Objave: 2374
Teme: 64
Ocena:
0
Ne poznam primera, da bi nekdo imel težave ker je objekt "znižal" - težave so ponavadi (lahko?!) pri obratnem primeru, ko gre nekdo preveč "v nebo"....
Objave: 250
Teme: 58
Ocena:
0
Bi se strinjal z večino ostalih:
Ne kompliciraj in glede tega ne opozarjaj nikogar, saj ne bo nihče ugotovil, da je objekt nižji - saj inšpektor ne hodi naokoli z napravo za merjenje višine - eventueno bo izmeril dimenzije hiše (stranice).
Noben problem tudi ni, če je hiša nižja - problem bi (lahko) bil le, če bi bila hiša višja.
Pri nižjem objektu je potrebno biti pozoren le glede priključkov oz. meteorne in fekalne kanalizacije, da ne bo pri izvedbi problem zaradi padcev.
Projektant naj popravi projekt v delu, kjer so prikazani priključki, da se nebi potem izvajalec izgovarjal, da ni dobil pravih osnov, če ti bo fekalna voda tekla nazaj proti hiši.
Glede tega, kdo je kriv - je potrebno razčistiti in tu ni dvoma kdo je kriv. Kriv je projektant! Projektant predvidi, na kateri višinski točki bo objekt, geometer nima NIČ s tem! Geometer le prenese projektantove točke na teren. Geometer, ki je izdelal posnetek zemljišča tudi nima nič pri tem, saj on le prikaže zemljišče, s plastnicami prikaže nagib, vriše komunalne priključke,... In on ne more vedeti, kako naj bi objekt prišel, niti ga ne zanima. seveda sedaj projektant vali krivdo na drugega in izkorišča vajino nepoznavanje, da nebi bilo potrebno kaj popravljati. Ne more geometer prikazati višine pred hišo, ki pa je dejansko za hišo - kakšno hišo, če jo pa še ni - on le posname teren takšen kakršen je in pika.
Zahtevaj od projektanta, da popravi, kar je sfalil, ali mu pa ne plačaj zadnejga obroka za projektiranje.
Za objekt tuni ni potreben tehnični pregled tako, da ni panike! največjo škodo lahko narediš le ti, če bi začela okoli (Upravna enota, Občina, Inšpektorat,..) spraševati, kaj sedaj.
LP
Objave: 174
Teme: 8
Ocena:
0
Zdravo,
Precej stara tema, vendar v mojem primeru kar aktualna.
Ko smo načrtovali objekt z arhitektom nismo bili pozorni na nulto točko in smo kar določili najvišjo točko na parceli... Sedaj, ko pa pričenjamo z gradnjo pa vidim, da je ta točka kot višina zadnjega tlaka prenizko. Nulta točka bi bila v mojem primeru višina nasutja, nato pa sledi še plošča, izolacija, estrih, tlak, tako, da bo končni tlak višji kakšnih 40 - 50 cm, od predvidene nulte točke v načrtu...
Sedaj me zanima ali lahko imam kakšne probleme v primeru, da me nekdo prijavi ali ko se bo vrisal objekt v ZK? Vem, da obstaja sprememba gradbenega dovoljenje, vendar ne bi rad imel dodatnih stroškov in spet birokracije...
Zanima me predvsem to ali ste se vi pri gradnji povsem držali nulte točke, kot končnega tlaka?
Objave: 7354
Teme: 20
Ocena:
4
Mislim, da se za 50cm ne rabis obremenjevat, oz. se iti dodatne papirologije.
Sam sem dobrih 5cm pod nulto tocko, zato pa na strehi ca. 10cm visji zaradi vec izolacije.
Objave: 449
Teme: 26
Ocena:
0
Če je bodoči objekt na poplavnem območju, je dobro imet hišo nad terenom...
Zgolj moje mnenje.
Objave: 174
Teme: 8
Ocena:
0
To že ja, seveda.
V mojem primeru je problem, da se ne bom držal nulte točke predvidene v načrtu.
Zanima me ali ste si vi povsem držali predvidenih nultih točk ali ste višino določili na gradbišču, po takratnem občutku.
Lp