Objave: 21
Teme: 5
Ocena:
0
Lep pozdrav!
Na objekt tlorisa 6,2 m x 5 m in višine do kapa 3m, zidanega s siporexom, želim montirati lesene letve recimo dim. 4x5 cm vodoravno z razmikom, ki bi služile kot fasada.
Zanima me kako bi le-te pritrdil na zid, ali obstajajo kakšne konzole?
Objave: 20
Teme: 0
Ocena:
0
Pozdravljen!
tudi sam bom delal podobni objekt, pritrjevanje v siporeks je tako tako odvisno koliko ga obremeniš in kako...sam sem razmišljal da ko bi zidal že vstavljam sidro ali pa kar preboj skozi siporeks navojna palica na oni strani pogrezeno in pokitano...dobijo se pa tudi malo boljši vložki...samo ne vem kje??
ti objekt že stoji??
lp.
Objave: 8403
Teme: 30
Ocena:
1
FANTA MAL USTAVITA KONJE!
Neposredno na siporex se lesena fasada pač ne daje. Sploh ne, če bodo letvice v razmaku, tako, da bo lahko dež padal in močil osnovno steno.
Za tako stvar je potrebno narediti ustrezno "PODKONSTRUKCIJO"!.
Prvo kot prvo, je potrebno obstoječo siporex steno nekako "obdelati". Gradbeno lepilo in mrežica je najman, kar je potrebno. Fino je - ker se vse skupaj ne bo videlo - da se to površino prebarva z fasadno vodo odbojno barvo.
Ker želiš imeti fasadne letve vodoravno ????, boš moral vsaj na vsakih 60 cm najprej v vertikalni smeri na steno pritrditi leseno ali kovinsko letev. V to letev boš v drugi fazi pritrjeval fasadne "letvice".
Da pa bi za vsako letev vijačil konzole, pa ni variante.
Prvič boš bankrotiral pri ceni konzol in vijakov, drugič pa bo vse skupaj tako vegasto, da ne bo ničemur podobno.
Ocena:
0
Spoštovana !
Vesel sem, da je moja zamisel naletela na odziv pri vaju, hvala tudi m-a-r-t-i-n,
za sporočilo, predlagam pa, da po načelu več ljudi več ve nadaljujemo s to temo.
Glede na to, da ste me "papez46", opozorili, da lahko pride do zamakanja vode in
tudi nakazali rešitev, imam glede pritrjevanja letev zamisel, da bi na tleh napravil
jekleno konzolo, privijačil nanjo letve "odzadaj" in potem vse skupaj, recimo za celo
steno montiral na objekt.
Med omenjenim objektom in obstoječo stanovanjsko hišo postavljamo tudi nadstrešek, kamor na zgornji okvir, ki bo zakrival minimalni naklon strehe, želim prav tako "masko" vodoravno postavljenih letev z ramikom in bi bilo tako v kotekstu z zgoraj omenjenim objektom!?
p.s.
objekt in nadstrešek čakata na ostrešje.
L.p.
Objave: 1521
Teme: 81
Ocena:
0
Čisto tako mimogrede - kako je to, če v gradbenem dovoljenju nimaš napisane takšne lesene fasade, sedja pa jo želiš - kaj moreš spremenit/popravit, da ni težav z ''inšpekcijo'' in je možno dobit uporabno dovoljenje?
Hvala in lp
Bogdan
Objave: 298
Teme: 6
Ocena:
0
pozdravljeni!
Bom se jaz povedal moje izkusnje. Kar se tice izvedbe lesene fasage je tako, da je potrebno prvo naredit dovolj dobro podkonstrukcijo. Dobro v tem smislu, da je ravnina lepo ravna, dovolj močna podkonstrukcija, in menim da je najboljsa iz macesnovega lesa, ki je lahko slabse kvalitete. Kovinske bi se izogibal, ker je tezje graditi naprej oz, je po moje bolj zamudno, in nic boljse. Ali se polaga horizontalno ali vertikalno je konec koncev cisto vseeno. odlociti se je potrebno kaksen izgled zelite imeti, in potem se to tako naredi. ze narejeni macesnovi profili so v osnovi (ce so prav narejeni) zasnovani zako, da voda lahko hito odtece ce pride do omocitve. Upostevati pa je potrebno tudo morebitno izolacijo, ki pride na ze obstojeci zid,... in se in se in se!
Nekaj vzorcev imam sicer doma vendar jih je tezko takole opisat, in tudi reklame nocem za nikogar delat.
Torej za vec inf na ZS, ali pa si pojdite ogledat kaksno fasado, ki je ze narejena, in boste tam videli kaj vse je potrebno upostevat, predno se lotite česa kar bo potem narobe.
Objave: 121
Teme: 28
Ocena:
0
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.riko-hise.si/pdf/brosura_fasade.pdf">http://www.riko-hise.si/pdf/brosura_fasade.pdf</a><!-- m -->
So detajlni prerezi not.
Ocena:
0
Hvala BaTeMaN za link!
Hm, zadeva res ni enostavna, je pa lepa, mar ne?