PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Centralna peč na drva-možnost nadgradnje?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Živjo.
Obstoječo kombinirano peč z obupno slabim izkoristkom bi rada zamenjala z novo (ali rabljeno) pečjo na drva.
Sem popolni trotl kar se tehnike tiče, zato prosim za pomoč, saj večine izrazov na forumu (kjer se o pečeh debatira) niti ne razumem.
Ogrevalo se bo 120 kv. pritličja in 70kv.mansarde. Če je možno, bi poskusila kupiti takšno peč, ki ima možnost kasnejše nadgradnje na zalogovnik oz. avtomatiko (ali gre to skupaj?).
Dimnik je bil delan l.1990 (ne vem če je to pomembno).
Kako naj začnem? Kaj predlagate? Na kaj moram paziti da ne bom žrtev natega prodajalca?

hvala za potrpljenje in LP!
Za uvod:
Vsak dober mojster, ki priklaplja kurilne naprave bo dober vir informacij glede potrebne moči.
Pri mansardi je za izračun potrebnega dovoda toplote potrebno upoštevati tudi kvaliteto izolacije + okna (streha in tla kot posredno ogrevanje iz spodnjih prostorov).
Splača se razmisliti o takšni peči na biomaso (sekanci, pelete), saj je možno dobiti subvencijo s strani Eko sklada, hkrati pa so izkoristki daleč najboljši. Dobro je razvit tudi sistem dodatkov (zalogovniki, avtomatika).
Pri dimniku je potrebno biti pozoren na to, ali ima vgrajeno nerjavečo cev. Pri teh pečeh so temperature dimnih plinov relativno nizke, kar povzroča ustvarjane kondenza v dimniških tuljavah in posledično prebijanje žlindre navzven (fasada ali notrajnja stena).

Drugače pa priporočam <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.gi-zrmk.si/ensvet.htm">http://www.gi-zrmk.si/ensvet.htm</a><!-- m --> Tu bodo znali marsikaj pojasniti.
Lp, Sparky

P.S.
Ko bom velik bom strokovnjak - zato obupno potrebujem dobre nasvete Wink
a) z "dobrimi mojstri" imam slabe izkušnje... pa vsak predlaga kaj svojega poleg tega da itak totalno skritizira obstoječe stanje.
tole temo sem odprla zato, ker verjamem, da nas je več takih ki o zadevi nimamo pojma in smo lahka tarče za "dobre mojstre".
Torej.
Biomasa/peleti odpade, ker nimamo dovolj prostora, drva pa imamo lahko zložena tudi ob hiši. Poleg tega imamo les (skoraj) doma.

Od tu naprej:
mansarda je dobro izolirana (25cm steklene volne) ter ima nova okna (k=1,1) ter 2 strešni okni (k=1,0).
I have ma PMS and a gun... now - what did you say?
Vsaka taka 'posodobitev' se začne in konča pri financah. Pa začni: koliko ste za posodobitev namenili porabiti ?

Poglej si tudi na:[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")ingeniumunichr("46")si/prometej/indexunichr("46")php?action=forum[/url]
Na to ne znam odgovoriti ker nimam pojma o kakšnih zneskih se govori.
Zato pa me zanimajo okvirne cene in možnosti nadgradnje (zalogovnik, avtomatika) ker sklepam da so cene kar hude in da vsega naenkrat ne bom zmogla... Sad
Glej - čisto po domače ti bom poskusil razložiti, ker tudi sam nisem 'od foha' : če imate lastna drva, se ti splača postaviti uplinjevalno peč na drva, ki stanejo tam od malo manj kot 2000€ pa tja do 6000€. Nekatere od teh imajo seveda v sebi že avtomatiko za polnjenje 'bojlerja' tople vode in pa hranilnika toplote, kateri je ob tem več kot priporočljiv, saj ti hrani toplo vodo med posameznimi kurjenji. Torej je dodatni strošek lahko še avtomatika in pa zalogovnik, ter pač druge instalacijske reči, ki pa se rabijo tako pri cenejši in tudi dražji varianti.
Ob pametni ( beri: malo dražji ) postavitvi lahko tako prav komot ogrevaš tudi z drvmi ( pozimi kuriš/nalagaš recimo 1x na dan), poleti pa ogrevaš toplo vodo zelo poceni brez dodatne investicije v druge vire toplote ( jaz recimo, kurim sedaj na 7 - 9 dni polno peč ).
Torej investicija ni zanemarljiva, vmesne variante pa morajo biti premišljene-torej moraš vedeti, kaj na koncu hočeš.
FranciZ, najlepša hvala, točno tako informacijo sem potrebovala!
Avtomatiko in zalogovnik se lahko dokupi in zmontira kasneje ali je to treba takoj?
Ti ga imaš?
Katero peč imaš potem ti in kolikšen je bil potem znesek investicije?
Jaz imam buderusovo uplinjevalno peč SFV 20, 1500 l zalogovnik vode in posebej 300 l bojler sanitarne vode. Kurilnica je 'iz nule' stala cca 11000€, je pa to paket, kot ga ima kar nekaj uporabnikov, vendar z različnimi pečmi in več ali manj podobnimi zalogovniki. Na forumu je glede tega dosti pisal uporabnik 'Dedalus'-pri njem sem jaz videl podobno zadevo v delovanju.
Vem tudi za kurilnice, v katerih veselo gorijo cenejše uplinjevalne peči-investicije so tam nekoliko manjše ( za razliko v ceni peči ), pa tudi za uporabnike ( recimo moj bratranec ), ki ima cenejšo uplinjevalno peč brez zalogovnika ( orlan ), pa je tudi kar nekaj let zadovoljno kuril. Seveda si bo zaradi izkoristka neporabljene toplote letos omislil zalogovnik. So nekje opisane cenejše uplinjevalne peči dhb ( poišči po forumu in po spletu ), ki jih propagirajo, da lahko delajo brez zalogovnika. Marsikaj je tudi odvisno od načina ogrevanja ( radiatorji, talno, stensko )... Torej, razlike so obširno opisane na forumu, kar si vzemi čas in preberi
Pozdrav,

Če imate drva doma, je smiselno nabavit peč na drva.
Če boste nabavili peč na drva, je zraven smiselno dograditi zalogovnik. Pri vsaki peči na drva je smiselno dodati zalogovnik in pri vsaki peči se da dodati zalogovnik. Če boste kasneje dodali zalogovnik, je tu potrebno opomniti mojstra, da bo tu nekoč dodan zalogovnik, tako se lahko kakšno stvar predvidi in je tako strošđek manjši. Jaz sem ravno včeraj dodal zalogovnik, prej sem kake štiri leta kuril brez. Če bi prej predvidel, bi verjetno porabil kakšno cev manj in strošek bi bil manjši.Samo za informacijo:

Peč imam navadno, ki stane sedaj kakih 1500 do 2000 eurov, zalogovnik z montažo in materjalom ter delom pa me je stal 1800 eurov. S tem, da mi je zalogovnik izdelal nekdo na črno.
Zanima me, a tale tema še živi, da vem opisovati problem? Smile Hvala
Opišeš ga lahko, kaj te muči.
Sicer sem naredil kar novo temo tule:

[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?f=7&t=60604[/url]

Ampak vseeno:

Torej, živimo v stanovanjski hiši in nam trenutno peč počasi "pobira".

Zanima me, ali imate kakšne predloge, kaj svetujete, imate izkušnje z kakšnimi pečmi?
Ogrevamo nekje 100-120m^2 vendar, razen na strehi (8cm), smo brez izolacije.

Peč mora izpolnjevati sledeče:
Dolžina polen: vsaj 52cm
Kurilna moč: 25kW (tako da deluje čim več časa na max)
Brez zalogovnika
Brez bojlerja v peči
Dimnik: priklop zadaj

Po požnosti da ima opcijo da se predela kasneje tudi na pelete.
Cena max 1200€.
Iskanje po temi