Objave: 1673
Teme: 129
Ocena:
0
Na moje zemljišče, ki je (hvala bogu) zelo veliko, meji kmetijsko zemljišče, katerega lastnik je Sklad kmetijskih zemljišč Slovenije.
To zemljišče je zakupil sosed, ki ga sicer kosi, sicer pa na njem zažiga vse vrste odpadkov (če bi bili samo biološki, me ne bi tako motilo, čeprav je kurjenje prepovedano), čeprav ima možnosti odlaganja v bližnje zabojnike. Pri zažiganju se dviga gost dim daleč po okolici, ki tako smrdi, da ne moremo zračiti, kaj šele zunaj sušiti perila. Na zemljišče je začel odlagati tudi veje, travo, zemljo, ruševine (renovira hišo), skratka vse živo. Iz tega je nastal kot neki bojni zid, ki se bo slej ko prej zrušil v potok ali na mojo stran. Klicala sem na Sklad in jih obvestila o nevestnem ravnanju z zemljiščem. Gospod je povedal, da oni nimajo nič s tem in naj kar pokličem inšpekcijo.
Zanima me sledeče: kdaj klicati inšpekcijo - ko zažiga ali ne? Ali oni pridejo takoj? Kaj pa, če kuri npr. v nedeljo ali soboto zvečer? Je pristojna policija? Je imel že kdo podoben problem - kako ste ukrepali?
Hvala.
Dnevi so sadeži in naša vloga je, da jih užijemo.
(Jean Giono, 1895--1970)
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
1. pridobi kak slikovni in video dokaz če se hočeš iti birokratske težave.
2. najprej obvesti soseda (lahko tudi anonimno, če se mu ne nbi rada zamerila) da se ti njegovo početje ne zdi pametno. Če bo kljub temu nadaljeval pa mogoče res kakšna inšpekcija?
3.Si ti edina soseda ki ga sosedovo početje moti? če so tudi drugi, potem mu "skupinsko povejte" da vam njegovo početje ni všeč.
Kot vem je odlaganje gradbenih odpadkov prepovedano, za veje, travo in zemljo pa bo najbrž našel izgovor
Sonce naj sveti vsak dan!
Objave: 1673
Teme: 129
Ocena:
0
S temi ljudmi se ne da pogovarjat. Verjemi, da bi se, a ne gre.
Hiše tod naokoli niso tako skupaj, tako da najbolj moti mene, še posebej zato, ker meji na mojo zemljo. Zgleda bo res treba ukrepat ...
Dnevi so sadeži in naša vloga je, da jih užijemo.
(Jean Giono, 1895--1970)
Objave: 1615
Teme: 72
Ocena:
0
Jaz bi pa na tvojem mestu počakala na pomlad......čas sušenja perila zunaj je mimo, ravno tako zračenje hiše cel dan tudi.
Probaj se z možakarjem pomenit, da sicer s samim kurjenjem ni nič narobe, naj pa proba to početi ob zgodnjih jutranjih urah, ko se dviga zračni pritisk....in dim bo šel direktno navzgor, namesto, da se bo širil po okolici
Če praviš, da se z njim ne da nič pomenit...torej je malo čudaški....pomisli, kaj bo šele takrat zažigal in kje, ko bo ugotovil, da si ga "na potihem" prijavila....čudežno se bo prestavil čisto do tvoje parcele, čudežno bo zažigal le takrat, ko bo pihal veter v tvojo smer, čudežno bo našel kar veliko smrdečega polivinila, gum,.....Kaj mu pa policija lahko sploh naredi? izda nalog za.....?? Prepoved kurjenja v naravi ni celo leto, ampak je ponavadi v sušnih in vetrovnih obdobjih.....Ravno tako inšpektor.....kaj pa mu lahko napiše? Naj odstrani tiste ruševine?? Jah, možakr mu lahko natvezi, da si je tam uredil začasno deponijo..pa spet ne bo bič..ustno se bo obvezal, da jih bo odstranil....in tako v nedogled....tebi po pa še vedno smrdelo.....
torej, spomladi lepo do soseda, malo kaj o gradbeništvu reči, o lepem vremenu...potem pa še malo o kurjenju....
V sosednji vasi možakar v svoji centralni kurjavi oz. peči kuri švelerje.....to bi moral nekdo enkrat videt......kot bi bruhal vulkan....
Objave: 28
Teme: 2
Ocena:
0
s55ra, kako se je razpletla tvoja zgodba z zakupnikom Sklada?
Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov (SKZG) ima kar razdelane kriterije kaj se sme in ne na zemljiščih v zakupu:
SPLOŠNI POGOJI ZAKUPA SKZG
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.s-kzg.si/static/uploaded/htmlarea/slike/pogoji_zakupa_2011.pdf">http://www.s-kzg.si/static/uploaded/htm ... a_2011.pdf</a><!-- m -->
Uredba o podrobnejših merilih za presojo, ali obdelovalec ravna kot dober gospodar
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.uradni-list.si/_pdf/2002/Ur/u2002081.pdf">http://www.uradni-list.si/_pdf/2002/Ur/u2002081.pdf</a><!-- m -->
Ena izmed sankcij je tudi odpoved zakupne pogodbe!
Zato ni razloga, da ne bi poklicala inšpektorja za okolje, ki vrši kontrolo nad zemljišči SKZG - zato vendar so ...
Objave: 1044
Teme: 5
Ocena:
0
Treba je dat prijavo na kmetijsko inšpekcijo, pa opiši kaj vse kuri po tvoje, da obvestijo še morebitno okoljsko, če so kakšne nevarne snovi zraven. SKZG ne bo naredil nič, šele ko bo kaka odločba inšpekcije morda. Je pa problem, ker ga morajo dobit pri kurjenju, sicer če kuri zdaj, ko je požarna ogroženost se lahk obvesti tudi policijo in gasilce. Sicer je tudi odlaganje gradbenih materialov in smeti na kmetijsko zemljišče nedopustno, organske odpadke kot veje in zemljino pa u bistvu lahk odlagaš in ti kej velik ne morejo.
Objave: 28
Teme: 2
Ocena:
0
Gotovo lahko takega zakupnika sankcionirajo, če kuri stvari, ki niso biološke in niso zrasle (trava, veje ...) na zemljišču, ki ga ima v zakupu in jih z drugih zemljišč nosi na Skladovo. Ostanki plastike, konzerv ipd na takšnih pogoriščih ostanejo, tudi sicer "nenaravne" stvari ponavadi ne zgorijo čisto do konca. Poleg tega je lahko ne glede na požarno ogroženost takšno kurjenje zgolj občasno, ne pa tedenska dejavnost.
Glede gradbenih odpadkov pa sploh ni dvoma, da ne smejo biti na kmetijskem zemljišču - kar nekaj členov "Splošnih pogojev zakupa SKZG" tak zakupnik krši, skoraj vsi pa so zreli za odpoved zakupne pogodbe!
24. člen ureja delo inšpekcije na zemljiščih SKZG:
ZAKON O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O KMETIJSKIH ZEMLJIŠČIH (ZKZ-C)
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.uradni-list.si/1/content?id=103972">http://www.uradni-list.si/1/content?id=103972</a><!-- m -->
Zakonska podlaga je, ostalo je odvisno od angažiranja posameznega inšpektorja. Glede na reze v državni upravi si ti več ne morejo dovoliti, da bi bili preveč "komot".
Če boš imela kak dokaz (fotografijo, video posnetek) toliko bolje zate in lažje za inšpetorja.