (npr. 800W x 3 ure je komaj 2,4 kWh, torej bi šlo par eur na mesec), se lahko komot spravi vodo na višino in v meteorno kanalizacijo. Jaz bi probal najprej to varianto, ker je sorazmerno poceni proti kakšnemu bagru, cevem in kaj vem čemu, da bi videl, koliko te vode sploh je, kaj časovno pomeni (črpalka bi se sproti vklapljala in praznila) praznenjenje in ali je sploh možno.
Kot razumem, je v tvojem primeru potrebno zgolj znižati višino vode, ki ostaja od dežja, te vode pa verjetno ni toliko (ali je?), ker kot razumem, je verjetno klet vkopana v gradbeni jami (ilovici).
Glede vrtine - možno je, da udari kakšen izvirek tudi kontra.

EDIT: kaj prav vidim, da je drenaža 2,7m globoko, meteorna cev pa v cesti 2,0 m globoko? Kako daleč je cesta oz. ali je to tista javna cesta, ki je oddaljena cca 50m?
Podoben problem sem imel (imam) tudi sam. Spomladi smo se preselili v novogradnjo, ki sicer ni podkletena, je pa grajena na čisti ilovici, tudi na 3m je bilo vse pisanih barv - prava za lonce delat...
Skratka, imamo zbiralnik deževnice, čistilno napravo s katere se odpadne vode stekajo v ponikovalni jašek, v katerega doteka tudi višek deževnice.
Ponikovlni jašek smo zgradili tako, da smo skopali cca 15m3 jamo, jo zasuli z rečnimi kroglami, na sredini pa je fi100x200 velika plastična perforirana cev.
Po prvem dežju se je pokazalo, da smo v bistvu skopali en velik bazen, kajti čez poletje je po mesecu dni brez dežja voda stala na praktično enakem nivoju.
Problem je bil, da je torej ponikovalni jašek bil skoz poln, zemlja okorog njega skoz močvirnata, pa še sosednja hiša je cca 15m oddaljena.
Edina rešitev je bila v potopni črpalki. Še pred kratkim sem to delal vsake toliko časa na roke, vendar mi ni bilo prijetno, če so me gledali sosedi, pa še vse sem namočil okrog, ker sem naenkrat spumpal nekaj m3 vode... Sreča je edino, da smo na rahlem hribu in voda lepo odteka mimo hiš po hribu navzdol.
No sedaj sem stvar "avtomatiziral" tako, da sem črpalko s plovcem (ena čisto poceni iz Kalie, mislim da za 30€, 350W) namestil v ponikovalnik, dodal še čaovno uro, da stvar deluje samo ponoči ko je poceni tok in sosedi spijo Wink
Tako je sedaj ponikovalnik v glavnem prazen in se vsako noč sproti po potrebi prazni.
Citat:Tako je sedaj ponikovalnik v glavnem prazen in se vsako noč sproti po potrebi prazni
Verjetno boš dodal še nivojsko stikalo, da se bo pri veliki količini vode črpalka vklopila tudi pri dražji elektriki.
Nimam časa - sem v penziji!
Naj se še jaz priključim tejle temi...
Tudi meni bo ta stvar aktualna spomladi ko začnemo graditi na robu barja.
Sosed že gradi, hišo ima prav tako podkleteno (ilovica od globine 70cm naprej), gradbeno jamo okoli temeljev pa sedaj po tem dežju polno vode. Nivo vode je bil včeraj več kot meter visoko.
Tu pa nastane problem kam z vso to vodo ?
Pacele so majhne, sosedje eden ob drugem, z tretje strani makadamska cesta, tako da rešitev z kakšno drenažo ne pride v poštev (ali pač ? :roll: ).
Vsekakor bomo dali pod zemljo cisterno za hudourno vodo, vendar se vseeno bojim da bodo temelji ves čas pod vodo. Odvajanje vode z črpalko (ko je recimo cisterna polna) je tudi problematična, kam z to vodo...
Celotna klet bo imela dvojno hidroizolacijo, vendar vseeno kaj nam, ki imamo ilovnata tla svetujete ?
Pozdravljeni !

Danes sem govoril z geologom, ki dokaj dobro pozna teren v moji okolici. Vrtali so namreč že kar nekaj vrtin. Pošteno je povedal, da je težko pričakovati karkoli, vendar se već kot 20 m na tem koncu ne vrta. Če bom uspel ali ne je čista loterija. Cena vrtanja je 75 € na m. Za to sem se odločil, ker mi je edina možna varianta. Narediti vrtino, vstaviti notri cev ter jo povezati z drenažnim jaškom. Zelo močno upam, da pridemo do nivoja takega proda, kjer bo požiralo. Tako naj bi jutri najprej bagerist skopal luknjo pod nivo drenaže cca 3,5m -4 m, kjer je še cev jaška, nato pa bi zavrtali cev do globine 15m -20 m ter obe zadevi povezali med sabo. Če bi se t izkazalo za zmagovalni dobitek, bi bil najsrečnejši človek. Nekateri ne pravijo zaman, voda ni dobra niti v kolenu :evil: ...

LP
Pozdrav !

Sestava zemlje v Svetem Duhu pri Škofji Loki mi je vsaj v mojem primeru povzročila marsi kateri sivi las ali kakšno leto življenja manj. Izvrtali so mi vrtino 41 m globoko. Tako čiste gline, kot je pod mano, brez najmanjše primesi kamenja, ne vidiš zlepa. Šele na 35 m je bila pol metrska plast proda, ki mi je dala neko upanje, da bo vrtina požirala odvečno vodo. Neka ocena izmere pretoka požiranja je po preizkusu nekje 6 dcl na sekundo. V cevi fi 100 cm, za hišo pa se mi nabira podtalnica s hitrostjo 4 dcl na sekundo. Vendar bo tudi ta s količino padavin varirala. Ker imam te cevi v zemlji še nižje od drenažnih cevi se bomo jutri lotili preklopa in povezave z vrtino. Resnično upam, da se bom s tem dokončno rešil najhujših težav s podtalno vodo pri sebi !! Grrrrrrr...

Lp
Citat:Tu pa nastane problem kam z vso to vodo ?
Ko je bila parcela še kmetijska površina je višek meteorne vode (ki ni poniknil v zemljo) nekam tekel. Ohranite dokaze (pričevanja) o tem in stvar koristite naprej. To je od nekdaj pridobljena služnostna pravica in vam jo nekdo drugi zelo težko odpove. Običajno so to obcestni jarki ali jarki na meji med parcelami. V ta isti jarek nadaljuj s spuščanjem viška meteorne vode. Ne smeš ji dodajati uporabljene vode iz gospodinjstva. Tudi če občina zgradi ob cesti meteorno kanalizacijo, imaš pravico brezplačno spuščati vanjo meteorno vodo, če je že prej tekla v obcestni jarek.
Nimam časa - sem v penziji!
Modrookec,
Žerjavar ti je lepo napisal!! Uporabi ta komentar!!

@Grega , kje na barju boš gradil?? Tudi dvojna izolacija ni sigurna, da ne boš (oz. boš imel bazen v hiši ,v kleti) imel vode!!! V podobnih primerih se izdela "Kesonska gradnja" kleti. Pazi, hidrostatični pritisk je zelo problematičen!! (prelistaj forum, smo že debatirali)
Kaj moraš imti klet?? Po PGD-ju??? :evil:
Lep pozdrav
Gradilo se ne bo v Hodošu ali Izoli Big Grin, ampak na Babnogoriški (Lavrica).
Ta predel je osamelec (otok na barju). Že na oko je vidno da je nivo okolice barja nižji za 4 - 5 m.

Ker pa je dimenzija hišice precej majhna 9,8m x 6,3m smo se kljub "tveganju" odločili za klet. (po pravnomočnem gradbenem dovoljenju je klet v načrtih).
Prijatelj ki je zaposlen v gradbeni firmi me je potolažil, da so že delali objekte v sami vodi pa ni bilo nobenega problema. Jaz mu pač ker sem laik na tem področju verjamem na besedo, vendar slišim čedalje več zgodb o vdorih vode v kleti.

Kaj je pa "kesonska gradnja kleti" se mi pa tudi sanja ne, kaj bi to bilo kljub iskanju po netu.

Moja čedalje večja skrb pa je, kako klet pravilno izdelati , ne da bi se stroški enormno povečali....
Grega70,
Big Grin vidiš, saj ni tako težko napisat kje gradi/od kod prihajaš! Smile
Ja, bi se strinjal s tvojim kolegom; a tu je ševeliko detajlov, ki jih je potrebno pred samim takšnim začetkom dodelat. Kar povprašaj ga za njih.
O "kesonu/ski gradnji" smo tudi debatirali tu na forumu.
Modra za lažji komentar in kakšen nasvet prilimaj, kaj ti je napisal "projektant" ali "OVP Gr. konstrukcij".
Glede povečanja stroškov, si je bolje pred začetkom narediti plan, ker potem, v kolikor šparaš, boš saniral že narejeno!! Pomeni dvojne stroške!! Tu se zamisli, kaj pomeni : .....ne da bi se stroški enormno povečali...kot si napisal!!!!
Lep pozdrav
1 2
Iskanje po temi