Objave: 390
Teme: 12
Ocena:
0
Odvisno kako/koliko tehničen tip si in koliko časa imaš poleg službe. Sam sem bil v podobni dilemi in sem se odločil za Lumarjevo na ključ. Ob moji službi enostavno ne bi mogel "skakati" za vsakim mojstrom, vse skupaj bi se zavelklo in eden glavnih razlogov zakaj montažna (hitra vselitev zaradi predhodne prodaje stanovanja) splava po vodi. Poleg tega pa kar sem videl, je fino da ti notranja dela izvajajo mojstri, ki so že kdaj prej delali montažne hiše in jim to ni nekaj novega. Saj ni neka umetnost, je pa fino če so že prej izkušnje. Seveda je izvedba na ključ kar nekaj dražja - nekateri gradbeniki so mi rekli da bi za enak denar napravil tudi klasično zidano - bi pa trajalo vsaj 2x dlje. Meni ni žal, da sem vzel na ključ - je še toliko drugih stvari okrog hiše za uredit da itak traja par let da vse "v nulo" zrihtaš.
bye
Objave: 946
Teme: 2
Ocena:
0
Seveda se v primeru da ni časa za nadzor, še manj pa izkušenj, prepusti vsa zadeva izvajalcem. Sedaj ali dati izdelati na ključ, ali pa najti posamične izvajalce pa je vprašanje.
Najbolje je, da vam podajo pri lumarju ponudbo za posamezna dela (to je dobro zato da vidite ali vam bo lumar v primeru izdelave hiše do dol. faze podal isto ceno ali bo kaj pribil kar pa je bolj verjetno, po drugi strani pa zaradi same primerjave cen), potem pa še sami dobite ponudbe od 3-4 izvajalcev za zaključna gradbena dela. Lahko poiščete za vsako ''sekcijo'' enega ali pa prepustite da prevzame en izvajalec vsa dela in dobi podizvajalce. V primeru drugega izvajalca, je pozitivno to, da lahko materiale sami izbirate in jih nadzirate kvaliteto le-teh, sami lahko tudi priredite kakšne stvari kot so lokacija odvodov, elektrike, kabelske, ogrevanja, prezračevanja, keramike, parketa, kamna, itd., itd. Vse to pa pri tipskih hiša ne morete določiti (vsaj ne v večini), tudi izvajalec ponavadi išče cenovno najugodnejše material, ki pa v končni fazi škodijo le vam.
Upam da se vam bo izšlo tako kot sami želite.
Lep pozdrav,
Kroket
Objave: 38
Teme: 9
Ocena:
0
In kako ste zadovoljni z celotnim projektom in lumarjem?
Je bilo veliko reklamacij?
Objave: 43
Teme: 6
Ocena:
0
Predvsem je problem ker je med podizvajalci tudi precej šalabajzerjev, oziroma se pri tem preveč špara. Ne poznam Lumarja ampak enega izmed večjih izdelovalcev montažnih hiš pri nas. Poleg tega pa imajo tudi nikakršno svojo kontrolo nad temi podizvajalci in nasploh vodenjem projekta iz strani firme in jim je vse dobro. Tako da moraš met absulutno dobrega svojega nadzornika, pa so klub temu problemi ...
Objave: 390
Teme: 12
Ocena:
0
@kroket:
ponudbe za posamezna dela mislim da ne boš dobil pri nobenem proizvajalcu hiš - kolikor pa sem uspel ugotoviti imajo od 15%-20% svojega pribitka (če pomisliš koliko x 1000EUR to znese, je to kar visok pribitek).
Kar pa se izbire materialov in prilagajanja željam naročnika tiče - tipski projekti so itak samo za dobit občutek kaj se lahko naredi - kar sem se jaz pogovarjal z naročniki montažnih hiš je vsak imel individualni projekt - dejansko pa zaradi tega hiša ni bila bistveno dražja. Z izvajalci pa se itak lahko zmeniš na licu mesta; npr. ko so fantje delali elektro instalacije sem se spomnil da bi imel tudi ožičenje za alarmno napravo. Ni problema - naredijo in dobiš dodatno zaračunano. Bolje kot vse predvidiš v projektu, manj je takšnih "presenečenj" za budžet.
Glede kvalitete izvajalcev pa moram reči da so bili kar OK, noben ni bil idealen (no, majstr za ploščice je res carsko naredil), na splošno bi rekel da nadpovprečno kvalitetno in korektno opravljen posel. Lumar kar pozorno bdi nad delom podizvajalcev, ker dejansko predstavljajo Lumar in če slabo delajo izpade slabo Lumar. Konkretno pri meni se je eden od malarjev skregal z mojim nadzornikom (pa ne glede posla, zaradi nekaj čisto brezveznega), pa ko so na Lumarju slišali kaj se je zgodilo so zahtevali, da ta človek ne dela več na njihovih objektih. Se pa tudi pri njihovih podizvajalcih najde kako "gnilo jajce", pri katerem je treba biti posebej pozoren - saj ko poveš kaj ni v redu se stvari uredijo - daleč najbolje pa je, da imaš pravega nadzornika (kot pri vsaki gradnji - moj ni bil slab, ampak kljub temu sem še sam bil veliko zraven in se je našla še kakšna malenkost za uredit). Pogledano čez vse skupaj sem zadovoljen z njimi.
bye
Objave: 43
Teme: 6
Ocena:
0
Se prav da je Lumar glede tega ok.
Kar pa nebi mogu rečt za enga drugega ponudnika montažnih hiš.
Tam pravzaprav nadzorni od firme zagovarja površno delo podizvajalcev in je poleg tega še sam totalen šalabajzer. Še celo montažerji od firme to neuradno priznavajo.
Tako da .....
Objave: 88
Teme: 27
Ocena:
0
[quote="afternine"]@kroket:
ponudbe za posamezna dela mislim da ne boš dobil pri nobenem proizvajalcu hiš - kolikor pa sem uspel ugotoviti imajo od 15%-20% svojega pribitka (če pomisliš koliko x 1000EUR to znese, je to kar visok pribitek).
Marles ti da.
Objave: 946
Teme: 2
Ocena:
0
Če zahtevaš, potem ti mora dat proizvajalec, ki si želi dobiti delo.
Lep pozdrav,
Kroket
Objave: 8403
Teme: 30
Ocena:
1
Na ključ JA. Na ključ NE!
Precej je odvisno res od investitorja. Česa ima več. Denarja ali časa in tehničnega znanja.
Varianta na ključ:
- v pripravljalnem obdobju zahteva malo več angažmaja investitorja
- definirati je potrebno praktično vse in vsako podrobnost, od konstrukcije, izolacije, oken, kritine, fasade, notrenje obdelave sten, tlakov, elektro instalacij, ogrevanja. Praktično je potrebno vedeti kakšna vtičnica bo, katero stikalo, katera vratna kljuka in tako dalje.
- vse to je sestavni del pogodbe o izvajanju del na ključ.
- bolj, ko je zadeva definirana in dorečena, manj je možnosti za kasnejša nesoglasja.
- fino je angažirati "pametnega" nadzornega. Pa ne zgolj zaradi "performansa", ampak resnično za to, da bo sproti in korektno nadziral izvajanje del. Najboljši so nadzorni, ki jih investitor pozna, ali nadzornega pozna vsaj znanec, ki pozna investitorja. Nadzorni zgolj za denar je slaba opcija. Obstajati mora dobršna mera zaupanja.
- Kvalitetni - solidni izvajalci - dajo kar nekaj na izbiro podizvajalcev. Lumar je eden izmed njih.
- Ena od gornjih navedb je čista demagogija. 15% ali 20% pribitka na delo podizvajalca ali na nabavo materiala, s strani glavnega izvajalca je pravljica. To so "šank pravljice" ponavadi ljudi, ki sploh nimajo pojma, ali pa zaradi tega ali onega ne morejo v takšne špile.
Ključ ne.
Lahko pride nekaj ceneje. Lahko. Ni pa nujno. Zakaj je ceneje? Veliko poti opravi sam investitor, sam se dogovarja o vsem. To vzame kar nekaj časa.
Čas pa je denar. Sedaj je le vprašanje ali s svojim delom lahko financiram delo drugega, ali pa je moj čas bolje "plačan", če sam vse skupaj organiziram in koordiniram.
Iz ene mojih nedavnih izkušenj le končna poanta. Investitor je imel od enega od ponudnikov izdelano ponudbo "na ključ". Končna cena ni bila ravno nizka, je pa res, da je imel tudi precej nadstandardne želje. Predvsem pri obrtniških delih.
Odločil se je za opcijo A+B. Objekt postavi ponudnik, vse ostalo pa je delal v lastni režiji. No ni delal sam - le mojstre in material je sam skupaj zlagal.
IN REZULTAT ?
Časovno je zadeva bila dobre 4 mesece kasneje dokončana, kot je bil predvideni rok v opciji na ključ. Vgrajeval je zelo podobne, če že ne enake materiale in sisteme, kot so bili predvideni v varianti na ključ. Finančni prihranek je na koncu znašal dobra 2,5%. V absolutnem je to pomenilo dobrih 3000E.
Veliko? Malo?
Za 4 mesece je moral podaljšati najemno pogodbo za stanovanje in seveda plačati najemnino. 4x500E = 2000E. Prevozil je kar nekaj poti, porabil kar nekaj časa, in njegovo osnovno delo je malo trpelo. Je recimo tudi malo manj nadur v firmi naredil.
Tudi pri teh "njegovih" izvajalcih se je pripetila kakšna manjša šljamastika.
Na koncu - sedaj ko so skoraj leto dni veselo vseljeni v hiši, pa je mnenje investitorja takšno, da verjetno nikoli več ne bi šel v takšno varianto. Prihranil ni nič, rezultat pri izvedbi je praktišno enak, je pa res in to rad povdari - "Veliko sem se naučil" - no znanje pa itak nima cene.
Torej "na ključ" ja/ne? Ni pravila, vsak se odloči po svojih merilih in po svoji presoji. In vsi se odločijo prav!
Objave: 369
Teme: 18
Ocena:
0
Cena na ključ je (vsaj pri Lumarju) od cca 35000€ dalje --> torej če te pride v "lastni režiji" 15% ceneje, je to dobrih 5000€ razlike, odšteješ 4 mesece časovne razlike, par 100 evrov za bencin, svoje ure in si več ali manj na nuli, da ne računam že živcev... :mrgreen:
Objave: 38
Teme: 9
Ocena:
0
Zdaj ko sem sicer razrešil eno vprašanje, mi še vedno nekaj stvari enostavno ne gre v račun.
Kolikor računam, me hiša + plošča ali klet + papirji + garaža ali nadstrešnica + še kaj pride 200 tisoč EUR. Če prištejem še 30 tisoč za opremo, jebenti, kako zapirate take konstrukcije?
Pa imam lastno stanovanje, pa nekaj prihrankov, in potrebujem cca. 90.000 EUR kredita. Ob tem, da parcela ne stane nič. To pomeni cca. 800 EUR kredita na 15 let. Kako se to izide? Ker eno leto plačevat tak obrok je nekaj, ampak 15 let je pa za znoret dolga doba.