PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Električna centralna - zalogovnik - talno gretje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni !

Po mesecu dni "akcije" bo novogradnja pod streho in v naslednjih nekaj mesecih bo padla odločitev glede ogrevanja.

Vsa leta do sedaj smo se v družini (dve ločeni stavbi - 3 gospodinstva + pisarne) ogrevali na elektriko s termoalumulacijskimi pečmi, glamox radiatorji in inverter klimo, seveda polnjenje peči ponoči na nižjo tarifo.

Ker živimo na robu drugega največjega mesta in je mestni plin od nas oddaljen cca. 2 km in ga v bližnji prihodnosti mimo nas ne bo, se odločam med alternativami. Cisterna s plinom odpade - predrago in imam premalo parcelo, nad oljem tudi nisem navdušan, polena no ja, kot podpora s pečjo v dnevni sobi, ne pa kot glavno gretje. Peleti mogoče kasneje.

Pri novogradnji bom v vseh prostoril položil klasično talno gretje s cevmi in vodo. Za potrebe gretja sem k hiši dodatno prizidal kurilnico 4x3 m.

Podatki o hiši
- hiša je dvignjena 3 stopnice nad nivo okolice in ni podkletena
-140 m2 bivalne površine (pritličje + mansarda)
-12 m2 prigrajena kurilnica (vhod od zunaj)
- talna izolacija (10 cm izolacije + talno + 4 cm estriha)
- fasada minimalno 14 cm (demit)
- streha minimalno 30 cm (tervol)
- okna dvoslojna s plinom oz. troslojna (največja steklena površina 200 x 210 balkonska vrata)
- talne obloga - 90% keramika, razen spalnica in otroški sobi kjer bo verjetno linolej
- peč na trdo gorivo v dnevni sobi (za rezervo, če zmanjka elektrike)

Ogrevanje sem si zamislil nekako takole:
- centralna električna peč (ki bi delovala ponoči v času cenejše tarife)
- zalogovnik (vsaj 1000 l) - za akumulacijo podnevi
- talno gretje v vseh prostorih
- inverterske klime za prehodna obdobja

V kolikor bi se izkazalo za neučinkovito lahko še vedno zamenjam le peč za npr. peč na pelete in mi zalogovnik in ostalo ostane enako.

Glede na ostale investicije, ki nastanejo ob novogradnji, ter ob dejstvu da bomo na tej lokaciji živeli 5 - 10 let, ne nameravam vlagati v sistem ogrevanja 15 k € +, ki bi se mi povrnili po 20 letih. Toplotne črpalke odpadejo (premala parcela, podtalnice ni).

In sedaj vprašanje:
Zanima me ali kdo uporablja podoben način ogrevanja in kakšno velikost zalogovnika mi priporoča ?

Prav tako si še vedno nisem 100 % razjasnil dileme glede sanitarne vode. V ogrevalni sezoni bi bilo verjetno najboljše uporabiti kombiniran zalogovnik, medtem ko poleti klasičnega električnega (sedaj imamo 80 l - 4 članska družina in je vse OK).

Vsa Vaša cenjena mnenja in izkušnje so dobrodošle.

Hvala
Pozdravljen

Če že razmišljaš o električnem centralnem gretju in imaš v mislih zalogovnik, a ne bi bilo potem boljše, če ne bi nabavil centralne peči ampak bi grel zalogovnik kar z navadnimi električnimi grelci, no ne vem ali je možno v zalogovnik vgraditi 2 oz 3 grelce recimo vsak na svoji fazi recimo po 2 do 3 KW, in greješ le ponoči v cenejši tarifi to je mislim da od 10 zvečer do 5 ure zjutraj, to je cca 7 ur po 3 x 2 oz 3 kw to je dobitek po cenejši tarifi tja od 6 - 9 kw na uro oz. od 42 do 63 kwh na dan (to bi moralo zadostovati za tvojo hišo), to bi bilo med tednom, v soboto, nedeljo in ob praznikih pa tako ni omejitve. No ne vem če je to možno, vendar bi tako prišparal tudi na ceni centralne električne peči, ki pa spet ni zanemarljiv znesek proti električnim navadnim grelcem. Ja tudi jaz sem tako razmišljal, zalogovnik bi postavil v center hiše (nič izgub zalogovnika oz izgube z gretjem prostorov) za prehodno obdobje pa bi si omislil za ogrevanje vode kakšno toplotno črpalko na vodeni zrak, tako da bi ob ogrevanju vode hladil celotno hišo. No to je moje mišlenje, drugi ti bodo s tehnične plati znali povedati še kaj več.

LP
Jaz bi probal najti nekoga, ki bi naredil zalogovnik, vanj pa bi dal 6 enofaznih ali 2 trofazna grelca ali vsaj "mufne", v aktere se jih da vstaviti. Lahko jih vežeš v različne vezave, tako da dobiš poljubno moč.
če se že boš grel z elektriko , potem se grej z električno pečjo...
sicer bo kamen kmalu uničil grelce...

v sloveniji se proizvaja zelo kvalitetna električna peč, ki nima problema z kamnom,..
izkoristek blizu 99%

ime firme nimam v glavi, lahko preverim
je pa iz okolice novega mesta...
moči 4,5 ali 9kW
ko boš sistem zamenjal, jo boš lahko prodal ali dal na vikend

zalogovnik;
izračunaj toplotne izgube,
nabavi tako velikega, da boš lahko shranil energije za pol dneva...
ob zunanji temperaturi cca -5 stopinj
bojler;
nabavi ločen bojler; cca 200-300l
v njem imaš temperaturo 40-50 stopinj
v zalogovniku
pa med 30-40
( naredi čim bolj gosto talno ogrevanje )
Predlagam, da razmisliš tudi o toplotni črpalki (tretina el. porablene energije).
Predlagal bi ti Toplotni črpalko zrak voda z ločenim uparjalnikom montiranim na fasadi.
Potrebna moč cca 7kW. Prav tako za pripravo sanitarne vode.

Obrni se na podjetje TERMOTEHNIKA, kjer boste dobili še več informacij
Jaz bi se pridružil razmišljanju lagune s tem, da ne bi kompliciral z zalogovnikom, pač pa bi samo na 3 fazno elektriko priključil 3 grelce po 2 ali 3 kw in grel po potrebi. Uporabljal bi enotarifno elektriko. 12 m2 od kurilnice pa raje uporabi za kolesarnico ali kaj podobnega.

Če že razmišljate o akumulaciji oz. o talnem gretju nasploh ne vem zakaj želite vsi imeti tako tanke estrihe - akumulirajte v debelih estrihih! Talno gretje in dobro izolirana hiša pa itak mora biti vseh 24 ur na približno isti temperaturi. To je podobno kot, da bi izklapljali bojler za sanitarno vodo oz. ga vklapljali eno uro preden bi potrebovali toplo vodo in ga nato spraznili do konca. Talno gretje je nizkotemperaturno in počasno zato mora stalno in enakomerno delovat.
Imam dva Panterma, če kdo rabi. Praktično nerabljena in zeloooo poceni.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Čojko Napisal:Če že razmišljate o akumulaciji oz. o talnem gretju nasploh ne vem zakaj želite vsi imeti tako tanke estrihe - akumulirajte v debelih estrihih! Talno gretje in dobro izolirana hiša pa itak mora biti vseh 24 ur na približno isti temperaturi. To je podobno kot, da bi izklapljali bojler za sanitarno vodo oz. ga vklapljali eno uro preden bi potrebovali toplo vodo in ga nato spraznili do konca. Talno gretje je nizkotemperaturno in počasno zato mora stalno in enakomerno delovat.

Moram priznati, da do sedaj (bližam se 40-tim), še nisem slišal, da bi kdo imel nad cevmi za talno gretje debel estrih zaradi akumulacije toplote. Karkoli sem prebral in se pogovarjal z imetniki talnega gretja na to temo, vsepovsod je bilo govora o 3,5 cm do 5 cm debeline zaradi hitrejšega odzivanja.

citat:
Čojko Napisal:(zaradi akumulacije cenejše elektrike imam spodaj 12 cm debele tlake. Sem skoraj prepričan, da se bom tako trenutno kot na dolgi rok 20 ali celo 40 let najceneje grel in še vedno mi ne bo potrebno zamenjati ali obnavljati sistema ogrevanja.

Če prav razumem imaš namen na poceni tok segreti (pregreti) tlake, ki naj bi se hladili in sproščali temperaturo od 6 ure pa do 22 ure, torej v času dražje tarife elektrike.

Kako pa imaš namen regulirati temperaturo, če prav razmišljam je to na tak način nemogoče.

Prav zaradi tega sam vztrajam pri zalogovniku, kjer določeno količino vode ogrejem na določeno temperaturo od 22 pa do 6 ure (v času poceni tarife) in nato preko dneva ta voda kroži po talnem in se vrača v zalogovnik ter vodo v njem počasi ohlaja. Regulacija temperature v prostoru se tako vrši preko mešalnega ventila za spreminjanje temperaturne razlike in pretoka ogrevalne vode.

Lp
Pozdravljen telmos!
Jaz imam že skoraj dograjeno hiško in iščem ravno to kar ti imaš
Pa me zanima koliko močna Panterma imaš in koliko bi hotel imeti zanje?

LP Bošti
kako pa deluje tale pantherm oziroma kaj vse bi bilo potrebno, da bi se usposobil do te mere, da bi se lahko izvedel zagon talnega gretja?

Namreč, denarnica se je stanjšala do te mere, da očitno (na žalost) ne prenese več nakupa tč to leto, ampak bo zgleda potrebno počakati na spomladanske mesece (nepredvideni stroški). Bi se pa dalo čez zimo kaj narest (pode), ampak tega se ne da prez zagona talnega ogrevanja. Torej, Telmos, se me usmiliš s kakšnim kriznim nasvetom???? :oops: :roll:
Alea iacta est
A bi mi znal kdo povedat, če se da panterm skombinirati z toplotno črpalko?

LP
Pantherm se lahko skombinira z vsem. Je pač en vir z vgrajenimi elektrogrelniki, termostati, kontaktorji, stikali in ohišjem. Jaz imam enega 18kw (3x6) in enega 12kw (3x4). Vsaj mislim, da so ta dva-bom pa jutri pogledal :wink:
Pokliči me kaj na 040 ali 041 617453
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Imam sedem radiatorjev, lojtra radiator v kopalnici in pa talno po kopalnici.
Vseh prostorov je cca. 90m2 Pa me zanima če bo to dost za segretje ?
Drugač pa se slišiva jutri. Hvala in LP Bosti
japanac Napisal:
Čojko Napisal:Če že razmišljate o akumulaciji oz. o talnem gretju nasploh ne vem zakaj želite vsi imeti tako tanke estrihe - akumulirajte v debelih estrihih! Talno gretje in dobro izolirana hiša pa itak mora biti vseh 24 ur na približno isti temperaturi. To je podobno kot, da bi izklapljali bojler za sanitarno vodo oz. ga vklapljali eno uro preden bi potrebovali toplo vodo in ga nato spraznili do konca. Talno gretje je nizkotemperaturno in počasno zato mora stalno in enakomerno delovat.

Moram priznati, da do sedaj (bližam se 40-tim), še nisem slišal, da bi kdo imel nad cevmi za talno gretje debel estrih zaradi akumulacije toplote. Karkoli sem prebral in se pogovarjal z imetniki talnega gretja na to temo, vsepovsod je bilo govora o 3,5 cm do 5 cm debeline zaradi hitrejšega odzivanja.

citat:
Čojko Napisal:(zaradi akumulacije cenejše elektrike imam spodaj 12 cm debele tlake. Sem skoraj prepričan, da se bom tako trenutno kot na dolgi rok 20 ali celo 40 let najceneje grel in še vedno mi ne bo potrebno zamenjati ali obnavljati sistema ogrevanja.

Če prav razumem imaš namen na poceni tok segreti (pregreti) tlake, ki naj bi se hladili in sproščali temperaturo od 6 ure pa do 22 ure, torej v času dražje tarife elektrike.

Kako pa imaš namen regulirati temperaturo, če prav razmišljam je to na tak način nemogoče.

Prav zaradi tega sam vztrajam pri zalogovniku, kjer določeno količino vode ogrejem na določeno temperaturo od 22 pa do 6 ure (v času poceni tarife) in nato preko dneva ta voda kroži po talnem in se vrača v zalogovnik ter vodo v njem počasi ohlaja. Regulacija temperature v prostoru se tako vrši preko mešalnega ventila za spreminjanje temperaturne razlike in pretoka ogrevalne vode.

Lp

Vprašaj tiste, ki se že nekaj let grejejo isključno s talnim gretjem na koliko stopinj imajo segreta tla, da imajo v prostoru prijetnih 20-22 stopinj. Upoštevati je potrebno izolacijo hiše, lego oz. osončenost, zunanje temperature in konstantnost temperature v prostoru. Po dosedanjih mojih raziskovanjih so bile temperature tal le od 1-5 stopinj višje kot je bila željena temperatura prostora, kar pomeni izredno počasno izenačevanje temperatur med tlakom in prostorom. Z debelim estrihom pa dosežeš še akumulacijo.

Uravnavanje temperature poteka preko tipala v estrihu in tipala temperature v prostoru. Glede na to, da polniš/akumuliraš tlake ponoči oz. zgodaj zjutraj, ko je zunaj najhladneje in ni sonca, ki bi morebiti posvetilo na termostat ali segrelo notranjost prostora se po moje ne moreš zaj*** da bi ti bilo popoldan prehladno. Zaj*** se lahko kvečjemo, da se čez dan zunanji zrak segreje za preko 10 stopinj in da še cel dan sije sonce v notranjost hiše. Takrat pa imaš morda v notranjosti le za 1-2 stopinji višjo temperaturo kot jo potrebuješ, ki jo znižaš z odprtim oknom :wink:

Vse te zadeve so zrasle v moji glavi in so plod lastnega razmišljanja. Če delajo in kako delujejo v praksi pa bom upam da lahko povedal že naslednjo pomlad.

V skrajni sili bom še popoldan malo dogrel - Električno talno na VT ali z klimo, ki jo bom itak imel zaradi hlajenja poleti. Ali pa oblekel še eno jopo :wink:

Za debele tlake pa še nisi slišal, ker če bi bili debeli tlaki trgovci ne bi imeli kaj prodajat. Kar izračunaj koliko te bo stala tvoja centralna. Moja centralna za celo hišo 120 m2 me vključno z sedmimi termostati (vsak prostor svojega in popolnoma neodvisnega) stane 3.000 EUR. Tudi kotlovnice nimam. Za sanitarno vodo bo 120 literski bojler, ki se ga ravno tako filalo večinoma ponoči - bom moral novega malo predelat zaradi termostata.
Vzemi zalogovnik z bojlerjem, notri vtakni elektro grelec 6 ali 9kw pa je zadeva rešena Idea
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
1 2
Iskanje po temi