PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Talno gretje težave

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Komaj smo zalaufali talno gretje in TČ, pa so že problemi.
Preden kontaktiram mojstre bi rad še kako mnenje.

Opis sistema
TČ DAikin altherma poganja vodo za talno gretje.
Talno gretje je razdeljeno na dve omarici, ki sta v isti etaži. Ogreva se cca 125 m2. V prvi omarici, ki je bliže kotlovnici je 10 vej, v bolj oddaljeni pa 3 veje. Problem je v tem, da v tej prvi omarici praktično ni pretoka skozi veje talnega gretja. Pretočne ventile sem odprl do konca, vendar je pretok praktično malo nad nič.
V drugi, bolj oddaljeni omarici stvar deluje normalno. V kolikor zaprem pretok v bolj oddaljeni omarici, vrže vse skupaj ven in javi napako premajhen pretok. Ali je možno, da je vgrajena pumpa v sami TČ prešibka za obstoječo konfiguracijo?
Ostali možni vzroki? Sprobal sem že vse pa vedno isto.

Naj povem, da je dvižni vod skupen in se že v kurilnici razcepi na dve omarici. Prva omarica je praktično 2-3 m za črpalko, druga, kjer pretok deluje pa cca 15 m.
Ste odzračili veje?
tomice Napisal:Ste odzračili veje?
Ja, če odvijem ventilčke na lončkih omarici, kjer ni pretoka, priteče ven voda.
Kolikšna je dolžina vej na prvi in kolikšna na drugi omarici?
tomice Napisal:Kolikšna je dolžina vej na prvi in kolikšna na drugi omarici?

Čisto točno ne vem, ampak so nekje tam med 80 in 100. V drugi bolj oddaljeni je tudi kaka krajša vmes. Ampak to ni fora po mojem.

Čudno mi je, da če zaprem pretok na tej bolj oddaljeni omarici se vse skupaj ustavi, vrže ven črpalko in javi napako premajhen pretok.
Kot da bi bil razdelilec na bližnji omarici "zamašen".
ali imaš topometre na razdelilicih za talno gretje, da vidiš vodo, si odzračil, kakšne barve voda teče ven?

lp

Janez
Verjetno imaš zaprte ventile pod merilci pretoka. Črpalka od Altherme pa lahko poganja še veliko več, kot samo to.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
telmos Napisal:Verjetno imaš zaprte ventile pod merilci pretoka. Črpalka od Altherme pa lahko poganja še veliko več, kot samo to.
Tudi ta spodnji ventili so odprti do konca. V glavnem igla, ki jo z ventilom dviguješ je dvignjena do vrha.
Mater se mi že prova meša.
Narobe. Igla in pokazatelj morata navzdol. Nekateri imajo dvojno regulacijo. nastavitev pretoka in zapiranje. Poglej malo v navodila, ki so navadno priložena, drugače pa nazaj v trgovino in poglej, kaj so od znotraj z ventilom dogaja, ko ga vrtiš. Pusti jih vsaj na sredini :wink:
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
telmos Napisal:Narobe. Igla in pokazatelj morata navzdol. Nekateri imajo dvojno regulacijo. nastavitev pretoka in zapiranje. Poglej malo v navodila, ki so navadno priložena, drugače pa nazaj v trgovino in poglej, kaj so od znotraj z ventilom dogaja, ko ga vrtiš. Pusti jih vsaj na sredini :wink:

Ampak če gre igla navzdol se sodeč po znaku na pokrovčku (-) zapira.
Občutek imam, da zadeva ni dovolj odzračena.

Spodaj prilagam dve sličici. Na prvi je omarica z razdelilci, na drugi pa
merilec pretoka od blizu, kjer je prav videti mehurčke in še zarošen je.
Kako to pravilno odzračit?

[img]httpunichr("58")//farm3unichr("46")staticunichr("46")flickrunichr("46")com/2641/4032218805_0c726bc10e_ounichr("46")jpg[/img]

[img]httpunichr("58")//farm4unichr("46")staticunichr("46")flickrunichr("46")com/3501/4032219001_793b573fd1_ounichr("46")jpg[/img]
alpek Napisal:
telmos Napisal:Narobe. Igla in pokazatelj morata navzdol. Nekateri imajo dvojno regulacijo. nastavitev pretoka in zapiranje. Poglej malo v navodila, ki so navadno priložena, drugače pa nazaj v trgovino in poglej, kaj so od znotraj z ventilom dogaja, ko ga vrtiš. Pusti jih vsaj na sredini :wink:

Ampak če gre igla navzdol se sodeč po znaku na pokrovčku (-) zapira.

No, evo Telmos mi je dal misliti. ŠE enkrat sem šel odvit pokazatelje in začuda zaslišal šumenje.
In?
Se je čez noč začelo kaj segrevati?
Če kuriš prvo sezono, bo kar nekaj časa trajalo, da odzračiš v celoti. Malo povečaj pritisk in odpri pretoke na max., dokler slišiš šumenje zadeva ni odzračena.

Sj boš naštudiral :wink:

Lp Andrej
A tele slikce so pred reševanjem problema ali potem?
Ker jaz imam podoben pretok, pa čisto spodobno greje, res pa je da ne morem povečati pretoka.
Kaj pa je sploh glavni faktor, ki vpliva na volumen pretoka?
če bi vedel, ne bi vprašal
1 2 3 4 5 ... 25 Pojdi na stran 
Iskanje po temi