Objave: 27
Teme: 3
Ocena:
0
Pozdravljeni!
Sem pred odločitvijo za nakup kotla na biomaso (polena). Prebral sem že kar nekaj gradiva in na papirju je seveda vse popolno in dobro delujoče. Zato me sedaj zanima primer iz prakse, saj zadeva ni tako poceni (VW term mi je poslal dokaj zanimivo, a ne poceni ponudbo) Ima kdo kotel na polena, kako mu deluje in katerega proizvajalca. Če je približno iz moje regije bi si stvar tudi rad pogledal v živo. Hvala za informacije, lep pozdrav.
Na spodnji povezavi imaš navedene dobitnike finančne spodbude za leto 2004, ki so torej od države dobili denar za investicijo v kotle na lesno biomaso. Pobrskaj in poišči sebi najbližjega in (ko)ga pobaraj. Dobro pobaraj, da ne boš denarja vrgel proč... Obstajajo odlični kotli na biomaso in tudi slabi kotli na biomaso. Drugi so praviloma res cenejši od prvih, še vedno pa niso poceni...
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.aure.si/index.php?MenuID=491&MenuType=C&lang=SLO&navigacija=on">http://www.aure.si/index.php?MenuID=491 ... igacija=on</a><!-- m -->
Zdravo
Jaz imam postavljeno peč na polena in sicer Veismman Vitolig 150. Prejšnji teden smo dobili tudi subvencijo od države 300.000 SIT, kar pa po novem ne bo šlo, saj je država vzdignila izkoristek na 88%, ta peč pa ima za sedaj 87,5% (kar je še vseeno precej).
Kaj naj ti povem o njej? Nisem še kuril celo sezona, pač pa občasno med vikendom kakšen mesec ali pa dva. Na začetku sem se še malo lovil, nisem imel niti zvezane elektronike in pri MAX temp kotla 81 stopinj (še pa še preveč !!!) je gorela 6 ur. Potem sem se malo igral in nastavil na 75 stopinj ter je gorela 12 ur, enkrat pa celo 15.
Drva morajo imeti pravo vlažnost od 10 do 30%, ostalih posebnosti pa ni.
Jaz sem imel kar nekaj ponudb, tudi VW Term, ampak so mi vsi to peč odsvetovali, saj je bila lani novembra še v "otroški" fazi z BAJE ogromno problemi.
Mislim, da je najboljša peč na polena od Froelinga (ne vem če sm prav napisal), tale od Veissmana pa je seveda zanjo, oziroma je neka zlata sredina.
Priporočam ti samo to, da naj ti montira nekdo, ki se na te peči res spozna,da ti ne bo pobralo preveč živcev. Jaz sem se hudo opekel, kriv pa sem sam, ker bi moral že na začetku vedeti, da nekaj ne štima, če sem jaz imel več informacij o peči in sistemu kot pa monter. Ampak sem mislil, da če je pooblaščen od proizvajalca, da potem že mora biti dober,kar pa je daleč od tega. No ja, vsaka šola nekaj stane ...
Jst sem se odločil za froling FHG 3000 + zalogovnik 1500l. To naj bi bila optimalna kombinacija. Lahko pa zadevo pogledaš pri mojem očetu, ki ima unical peč + zalogovnik. Iz katere regije pa si (severno primorska)? Upam, da sem se dobro odločil, kljub visoki nabavni vrednosti.
lp kristjan
Hm ..
Tako lastniki peči (pri dveh sem si sistem tudi ogledal) kot tudi prodajalci me nekako niso prepričali, kljub temu da sem mislil da je pa biomasa def. edina prava rešitev (kljub temu, da me zares zmrazi ko vidim cene olja in glede na prostor doma, ki mi omogoča skladiščenje drv, željo po kurjenju, in dimnikom schiedel (ki ga bom v primeru kurjenja na olje itak moral zamenjati)). Nekako se je zataknilo pri kurjenju oziroma porabi drva. Glede na mojo kvadraturo (cca. 110 m2) bi verjetno lahko kuril na dva načina 1) da kurim ves čas in zakurim enkrat, potem pa le nalagam drva (s tem da si ne upam pomisliti kakšna bo poraba drva in kakšne izgube - ob stalnem kurjenju bi bila poraba precej velika), ali pa da kurim vsak dan (oz. na dva dni) in tako zmanjšam porabo drva, kar se mi pa glede na ceno vseeno zdi premalo udobno. Menda je tudi pri hranilnikih potrebno kar paziti kakšnega vzameš, da so izgube kar se da majhne. Skratka jaz grem verjetno kar na olje, kljub vsem dejavnikom in kljub dejstvu, da me bo tudi olje prišlo precej denarja (sploh če si omislim kakšno vsaj malo boljšo? (dražjo?) peč. Biomasa pa .. ja enkrat .. ko se bodo videle vse prednosti oziroma slabosti ..
Se pa strinjam z dejstvom da morajo biti monterji izkušeni in poučeni prav tako pa tudi kupci. Ogledal sem si primer, ko je nekdo kupil najdražjo (Frolingovo) peč, pa bojler (ki mu poleti greje vodo za en teden)pa zalogovnik, pa so ga vseeno prepričali (oz. mu očitno niso svetovali drugače) in kupil še toplotno črpalko za sanitarno vodo (ki jo sicer niti enkrat še ni uporabil, ampak point je da jo ima).
Sicer sem pa iz Gorenjskega konca, tako da na verjetno ne bom prišel pogledat peči, ampak vseeno hvala.
Lep pozdrav vsem
Poglej še buderus, baje da pripravljajo cenovno ugoden kotel na polena (ki pa še ni preizkušen), drugače bi sam še za unical pogledal (sploh ni tako slaba, za normalno ceno). Vsekakor se splača kakšen dinar tukaj več investirati, saj se ob dobri regulaciji kvaliteta bivanja zelo poveča.
lpk
"Ja za buderus sem vprasal, menda bo septembra predstavljen na obrnem sejmu, ce bi vedel da bo resugoden in dober in oh in sploh bi seveda počakal, tako pa mislim da ne bom. b.t.w. od kje pa teb tolk informacij (? mas veze?). "
Moj stari se profesionalno ukvarja z ogrevanjem pa mi kakšno stvar pove. Za vitoliga 150 imam nekaj informacij da ni optimalen nakup (ni slab, so pa tudi boljši). Sam sem se kot sem že omenil odločil za froling turbo 3000 (mi bodo v avgustu spedenali kurilnico). Meni je šlo za to, da zadeva deluje kar se da konfortno (tukaj sta froling in kwb nepremagljiva ta trenutek) za še sprejemljivo ceno.
lpk
Kristjan, za kakšno ceno pa dobiš Froling ali Kwb.
LP Niko
Nabavna cena je mene prišla z vso avtomatiko in ostalo šaro cca 1.6mio (peč 30kw, zalogovnik 1500l, najboljša avtomatika, neki mešalni krogi,...)brez dela (fotr mi bo pa ja zastonj naredu). Nekaj bom še od države pokasiral drugo leto (92% izkoristek) tako da mislim da bom pri sedanjih cena olja kar hitro noter dobil razliko (živim skoraj v gozdu). Drugače mislim da bi pod 2mio težko prišel z vgradnjo(kwb je pa še dražji).
lpk
Težko bi druge komentiral, ker sam ne poznam zadev; sem si pa pred nakupom ogledal kwb, froling, unical in viessmann (drugi me niti niso zanimali). Meni je bilo v prvi vrsti udobje (solde čez 3 leta pozabiš). Niti nevem kakšna je cenovna umestitev drugih. Kakšna pa je cenovna razlika med temi pečmi brez vgradnje in z vso avtomatiko?