PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Soncni kolektorji - sanitarna voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zadeva je taka. Subvecije za toplotne crpalke za priparvo tople vode se iz leta v leto zmanjsujejo. Sedaj so se sredstva iz fonda toplotnih crpalk preusmerila na pridobivanje toplote za sanirano vodo z soncnimi kolektorji.
Je morda ze smotrna odlocitev ( pod pogojom da imas pravilno lego slemena) sedaj ravno v kolektorjih.
Vemo za varianto skupinske samogradnje, ki jo prireja drzava, kaj pa komercialni ponudniki?
Vedno vec novogradenj videvam prav z implementacijo kolektorjev na stehi.
kaj poreceti vi...se splaca gledano dolgorocno ali ne? Morda kaksni predracuni?
Subvencija drzave naj bi bila 30ksit na 1m2 povrsine kolektorjev.
Po besedah kolega, ki si je lani v okviru samograditeljev naredil kolektorje, je zadeva praktično zastonj! Žrtvuješ le svoj čas in sodelovanje. Stroški materiala pa so približno enaki kot dobiš državne subvencije. In menda zadeva seka...

Predračuni podjetij, ki se sicer s tem ukvarjajo, pa so povsem v drugih finančnih sferah in številke sploh niso primerljive. Sam se bom absolutno odločil za samogradnjo - ko bodo zadeve doma za to zrele...
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.gi-zrmk.si/oddelki/energija/ZRMK_samogradnja.pdf">http://www.gi-zrmk.si/oddelki/energija/ ... radnja.pdf</a><!-- m -->

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.gi-zrmk.si/oddelki/energija/sse.htm">http://www.gi-zrmk.si/oddelki/energija/sse.htm</a><!-- m -->
Kdor ne dela naj vsaj jé!
Več glav...več zelja!
No, evo pa smo jih naredili...sončne kolektorje. Čaka me samo še montaža na strehi in pa povezava do bojlerja.
Izdelal sem 6 kom dim. 0,75x2 m kolektorjev = 1,5m2x6 = 9m2. Upam da bo to dosti glede na to da imam lego hiše malo bolj proti V.
Če koga zanima samogradnja ali pa kako to izgleda me lahko kontaktira na OS...
P.s.: Izgleda pa precej enostavno, na strehi pa vsaj zame - odlično! Še izkoristimo čimveč sonca pa bo!
Več glav...več zelja!
Cestitke, mojster - tako in drugace Big Grin

Imas kaksno pavsalno oceno koliko te je cenovno to prislo in ali si to delal sam ali v organizirani skupini pod okriljem ZRMK-ja?
Buggy Napisal:Cestitke, mojster - tako in drugace Big Grin

Imas kaksno pavsalno oceno koliko te je cenovno to prislo in ali si to delal sam ali v organizirani skupini pod okriljem ZRMK-ja?
Delal sem pod okriljem ZRMK - 6 kolektorjev (all inclusive) razen obrob (delo špenglerja) 210k - se pravi 35k na kolektor. Nabavil sem še boljer 300l in expanzijsko posodo- 185k. Subvencionira (..lo se je letos) 30k na m2 - torej bi dobil 270k nazaj.
Več glav...več zelja!
se pravi topla voda ...zastojn, ce upostevas subvencijo! Bravo
Buggy Napisal:se pravi topla voda ...zastojn, ce upostevas subvencijo! Bravo
Jap, pa še prav fino smo se imeli...delo pa ni preveč zahtevno, delaš po svojih zmožnostih in znanju...kar v redu, pa še dober občutek imaš ker poznaš sistem.
Več glav...več zelja!
Je kaj znano, kdaj začne naslednja grupa?

LP
Vidim da tukaj imate izkušnje pri samogradnji sončnih kolektorjev zato vas sprašujem naslednje: pri kolegu bi v samogradnji naredila ogrevanje vode s kolektorji. Ima že bojler z dvojno spairalo, kupil bi tri kolektorje in skupaj bi zadevo speljala. Jaz imam izkušnje, doma sem si pred 15 leti to že naredil, bratu sem letos pomagal oz. vodil montažo.

Zanima me kako je s subvencijami, ali ti pripada tudi če ne gradiš v organizirani skupini oz. v sklopu z ZRMK. Saj bi vprašalna na ZRMK, vendar sem se spomnil danes pa je sobota.

Hvala in lp
satelitko Napisal:Je kaj znano, kdaj začne naslednja grupa?

LP
Pokliči g. Malovrha na ZRMK - tel: (o1) 2808382 fax: (01) 2808451 ali pošlji mail na: <!-- e --><a href="mailto:matjaz.malovrh@gi-zrmk.si">matjaz.malovrh@gi-zrmk.si</a><!-- e -->
Več glav...več zelja!
mojster Napisal:
Buggy Napisal:Cestitke, mojster - tako in drugace Big Grin

Delal sem pod okriljem ZRMK - 6 kolektorjev (all inclusive) razen obrob (delo špenglerja) 210k - se pravi 35k na kolektor. Nabavil sem še boljer 300l in expanzijsko posodo- 185k. Subvencionira (..lo se je letos) 30k na m2 - torej bi dobil 270k nazaj.

Mojster, čestitam.

Pri Vigmi d.o.o. Jarenina, tel 02 644 90 80, lahko nabavijo tisti, ki jim ni do dela, 200 literski solarni bojler z vakuumskimi cevmi, vse iz rostfraj (nerjaveče) pločevine, podstavek, električni 1500 watni dodatni grelec, sicer nepotreben, senzor za merjenje temperature in nivoja vode, elektronski kontrolnik in magnetni ventil, komplet, za skoraj identični znesek 289.000 sit, sicer brez DDV-ja. Voda v njem vre. Možen ogled.
Upam da boste pri vigmi čimprej postavili svojo stran, da bom preštudiral kaj ponujate. Ne razumem zakaj kombinaciji solarnega in TČ ogrevanja rečete atmsoferski grelniki vode.
Glede električnega grelnika, pravite, če ga rabimo, okej jaz ga ne rabim pozimi, ker imam vročo vodo na drva, torej kaj imam za storiti pozimi pri minus 25, nič ker mi nima kaj zmrznit.
Da komu ni do dela, no ja, mene mika prek ZRMK, samo kako bi to časovno uskladil, nič pa ne napišete če dobim za 289 jurejv tudi vaše delo ?
Da teče vroča voda v pipo , a predvidevate tudi kak mešalni ventil pred pipo ?
Sicer pa mi izgled ni všeč takle bojler s ploščami, tako da se težko odločim.

LP
za vigma Napisal:Upam da boste pri vigmi čimprej postavili svojo stran, da bom preštudiral kaj ponujate. Ne razumem zakaj kombinaciji solarnega in TČ ogrevanja rečete atmsoferski grelniki vode.
Glede električnega grelnika, pravite, če ga rabimo, okej jaz ga ne rabim pozimi, ker imam vročo vodo na drva, torej kaj imam za storiti pozimi pri minus 25, nič ker mi nima kaj zmrznit.
Da komu ni do dela, no ja, mene mika prek ZRMK, samo kako bi to časovno uskladil, nič pa ne napišete če dobim za 289 jurejv tudi vaše delo ?
Da teče vroča voda v pipo , a predvidevate tudi kak mešalni ventil pred pipo ?
Sicer pa mi izgled ni všeč takle bojler s ploščami, tako da se težko odločim.

LP

Upam da boste pri vigmi čimprej postavili svojo stran, da bom preštudiral kaj ponujate. Hvala za predlog. Nekaj se že dela na tem.
Ne razumem zakaj kombinaciji solarnega in TČ ogrevanja rečete atmsoferski grelniki vode. Proizvajalec toplotnih črpalk imenuje toplotne črpalke zrak - voda atmosferski grelniki. Ni ravno najbolj posrečeno. Kombinacija solarnega in TČ ogrevanja za zdaj še nima imena.
Glede električnega grelnika, pravite, če ga rabimo, okej jaz ga ne rabim pozimi, ker imam vročo vodo na drva, torej kaj imam za storiti pozimi pri minus 25, nič ker mi nima kaj zmrznit. Kdor kuri z drvi ne potrebuje niti solarnega grelnika, niti toplotne črpalke. Solarni bojler, kot je zgoraj navedeno, je najvišji dosežek preprostega koriščenja sončne energije, ker sta v njem združena solarni kolektor in rezervoar za vodo v eno celoto. Ničesar drugega ni potrebno. Ne potrebuje ne črpalke, niti elektronike, niti antifriza. Samo eno cev za mrzlo vodo gor in eno za toplo vodo dol. Električni grelec je potreben samo, če je solarni bojler edini vir tople vode, da pozimi dogreje na željeno temperaturo. Ker deluje na principu predgretja, ni nobene bojazni, da bi voda v njem zamrznila, ker je moč vsrkanja toplote takšna, da bo vodo dogrel podnevi za 20 stopinj, če sploh ne bo sonca. Dodana elektronika pa je luksus.
Da komu ni do dela, no ja, mene mika prek ZRMK, samo kako bi to časovno uskladil, nič pa ne napišete če dobim za 289 jurejv tudi vaše delo ? Ne vem, kakšno naše delo je mišljeno. Promocijska cena je tako ugodna, da je enaka materialnim stroškom lastne izdelave, ki pa se s tovarniško izdelanim solarnim bojlerjem ne da ravno najbolj primerjati. Sploh pa, ker so v njem uporabljeni materiali specialne kvalitete, ki jih sploh ni na tržišču. Bakrena cev znotraj tanka je recimo narejena iz zlitine posebno čistega bakra in srebra, da se na njej in v njej ne nabirajo usedline, ki postanejo izolator toplote in zmanjšajo že itak majhno učinkovitost doma narejenih kolektorjev. Površina kolektorja solarnega bojlerja je samo 3.56 m2, pa je dovolj, da je 200 litrov vode ogretih nad 90 stopinj vsak dan.
Da teče vroča voda v pipo , a predvidevate tudi kak mešalni ventil pred pipo ? Kjer je topla voda, mora biti tudi mešalna pipa. Vsi jih imamo v kopalnicah. Da se preprečijo opekline, so nekatere države predpisale obvezen avtomatski mešalni ventil, ki ohladi vodo na nekih 50 stopinj največ. Tudi pri nas bi jih bilo dobro vgraditi.
Sicer pa mi izgled ni všeč takle bojler s ploščami, tako da se težko odločim. Solarni bojler nima plošč, pač pa je kolektor narejen iz 24 vakuumskih cevi dolžine 1,80 metra in debeline 58 milimetrov. Kar se pa izgleda in lepote tiče, pa se najavite direktorju (040 224 664) na osebni ogled. Ženske pravijo, da ni tako slabo.
Citat:Površina kolektorja solarnega bojlerja je samo 3.56 m2, pa je dovolj, da je 200 litrov vode ogretih nad 90 stopinj vsak dan.
Citat:Električni grelec je potreben samo, če je solarni bojler edini vir tople vode, da pozimi dogreje na željeno temperaturo.

Ne vem, če je stvar sploh vredna komentarja, saj kar sam sebe negiraš - res, le zakaj električno dogrevanje, če pa itak trdiš, da je toplote vedno dovolj. A veš, takele pavšalne reklame mi samo dajo vedeti, da imam SPET (!) opravka s prodajalcem amaterjem, ki sadi rožice, v resnici pa skriva slabše strani oz. pomanjkljivosti sistema ali pa, kar je še slabše, jih sploh ne pozna oz. se jih ne zaveda. In seveda zavaja ter ustvarja zmedo. Meni je namreč jasno, da so pri izkoriščanju sončne energije za segrevanje sanitarne vode BISTVENI podatki o količini toplote (energije), ki je na voljo, izkoristek pretvorbe in temperaturni nivo vode, na katerega jo ogrevamo. Za segreti vodo na 35-40 °C bo ob kakovostnih sprejemnikih tudi pozimi še nekaj efekta, če pa mi govoriš, da jo boš ti ogrel na 90 °C, potem se ti lahko samo še smejem...
Tvoj oglas vse take dileme 'preskoči';
tako res ni npr. noben problem segreti 200 l vode na 90 °C. Če jo npr. segrevaš le iz 85 °C. Iz katere temperature jo torej ogrevaš ti, da jo 'vsak dan' pogreješ 200 l? Ker če jo iz 12 °C, kolikor naj bi npr. imela hladna voda in če je je res 200 l, potem je to takoj dokaz, da je vse skupaj en velik nateg! Za to namreč rabiš 17,7 kWh energije (toplote). To pa je npr. količina, ki jo 3,56 m2 velik sprejemnik z idealnim (letnim!) naklonom 45 ° in usmeritvijo na jug na moji lokaciji ne 'ujame' nikoli! Pa sem upošteval 100% izkoristek. In seveda podatke o povprečni mesečni dnevni vsoti energije sončnega obsevanja. Mar je tvoj solarni grelnik kak perpetuum mobile? Ali pa gre nemara za 'drugačno' vodo? Kakšno torej? Kje torej tvoje čudo prinese noter te 'luknje'?
1 2 3 4
Iskanje po temi