PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Gewiss Chorus

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
nisem primorc, sem štajerc.
Big Grin
se pa strinjam z zlaganjem trde žice v dozo.
dobro jutro.
Elektrika pri vrednosti cele hiše ne pomeni prav veliko in zato svetujem izbiro boljših proizvajalcev.

Jaz osebno sem iskal nekja v rustikalnem stilu oz. gradim v starem istrskem/provanskem,... stilu in sem šele pri Vimarju našel nekaj kar me je kolikor toliko zadovoljilo po izgledu. Seria 8000, ki ima slonokoščena stikala in slonokoščene pokrovčke oz. neke kombinacije z zlatimi obrobami. Izredno funkcionalno se mi zdi, da so stikala ločena med seboj z vmesnim prostorom - elegantno in funkcionalno.

Ravno tako je isti izgled za vtičnice, kjer pa nimajo pokrovčka za dva polja, pač pa samo za tri ali štiri. Zaradi tega sem se odločil, da bo zraven vsake vtičnice napeljan tudi UTP kabel in po potrebi vgrajeno tudi UTP stikalo ali pa zgolj slep pokrovček. Iz omarice pa do vsake vtičnice bo svoj 1,5 mm kabel in ne bo nikakršnega štrikanja. V omarici bo tudi 30 in ne kot po navadi 300 mA tokovni odklopnik. Le če imaš instalacijo narejeno v nulo si ga lahhko privoščiš. 30 mA odklopnik pa pomeni varovanje ljudi in le instalacije. ... V glavnem si že en tri tedne razbijam glavo na kakšen način izvesti elektroinstalacije in sedaj sem že skoraj vse dodelal. Recimo kabli bodo direkt zazidani oz. ne bom imel cevi, v hiši ne bo nobene doze, .... ipd.
joža Napisal:nisem primorc, sem štajerc.
Big Grin
se pa strinjam z zlaganjem trde žice v dozo.
Ja,fajn,sm bl na hiter predvideval,pa me je mal zanesl :wink: no pa pozdrav na štajersko. Tongue
Čojko Napisal:.... Izredno funkcionalno se mi zdi, da so stikala ločena med seboj z vmesnim prostorom - elegantno in funkcionalno.

Tega je pri italjanih kot blata. Občutek imam, kot da so v zadnjih 30ih letih v italiji prodajali samo to. Osebno me ne privlači.

Čojko Napisal:Ravno tako je isti izgled za vtičnice, kjer pa nimajo pokrovčka za dva polja, pač pa samo za tri ali štiri. Zaradi tega sem se odločil, da bo zraven vsake vtičnice napeljan tudi UTP kabel in po potrebi vgrajeno tudi UTP stikalo ali pa zgolj slep pokrovček.

Mah, jaz raje ločim napajalne in komunikacijske kable... saj veš... indukcija.

Čojko Napisal:Iz omarice pa do vsake vtičnice bo svoj 1,5 mm kabel in ne bo nikakršnega štrikanja.

Big Grin Boš imel omarico kot komandno ploščo space shuttla?

Čojko Napisal:V omarici bo tudi 30 in ne kot po navadi 300 mA tokovni odklopnik. Le če imaš instalacijo narejeno v nulo si ga lahhko privoščiš. 30 mA odklopnik pa pomeni varovanje ljudi in le instalacije. ...

To je dandanes že standard, nobena posebnost. V bistvu 300mA se uporablja le še za velike porabnike.

Čojko Napisal:V glavnem si že en tri tedne razbijam glavo na kakšen način izvesti elektroinstalacije in sedaj sem že skoraj vse dodelal. Recimo kabli bodo direkt zazidani oz. ne bom imel cevi, v hiši ne bo nobene doze, .... ipd.

Po moje si malo kompliciraš zadevo. Doze in cevi imajo samo eno funkcijo: zagotavljanje fleksibilnosti instalacije. Kaj to pomeni? Da če en dan se boš odločil da moraš od omarice potegnit še en tokokrog za ne vem katerega porabnika ti ne bo potrebno razbijati stene za postaviti kabel. Jaz grem v drugo skrajnost: raje kakšno cev več kot premalo Smile Dejva se dobit en dan na kufetu pa bova malo pogledala to tvojo inštalacijo, si za to?
pikec Napisal:Jaz grem v drugo skrajnost: raje kakšno cev več kot premalo Smile Dejva se dobit en dan na kufetu pa bova malo pogledala to tvojo inštalacijo, si za to?

Ko sta dva vsak v svoji skrajnosti se težko zmenita. :wink: Bom kar tu opisal, da bodo lahko vsi prebrali.

Moja skrajnost je sledeča:
Dovodni kabel do spodnje omarice je pripravljen za trofazno, ravno tako bo tak kabel povezoval zgornjo in spodnjo omarico. V vsaki omarici bodo še vsi potrebni odvodniki. zaščite ipd., ter povezava z zunanjim števcem za nižjo tarifo in ročni preklopniki - nisem še čisto prepričan ali bom šel iz enofazne enotarifne varovalke na trofazno dvotarifno (3x20) - ogrevanje bo električno talno po celi hiši - 120 m2.
Od omarice pa do vsake vtičnice in luči bo svoj kabel, ki ne bo v cevi pač pa povlečen po tleh do vtičnice in kasneje zazidan. Zraven njega bo potegnjen še do vsake vtičnice svoj UTP kabel, od katerih bodo z vtičnico zaključeni le tisti, ki jih bom trenutno potreboval (ena UTP vtičnica je 10 EUR in potrebuješ dve). UTP kabli bodo vsi napeljani iz centralnega mesta od spodaj, kjer se bodo ravno tako zaključevali na vtičnici z 12 mesti. To bo za garderobno omaro v kateri bo vsa "telefonska" oprema - modem, router, stikalo, kasneje morda celo kakšen centralni disk (za fotografije), itd,...
V glavnem mi je osnovno vodilo hiša brez razdelilne doze (so mi grde), enostavnost napeljave, ne potrebujem cevi, ki jih lahko kasneje celo stisneš, ne potrebuješ dvakrat ali celo trikrat "vlečt" elektrike (repi cevi, spojne cevi, vodniki), lahko delaš ostre ovinke in vlečeš elektiko po vogalih prostorov, ti vzame veliko manji prostora, ožja štemanja do doz in tanjši preboji zidov s svedrom,... Na vsaki vtičnici se lahko kasneje tudi zmišljuješ različno močne uporabnike oz. vtičnico kasneje predelaš v samostojno na svoji varovalki z recimo režimom nižje tarife. Sedaj bo vsaka soba na svoji varovalki. Če se recimo kasneje zgodi, da recimo potrebješ še eno dodatno vtičnico pa jo štrikaš od prve najbližje vtičnice in lahko celo manj štemaš kot če imaš doze.
Kot sem že napisal ima vsaka vtičnica notri tudi UTP kabel - lahko daš zraven telefon, internet, TV, Hladilnik ki je priključen na računalnik, itd. Strošek UTP kabla je tudi zelo nizek. Vodnike za luči pa bom vlekel nad ploščo, ki jo bom na mestu kjer bo luč samo prevrtal skozi. Ker ob zalivanju plošče še nisem za 100% vedel kje in kakšne bodo luči nisem potegnil cevi v plošči.
Big Grin Še boš štemal.... ko boš nekega dne pri montaži ne vem katere police ali kosa pohištva prevrtal kabel in za ga zamenjat boš moral preštemat zid se boš spomnil mojega posta... drugače pa so štemarce v Obiju res poceni, zrihtaj si eno na zalogo Big Grin Drugače pa je najlepša zadeva v lastni hiši da lahko čaraš po mili volji brez da bi se sekiral kaj si bodo o tem mislili drugi... če ti paše imet elektriko v taki centralizirani strukturi jo kar imej, jaz imam raje drevesno Wink
Tema je sicer zašla, amapk se bom kar priključil z mojo dilemo. Imel bom cevi in tudi kakšno dozo. Odločil sem sem, da si bom naredil tudi eno linijo preko UPS-a.

Imam pa dilemo - pametne inštalacije. Ta trenutek še nimam €€€ za te hece, ampak kolikor spremljam situacijo na trgu se stvari premikajo. Zadeve bi si rad pripravil za bodočnost, ampak...
* EIB - kabel od stikala, kabel do porabnika
* RS-485 - do vsake komande/odjemalca še mrežni kabel (ok, 4-žilni)
* ne naredim nič in čakam na brezžično
* ????
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
Nebomgabiksal Napisal:* ne naredim nič in čakam na brezžično

Točno to! Kdaj pa se ti bo dalo spet praskat po inštalacijah da boš naredil hišo "pametno"? NIKOLI VEČ! No, morda ko boš zidal naslednjo hišo Big Grin
Kje se da kupit Gewiss stikala? Midva sva vgradila že v stene njihove škatlice (oprostite izrazom) sedaj pa ne vem kje kupiti stikala in vtičnice ter okvirje. V merkurju mi že 3 mesece obljubljajo da bodo dobili robo zraven, imajo namreč samo okvirje, tipk pa ne, pa ni izgledov kdaj bo to prišlo. V MB očitno nimajo svoje trgovine, v Baumaxu, Bauhausu ipd. pa jih ne prodajajo. Zdaj pa ne vem, ker teh škatlic res ne mislim it ven trgat, pa še Gewiis LUX mi je tako zelo všeč :roll:
BL Watt, Watt, Marchiol mi pade na pamet. Jemlji preko električarja.
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
Marchiol..?
Jp. Pa še Elektronabava, za Schrack dvomim, da bo imel Gewiss... mah, kaj nakladam - skoraj vsaka elektro trgovina se bo potrduila za Gewiss za celo bajto :lol: Popis, povpraševanja in evo ponudnika.
ja saj ravno to je problem, da jaz ne rabim za celo hišo temveč samo za kuhinjo in dnevno kar ni veliko, potem pa em ravno ne šmirglajo da bi posebej zame naročevali ampak bom pogledala še v teh trgovinah kot ste napisali. Hvala.lp
V Mariboru je tudi poslovalnica od Cembosa iz KP, ki ima tega kolikor hočeš.
tel: 02 320 43 00
Tudi jaz sem vse nabavil v Cembosu ampak v Sežani.
1 2 3
Iskanje po temi