Objave: 15
Teme: 7
Ocena:
0
Imamo kotel (Seltron -Optima) na olje in dve veji ogrevanja.Radiatorsko je vezano direkt na peč,talno pa preko 3 potnega mešalnega ventila.Seveda ima vsaka veja svojo črpalko.Sedaj me pa zanima kako izvesti regulacijo talnega ogrevanja-talno obratuje na 30 stopinj,radiatorji pa na 60.V mislih imam motor za mešalni ventil vezan na naležni termostat-pri temperaturi nad 30 stopinj bi motor zaprl mešalnega,ko bi pa padlo pod trideset pa bi ga zopet odprl.Za varovanje talnega sistema bi pa črpalko za talno vezal preko drugega naležnega termostata,kateri bi pri temperaturi nad 35-40 stopin to črpalko ugasnil.Nn peči imam osnovno avtomatiko,pa nebi rad kupoval še dodatne avtomatike za talno ogrevanje.Prosim za mnenja in predloge !
Objave: 151
Teme: 6
Ocena:
0
Nisem strokovnjak za te reči, vendar takega sistema ne bi krmilil z naležnimi termostati. Delovalo sicer bo, vprašanje pa kako. Vsekakor prednosti talnega ogrevanja ne bodo izkoriščene ustrezno, pa tudi prihranki bodo manjši. Če si zgradil tak sistem, dodaj na koncu še ustrezno avtomatiko.
LP.
Objave: 384
Teme: 21
Ocena:
0
Talno se načeloma tudi samo regulira (če je pravilno dimenzionirano).
Če bi jaz imel talno in radiatorje bi imel naslednjo regulacijo:
1. Talno ročno vklopim oktobra in izklopim aprila in dela non-stop na zelo nizki temperaturi (površina cca. 22-24C). Črpalka se izklopi ko je vhod-izhod<1C. To pomeni, da če bo toplo v prostoru, talno ne bo oddajalo toploto => poraba = 0. Če bo pa mrzlo, bo zaradi temperaturne razlike (na primer tla = 24, prostor=20) poraba energije > 0
2. Radiatorje na termostat.
LP
Toni
Objave: 71
Teme: 10
Ocena:
0
bom kar tukaj vprašal
Zanima me kakšno regulacijo talnega ogrevanja mi svetujete zanima me za mešalno grupo ali naj bo vremensko vodena ali navadna termostatska in kako izvesti da bom imel v posameznih prostorih različne temperature a to samo s pretoki ali naj uporabim termostate in el. pogone?
hvala
Objave: 4
Teme: 0
Ocena:
0
vse tezave bos resil z seltronovo avtomatiko D20 ali starejsi model D10, lahko kupis komplet preko interneta in prisparas se 5%, dobis sobno enoto vsa tipala tudi zunanjega ki je zelo pomemben in motorne pogone za mesalne ventile
alas d.o.o.
Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
edina regulacija, ki pri talnem šteje je dobra vremensko vodena avtomatika... vse ostalo so zasilne rešitve
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Ocena:
0
In kašen razdelilec mi svetujete komplet s črpalko in mešalnim ventilom?
Objave: 910
Teme: 12
Ocena:
0
Če rabiš samo regulacijo talnega ti bo dovolj PROMATIC CMP25, drugače posezi za D20.
Sprobal vse, tako da zadeva deluje kot bi morala, je draga igrača, samo res lepo deluje. Problem talnega je velika vztrajnost in brez ustrezne regulacije ni nikoli to to...
p.s. d20 ti bo v tem primeru krmilil še drugo krog..
l.p. Jože
Objave: 15
Teme: 7
Ocena:
0
POZDRAVLJENI
Bom malo dopolnil situacijo-radiatorje imam opremljene z termostatskimi glavami,talno gretje posameznih prostorov reguliram z sobnimi termostati in elektro ventili v razdelilni omari .Razne avtomatike mi ne pridejo v poštev,ker se nastavlja skupna tempetatura prostora-jaz pa hočem regulacijo vsakega prostora posebaj(to imam že zvezano par dni in deluje VR)Nimam pa še povezanega motorja za mešalni ventil-kot sem zgoraj opisal-da bi imel lahko vključeno radiatorsko in talno ogrevanje istočasno.Torej zanima me kako deluje regulacija voda samo za talno gretje z mešalnim ventilom in naležnim termostatom(zgoraj opisano)-če je seveda kdo to varijanto že poskusil.
Objave: 41
Teme: 0
Ocena:
0
Tema je že malenkost starejša ampak vseeno, za tiste , ki bodo rabili informacije.
Za funkcionalno najbolšo izvedbo talnega ogrevanja je potrebna posebna mešalna veja za prpravo tople vode za talno s tripotnim mešalnim ventilom, s pumpo in seveda z regulatorjem, el. pogonom, termostatom in zunanjim tipalom na severni strani objekta-v senci. S tem imamo pripravljeno primerno temperaturo ob vsakem vremenu. Dobr je pa met tud kretnico med razdelilcem in pečjo in pa pumpa med kretnico in pečjo, če jo seveda ni že v peči.
Naslednje je individualna regulacija za vsak prostor posebej, torej sobni termostati in pogoni na razdelilcu za talno ogrevanje, tukaj pa je še ena posebna malenkost, ki pa veliko prihrani- posebna letvica, ki ugasne pumpo za talno ogrevanje kadar ni potrebe po ogrevanju, kadar se vsi ventili zaprejo.
In še nekaj, elektronska pumpa, ki samodejno zmanjša svoje vrtljaje, kadar se ventili zapirajo-prihrani energijo.
Pri taki izvedbi talnega ogrevanja je v prostoru primerno toplo in regulacija je iz izkušenj odlična. reklama
Lep pozdrav!
Objave: 496
Teme: 9
Ocena:
0
Pozdravljeni
Jaz imam podobno napeljavo in govorim iz lastne izkušnje.To je odlična kombinacija:talno plus radiatorji.Regulacija pa takole:v talno gre voda skozi mešalni ventil in ima svojo črpalko,cirkulacija je od jeseni do pomladi non stop,temperatura vode pa okrog 23C(če je hladnejše obdobje malo več,če je pa topleje,pa malo manj,21C-25C).Za sobno temperaturo pa skrbijo radiatorji z termostatnimi ventili.Sobna temperatura ne niha in je v okviru 1C. Z reduciranjem toplote(nočno dnevno)pa pri izolirani hiši ni vidnega prihranka.
Ocena:
0
Bom kar tukaj vprašal!
Inštalater mi je predlagal tako vezavo za talno in radjatorje(lojtra+radjator).
Zanima me a je dovolj samo ena črpalka v kurilnici?
V omarici ki bi bila v pritličju pa bi potem bil samo mešalni ventil in razdelilec?
[url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")shraniunichr("46")si/?3A/Si/20TUoghr/talnounichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")shraniunichr("46")si/t/3A/Si/20TUoghr/talnounichr("46")jpg[/img][/url]
Jaz sem predlagal drugačno vezavo pa je rekel da ni potrebe po dveh črpalkah!
[url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")shraniunichr("46")si/?2c/bC/3UHA0KLk/talno2unichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")shraniunichr("46")si/t/2c/bC/3UHA0KLk/talno2unichr("46")jpg[/img][/url]
Kakšno vezavo mi svetujete?
A bo prva vezava delala prav tako dobro?
lp